5 piese vestimentare care au șocat lumea în momentul lansării

În 1907, înotătoarea Annette Kellerman a fost arestată pentru că a purtat un costum de baie format dintr-o singură piesă, fiind considerată indecentă. Descoperă și alte creații vestimentare considerate scandaloase în perioada în care au apărut.

1907 - Costumul de baie într-o singură piesă

Nu-ți imagina că este vorba despre un costum de baie de tipul celor într-o singură piesă, folosite în prezent. Costumul de baie care a provocat o adevărată isterie la nivelul societății în anul 1907 arăta precum un echipament pe care îl poartă în prezent surferii, având mâneci scurte și pantaloni până la jumătate pulpei, continuați printr-un colant care acoperea integral picioarele. Dar într-o perioadă în care femeile mergeau să înoate purtând pantaloni bufanți și chiar bonete pe cap, un astfel de costum era considerat cât se poate de indecent. Înotătoarea australiană Annette Kellerman, deținătoarea unui record modial la proba de înot pentru femei, a promovat acest costum în 1907 și a fost arestată din această cauză, pe motiv că era prea indecentă.

1920 - Rochia Flapper

Rochiile flapper lăsau la vedere umerii, brațele și picioarele, având o croială dreaptă și erau adesea decorate cu franjuri și paiete. Femeile din generația flapper erau fiicele celor crescute în epoca Victoriană, în care standardele impuneau ca unei femei să nu i se vadă nici măcar gleznele. De aceea, șocul mamelor care își vedeau fiicele ieșind pe stradă purtând astfel de ținute "sumare" a provocat un conflict major între generații la acea vreme. Aceste rochii erau considerate mai mult decât indecente în momentul apariției lor, iar termenul flapper se pare că este derivat dintr-un cuvânt englezesc vechi care înseamnă "tânără prostituată", potrivit bustle.com.

1950 - Sutienul conic

Fotografiile din anii '50, în care Marilyn Monroe poartă bluze strânse pe corp prin care se disting sânii de formă conică sunt acum un simbol al femeii sexy din acea perioadă. Dar expunerea îndrăzneață a formelor feminine nu a fost deloc privită cu ochi buni atunci. Sutienele conice, care puneau sânii în evidență, au fost considerate indecente și au provocat chiar motive de îngrijorare în rândul autorităților. "Ce fel de mame și soții vor fi aceste fete care își expun fără jenă formele?", se întreba într-un interviu din anul 1949 șeful poliției din Pittsburgh, Statele Unite.

1960 - Fusta mini

Dacă în prezent fusta mini este doar o altă opțiune din garderoba ta pentru zilele fierbinți de vară, în 1960 a provocat dispute serioase, iar membrii conservatori ai societății chiar își făceau griji pentru noua generație din acest motiv. Mary Quant, despre care se spune că a fost creatoarea acestor fuste, a declarat într-un interviu că oamenii se arătau revoltați de fiecare dată când treceau pe lângă vitrina magazinului său din Londra, în care erau expuse fustele. "Oamenii de afaceri de vârstă mijlocie băteau în geamul vitrinei și strigau că fustele sunt obscene și dezgustătoare", a declarat creatoarea de modă potrivit bustle.com

1950 -1980 Bikini

Lansați în anul 1947 de un designer care deținea un magazin pe plaja din Cannes, bikini au fost zeci de ani la rândul extrem de controversați. Purtarea acestui tip de costum de baie a fost declarată "păcat" de Vatican, iar în unele țări catolice precum Spania, Portugalia, Italia, Belgia, Australia și unele state din SUA a fost multă vreme interzis. Până în anul 1965, oricine purta o pereche de bikini pe plajele din New Hampshire putea să fie amendat. Abia începând cu anii '80 bikinii au început să fie acceptați și au devenit foarte populari.
MAI MULT DESPRE: stil, moda, piese vestimentare