Poşeta Elenei Udrea, mai scumpă decât rochiile lui Michelle Obama

Într-o Românie proaspăt ieşită din recesiune, cu o economie abia ieşită de la Terapie Intensivă, încă în criză, există doamne care-şi permit să-ţi etaleze accesoriile şi outfit-urile de zeci de mii de euro. Dacă am vorbi despre femei de afaceri, care-şi administrează cu succes bussines-urile, acest lux nu ar fi neapărat supărător, dar, atunci când vorbim despre politicieni, problema se complică.

Psihologic vorbind, politicianul este perceput ca o persoană care are misiunea să rezolve probleme populare şi, evident, ar trebui să fie unul care trăieşte asemnea celor pe care-i reprezintă. Este frustrant să o vezi pe Elena Udrea, pe Elena Băsescu sau pe Raluca Turcan cu genţi de mii de euro, în vreme ce omul de rând câştigă, în medie, 300 de euro pe lună. Această contradicţie este clar vizibilă şi, mai mult decât atât, îi aruncă pe politicieni în derizoriu.

Din păcate, însă, aceasta este o temă prost înţeleasă de politicienii din România, spre deosebire de cei din afară. Michelle Obama, spre exemplu, soţia celui mai puternic om din lume, se îmbracă de la H&M. Prima doamnă a Americii nu va face niciodată greşeala să etaleze ţinute exorbitant de scumpe tocmai din respect pentru americanii de rând care luptă să-şi păstreze slujba.  Într-o ţară cu adevărat democrată, omul simplu vede aceste lucruri, le înţelege şi mai apoi le taxează, la urne.

Geantă Hermes de 7.000 de euro şi rochie H&M de 30 de euro

În vara anului 2009, Elena Udrea a efectuat o vizită în Delta Dunării unde a inaugurat un şantier pe o plajă sălbatică aflată sub protecţie ecologică. Ministrul Turismului s-a prezentat la eveniment într-un outfit care valora nici mai mult nici mai puţin de 8.500 de euro: costum cu buline, balerini şi o geantă Hermes Birkin de 7.000 de euro.

Michelle Obama, pe de altă parte, a preferat să poarte într-una dintre întâlnirile din campania soţului său o rochie simplă, H&M, care nu costa decât 30 de euro. O piesă vestimentară care se pliază clar pe nevoile femeilor obişnuite din America.

Ţinută de 3.300 de euro şi, din nou, rochie de la H&M de 35 de euro

Prima alegere a fost făcută, evident, de politicianul din România, în persoana Elenei Băsescu. În timpul Summitului NATO din 2008, mezina familiei Băsescu şi-a făcut apariţia într-un costum cu două numere mai mare, o pereche de pantofi roşii Jean Paul Gaultier care costă în jur de 700 de euro şi o geantă Chanel, estimată la 2.600 de euro.

Michelle Obama a apărut, în martie 2011, într-o ediţie a emisiunii "Today", moderată de Matt Lauer, într-o ţinută H&M. O rochie simplă, în buline, accesorizată cu un cordon portocaliu şi cu o pereche de pantofi galbeni. Prima doamnă a Americii a vorbit detaşat despre proiectele pe care le are, dar şi despre faptul că a interzis fumatul la Casa Albă.

Geantă Louis Vuitton de 1.300 de euro şi o rochie Donna Ricco de 100 de euro

Raluca Turcan, una dintre cele mai elegante femei din politica românească, nu se poate despărţi de genţile ei de firmă, destul de piperate la preţ. Din categoria accesoriilor de care nu uită aproape niciodată face parte şi geanta roşie de la Louis Vuitton, din gama Alma MM, o poşetă de mână, inspirată de moda anilor '30, care costă 1.300 de euro.

Şi prima doamnă a Americii are piese vestimentare şi designeri preferaţi. Printre aceştia este şi Donna Ricco, un designer de serie din America, care a creat rochia de 100 de euro pe care Michelle Obama a purtat-o în timpul emisiunii "The View". Succesul a fost garantat, pentru că în 5 minute tot stocul de astfel de modele a fost epuizat. Asta înseamnă să încurajezi economia reală. Promovezi produse populare pentru care oamenii au bani să le cumpere, nu genţi pe care nu şi le permit decât evazioniştii.