10 supermodele care au dominat anii '90

Există un motiv întemeiat pentru care sunt numite supermodele: prezente pe catwalk și pe coperțile revistelor de top din întreaga lume, modelele din anii '90 erau vedete în toată regula, apărând în videoclipuri celebre, având propriile lor show-uri TV și fiind o sursă inepuizabilă de știri pentru tabloide datorită aventurilor lor amoroase. Dacă în prezent au fost înlocuite de staruri precum Gigi Hadid, Kendall Jenner sau Cara Delevingne, cele mai importante modele din anii '90 continuă să ne fascineze.

După aproape 20 de ani, lumea este în continuare captivată de ele, fie că este vorba de viețile lor personale, stilul vestimentar sau chiar fiice care le calcă pe urme, așa cum se întâmplă în cazul lui Cindy Crawford.
Descoperă zece dintre supermodelele care au dominat anii '90: 

Kate Moss

Deși în prezent Kate Moss nu mai are nevoie de nicio prezentare, la începutul anilor '90 era o fată de 16 ani din Croydon, Marea Britanie, pe care mulți o considerau prea scundă pentru a fi model. Dar Kate le-a demonstrat că se înșală amarnic. După campanie Calvin Klein din 1992, Kate a devenit cel mai faimos model din lume, apărând pe aproape toate coperțile revistelor de modă și inspirând generațiile următoare de modele. Numai pe coperta revistei Vogue UK Kate a apărut de 39 de ori de-a lungul carierei.

Linda Evangelista

Cunoscută drept "cameleonul" din industria modei, Linda Evangelista se poate lăuda că a purtat orice tip de coafură, tunsoare, culoare de păr și machiaj posibil. După ce s-a mutat la New Yok din orașul său natal St. Catharines, Ontario, în 1984, Linda a urcat treptat pe scara celebrității, pozând ulterior pentru 700 de reviste și fiind muza unor designeri de top precum Steven Meisel, Karl Lagerfeld sau Gianni Versace.

Naomi Campbell

Nimeni nu o poate egala pe Naomi. Chiar și în prezent, la 48 de ani, modelul a apărut în calendarul Pirelli și a defilat în numeroase prezentări de modă. Iar în anii '90 era o prezență constantă pe copertele revistelor de top și defila la marile festivaluri de modă de la Milano, New York sau Paris. Chiar și când a căzut dramatic pe podium purtând o pereche de platforme imense create de Vivienne Westwood, în anul 1993, Naomi a reușit să capteze atenția întregii lumi cu fotografiile care o înfățișau râzând în hohote și încercând să se ridice.

Christy Turlington

Cu un chip perfect simetric și reputația de cea mai amabilă și profesionistă persoană din lumea modei, Christy Turlington era destinată să devină un superstar. A ajuns rapid una dintre cel mai bine plătite modele, încasând la un moment dat 800.000 de dolari pentru 12 zile de muncă pentru compania de cosmetice Maybelline. A devenit apoi imaginea unor branduri de top precum Calvin Klein, Chanel, Louis Vuitton sau Prada.

Cindy Crawford

Cindy era deja un star în devenire la finalul anilor '80, pentru ca în 1991 să capteze atenția întregii lumi cu rochia roșie Versace cu decolteu adânc purtată la Gala Premiilor Oscar din 1991, atunci când și-a făcut apariția la brațul soțului său de la acea vreme, celebrul actor Richard Gere. Anul următor, Cindy Crawford a apărut într-o reclamă Pepsi care a devenit una dintre cele mai faimoase spoturi publicitare din anii '90. Stilul său personal din timpul liber a fost, de asemenea, o sursă de inspirație pentru femeile din întreaga lume, iar fiica sa, Kaia Gerber, pare să-i calce pe urme.

Claudia Schiffer

Cu părul său blond natural, ochii albaștri și înălțimea de 1.80m, demnă de un supermodel, Claudia Schiffer a fost favorita designerilor de top și a brandurilor consacrate. În anii '90 a fost imaginea Guess, pozând pentru fotograful Ellen von Unwerth, dar și a celebrei case de modă Chanel, pentru care a devenit o muză pe termen lung.

Tyra Banks

Cu mult înainte ca show-ul de televiziune "America's Next Top Model" să fie un succes, Tyra Banks a fost una dintre cele mai active modele din Statele Unite, devenind prima femeie afro-americană care a apărut pe copertele revistelor GQ și Sports Illustrated. Tyra este și actriță, având roluri în filme precum "The Fresh Prince of Bel-Air" și "Coyote Ugly". Timp de zece ani, Tyra Banks a fost unul dintre "îngerii" Victoria's Secret.

Amber Valletta

Anul trecut, Amber Valletta a avut parte de o revenire triumfătoare pe podiumul de prezentare, defilând la Săptămâna Modei de la New York, Milano și Paris, show-uri familiare pentru faimosul model. La vârsta de 17 ani, Amber a plecat din orașul său natal, Phoenix, Arizona, și s-a mutat în Los Angeles, acolo unde și-a început cariera de model. La scurt timp, Amber a devenit imaginea unor case de modă consacrate precum Versace și Chanel, dar apărând frecvent și pe coperta revistei Vogue. 

Shalom Harlow

Una dintre cele mai bune prietene ale lui Amber Valletta și coprezentatoare alături de aceasta a show-ului MTV House of Style, Shalom Harlow și-a început cariera ca actriță, dar la finalul anilor '90 și începutul anilor 2000 a devenit un star al prezentărilor de modă. Supermodelul canadian este faimos și pentru spectacolul oferit în timpul prezentării colecției Alexander McQueen primăvară-vară '99, atunci când a pozat pe o platformă totativă, în timp ce doi roboți pulverizau vopsea neagră și galben neon pe rochia ei.

Tatjana Patitz

Deși nu este la fel de bine cunoscută precum colegele sale din anii '90, Tatjana a apărut alături de Christy, Linda, Cindy și Naomi pe coperta legendară a ediției Vogue UK din ianuarie 1990, într-o fotografie alb-negru realizată de Peter Lindbergh. A defilat în cadrul celor mai importante festivaluri de modă și a pozat pentru Chanel, Escada sau Ralph Lauren. În prezent, modelul german deține o fermă în Malibu, unde locuiește alături de fiul său.
MAI MULT DESPRE: moda, supermodele, anii 90