10 lucruri periculoase pe care oamenii le făceau în trecut pentru frumuseţe şi modă. Te îngrozesc!

Termenul "victimă a modei" este folosit în present pentru a desemna o persoană care îşi conduce viaţa respectând cu stricteţe tendinţele şi trendurile impuse de industria modei.

Dar oamenii din trecut pot fi consideraţi cu adevărat victime ale modei... În urmă cu sute de ani sau chiar mai recent, oamenii erau obligaţi să respecte anumite coduri vestimentare stricte, unele dintre ele extrem de periculoase. Iată câteva dintre aceste trenduri de modă şi frumuseţe care te vor îngrozi:

Legarea piciorului - China

Timp de aproape o mie de ani, în China a existant obiceiul ca femeile să-şi lege tălpile astfel încât picioarele lor să fie cât mai mici şi să încapă în pantofi tradiţionali de numai zece centimetri lăţime. Procesul începea când fetele aveau numai patru ani şi continua până în jurul vârstei de nouă ani. Tălpile erau legate zilnic cu bandaje şi se deformau în aproximativ doi ani, astfel încât să ia forma dorită. În 1912 practica a fost interzisă.

Gâtul acoperit cu cercuri - Myanmar (secolul 11 până în prezent)

Femeile Kayan din Myanmar încep să poarte cercuri din metal pe gât de la vârsta de cinci ani, iar pe măsură ce înaintează în vârstă sunt adăugate treptat alte inele. Fiecare femeie trebuie să care zilnic pe gât o greutate de 11,5 kilograme. Aceste inele deformează claviculele şi creează iluzia unui gât mai lung. Obiceiul este practicat şi în prezent.

Dinţii negri - Japonia (250 e.n.- 1870)

Negrul a fost întotdeauna asociat cu frumuseţea în Japonia, iar acesta este motivul pentru care femeile obişnuiau să-şi vopsească dinţii negri. Femeile căsătorite erau obligate să-şi vopsească dinţii imediat după nuntă. Într-o ceaşcă cu ceai era pusă pilitură de fier, care era lăsată până când fierul se oxida, iar ceaiul devenea negru. Femeile consumai frecvent acest ceai pentru a-şi colora şi menţine dinţii negri. Obiceiul a durat până în secolul 19, când a început să-şi piardă popularitatea.

Fustele hobble (1908 - 1914)

Acesta a fost un trend scurt, care a durat numai câţiva ani, la începutul secolului trecut. Fustele erau înguste la tiv, ceea ce făcea ca paşii să fie foarte mici şi mersul dificil. Din acest motiv erau numite "fuste limitatoare de viteză". Trendul a avut viaţă scurtă, tocmai pentru că nu era deloc practic. Creatorii de modă au început apoi să lanseze modele de fuste mult mai comode, care ofereau libertate de mişcare.

Pantofi "Poulaine" (secolul 15)

Pantofii cu vârfuri foarte lungi şi ascuţite, cunoscuţi drept "Poulaine" erau la modă în rândul nobilimii europene din secolul XV. Vârfurile erau umplute cu material textil pentru a-şi menţine forma răsucită, dar pentru că erau foarte inconfortabili au fost interzişi în anul 1465.

Corsetele pentru bărbaţi (secolele 18 şi 19) Deşi femeile au purtat corsete încă de la începutul anului 1500, această modă s-a răspândit în rândul bărbaţilor în jurul secolului XVIII. Corsetele erau folosite în special pentru a crea efectul unei talii sub

Deşi femeile au purtat corsete încă de la începutul anului 1500, această modă s-a răspândit în rândul bărbaţilor în jurul secolului XVIII. Corsetele erau folosite în special pentru a crea efectul unei talii subţiri în cazul bărbaţilor, trend care era popular în anii 1820-1840. După anul 1880 moda s-a schimbat, iar bărbaţii purtau o burtieră din material rigid, care putea fi ataşată pe talia pantalonilor.

Dieta cu tenii (aprox. 1900)

La începutul secolului trecut a apărut trendul unei diete cel puţin bizare în rândul femeilor. Este vorba despre patilele cu ouă de tenii. Fiecare pastilă conţinea un ou de tenie, un parazit care se dezvolta apoi în intestine. Metoda le ajuta pe femei să slăbească prin faptul că viermii paraziţi consumau nutrienţii din alimentele pe care femeile le mâncau, astfel că acestea slăbeau fără să ţină dietă. Dar practica era extrem de periculoasă, paraziţii ducând la apariţia unor complicaţii grave precum blocaj intestinal, formarea de chisturi în ficat, ochi, creier sau coloana vertebrală. Teniile pot ajunge la dimensiuni de până la zece metri lungime.

Extensii de gene cusute (1899)

În anul 1899 a fost publicat un articol care sugera că femeile ar putea deveni mai atragătoare dacă îşi pun extensii de gene. Metoda promovată atunci era una de groză: coaserea unor fire de păr pe marginea ploapei folosind un ac subţire şi fire de păr lungi de pe cap. Înainte de coaserea genelor specialistul ar fi dezinfectat pleopa şi ar fi aplicat o soluţie pe bază de cocaină.

Peruci aranjate folosind untură (finalul anilor 1700)

Perucile masive au fost un trend major în anii 1700. Dar pentru a fi coafate, specialiştii foloseau untură şi ondulatoare fierbinţi cu care realizau buclele perfect definite. Era aplicată apoi o pudră pe bază de plumb, un metal otrăvitor. Peruca era purtată timp îndelungat înainte de a fi spălată, astfel că devenea un mediu propice pentru păduchi, purici şi alţi paraziţi. Se spune că numeroase femei purtau un timp de cuşcă peste perucă pe timpul nopţii, pentru că untura folosită la aranjarea părului atrăgea şoarecii.

Crinoline inflamabile (1850 - 1870)

Crinolinele au început să fie folosite începând cu anul 1850 şi au devenit rapid foarte populare. Erau purtate de femei din toate mediile sociale, în ciuda fapului că putea să cauzeze moartea. Crinolinele se aprindeau spontan din cauza spiţelor din metal care se frecau între ele în timpul mersului şi făceau scântei. Matrialul textil se aprindea, iar femeia era cuprinsă rapid de flăcări. Dura atât de mult ca o femeie să-şi dea jos sistemul complicat de fuste şi crinolină încât victima murea de obicei mistuită de flăcări.

MAI MULT DESPRE: moda, trenduri, bizar