8 moduri în care ținutele pe care le porți îți afectează comportamentul

Cu toții suntem conștienți de faptul că hainele pe care le purtăm ne afectează starea de spirit. De exemplu, când porți rochia ta favorită te simți imediat mai încrezătoare. Sau atunci când ajungi acasă și îmbraci hainele lejere de interior te simți instant relaxată.

Dar impactul poate fi mai profund de atât. Un studiu care a analizat psihologia ținutelor a descoperit că oamenii se simțeau mai puternici fizic atunci când purtau un tricou cu imprimeu Superman.
Un alt studiu a arătat că oamenii se simțeau mai capabili din punct de vedere intelectual atunci când purtau un halat alb și li se spunea că este halat de doctor, comparativ cu atunci când purtau un halat alb despre care li se spunea că este al unui vopsitor.

Prof. Carolyn Mair, psiholog și specialist în Psihologia Modei, dezvăluie pentru redonline.co.uk cum afectează alegerile vestimentare modul în care gândim.

Vrei să fii eficientă? Poartă ținute office

"Un studiu publicat în anul 2013 a descoperit că angajații se simțeau mai competenți și având mai multă autoritate atunci când purtau ținute formale de tip business. Dar în același timp se simțeau mai puțin prietenoși și creativi", declară psihologul. Pentru o ținută office clasică, poartă o fustă creion neagră și o cămașă office albă, sacou și pantofi cu toc. De asemene, mai poți alege pantaloni din stofă și cămașă.

Hainele lejere stimulează creativitatea

"Hainele confortabile te pot face să fii mai productiv atunci când jobul tău necesită un rol creativ pentru că vei putea să te concentrezi mai bine asupra muncii tale și nu asupra ceea ce porți", spune Carolyn Mair. 

Renunță la lenjeria și accesoriile incomode

"De la lenjeria de corp incomodă și până la probleme precum incotinența urinară, orice îți solicită atenția și te face să depui efort pentru a ajusta sau ascunde, îți va afecta încrederea și va reduce productivitatea", declară psihologul. Nu purta haine care se lasă, pe care trebuie să le ridici constant, precum dresurile, sau accesorii care te incomodează.

Roșul te face să te simți mai sexy și să ai mai mult succes

"În sport, s-a descoperit că persoanele sau echipele care poartă roșu sunt mai predispuse să câștige. În relații, roșul ne face să ne simțim mai pasionali, mai atractivi și mai sexy. Prin urmare, nu este o surpriză faptul că femeile care poartă roșu sunt percepute ca fiind mai atrăgătoare și mai sexy", mai spune psihologul.

Galbenul îmbunătățește starea de spirit

"Galbenul este asociat cu căldura, soarele, vara, pozitivitatea și fericirea", explică expertul. "În filmul La La Land, rochia galbenă era simbolul fericirii și a devenit o piesă favorită în modă. Galbenul este în trend și în sezonul primăvară-vară 2019. Putem purta galben pentru a ne îmbunătăți starea de spirit atunci când simțim nevoia", adaugă Carolyn Mair.

O garderobă capsulă crește productivitatea

"Purtarea acelorași haine zi de zi îl scutește pe cel care le poartă de sarcina de a alege ce să poarte, care este solicitantă din punct de vedere cognitiv. Resursele cognitive sunt limitate și luarea deciziilor ne costă energie. Eliminând o decizie înseamnă că resursele cognitive prețioase pot fi folosite în acțiuni care contează mai mult, precum rezolvarea problemelor sau capacitatea de a fi mai productiv. Prin urmare, o garderobă capsulă, în special pentru ținutele de birou simplifică mult lucrurile", spune psihologul. Numeroase persoane de succes apelează la acest truc, printre acestea numărându-se fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, creatorul de modă Karl Lagerfeld sau fondatorul Apple Steve Jobs.

Hainele pentru sport ne pot face mai sănătoși

"Nu înseamnă că purtarea echipamentelor sportive are același efect ca mersul la sala de fitness, dar atunci când purtăm astfel de haine realizăm ceea ce se numește managementul impresiei, care apoi ne determină să facem alegeri mai sănătoase", declară specialistul.

Ceea ce porți îți oglindește starea de spirit

Femeile sunt de două ori mai predispuse să poate blugi atunci când au o stare de spirit proastă. De asemenea, purtăm mai puține haine din garderobă când suntem stresați, neglijând 90% din hainele pe care le deținem. Dar starea de spirit poate fi modificată cu ajutorul ținutelor alese cu grijă. "Dacă porți ceva ce are o semnificație pozitivă pentru tine, te face să te simți bine sau este pur și simplu confortabil, sunt șanse mai mari să te simți mai încrezătoare. Încrederea influențează modul în care reacționam la comportamentul celorlalți și, drept urmare, modul în care ei reacționează la comportamentul nostru. În consecință, ceea ce purtăm joacă un rol fundamental asupra felului în care ne percepem și suntem percepuți", declară psihologul Carolyn Mair.