Iar sunt singura de Craciun si Revelion

Singuratatea nu este usor de "dus", mai ales daca esti o persoana deschisa catre oameni, careia ii place sa interactioneze, sa aiba multi prieteni si multe activitati. Si chiar pentru cei care de-a lungul anul se simt bine singuri si pot face multe lucruri si sa se bucure de ele, sarbatorile pot deveni o provocare.

Singuratatea nu este usor de "dus", mai ales daca esti o persoana deschisa catre oameni, careia ii place sa interactioneze, sa aiba multi prieteni si multe activitati. Si chiar pentru cei care de-a lungul anul se simt bine singuri si pot face multe lucruri si sa se bucure de ele, sarbatorile pot deveni o provocare.

 

Apare timpul liber, nu mai esti atat de mult ocupat cu munca incat sa uiti de toate, cei din jur se strang in jurul familiiilor si a celor dragi si acest lucru iti poate accentua un sentiment de abandon sau chiar de inutilitate.

In general, de sarbatori e important pentru a ne simti bine sa invatam si sa capatam obisnuinta de a ajuta la randul nostru niste oameni care au mult mai putine posibilitati materiale decat noi, care sunt mult mai singuri decat noi.

O contributie, oricat de modesta, in care sa ne aratam disponibilitatea de a ne implica ne poate ajuta sa vedem cu totul diferit sarbatorile.

Caci ele ar trebui sa fie mai mult decat o simpla vacanta. Nu te gandi ca nu ai timp sau nu ai bani, sunt lucruri pe care le poti face in 10 minute, insa te vor face sa te simti cel putin la fel de bine ca dupa cea mai speciala zi de cumparaturi din viata ta.

Daca iti simti tristetea in suflet, iata un lucru care-ti poate fi de folos: straduieste-te sa vezi lucrurile bune care ti s-au intamplat peste an. Oricat de greu ar fi fost acest an, cu siguranta ai invatat multe din el, ai castigat ceva, poate experienta, poate prietenii, poate dorinta de a face ceva. Foloseste lucrurile pozitive ca resursa pentru a trece in noul an cu liniste in suflet.



Daca nu ti-ai gasit jumatatea

Sfarsitul de an devine cu siguranta un prilej in care aceasta neimplinire se accentueaza, mai ales ca foarte multe cupluri in jurul tau, functionale sau nu, trec peste toate si parca le e mai usor sa se simta bine decat tie.

Insa poate tu esti in aceasta situatie pentru ca nu ai facut compromisuri si aceasta e o calitate la care nici macar acum nu vrei sa renunti. Asa ca nu te mai plange singura si mai bine foloseste acest timp pentru a planifica o sarbatoare intr-un grup sau undeva unde sunt oameni noi. Cel putin stii ca iti vei da sansa de a cunoaste pe cineva. Caci daca stai in casa si te plangi ca esti singura, poti sa stai mult si bine, ca lucrurile nu se vor schimba prea mult.
 

V-ati despartit de curand

Cand esti intr-o relatie, multe din lucruri se fac impreuna cu celalalt.
Si asa apare obisnuinta si sentimentul ca ele nu se pot face daca esti singura. In plus, multe din lucrurile care iti par frumoase sau pe care obisnuiai sa le faci cand erai cu cineva nu par sa isi mai aiba rostul atunci cand esti singura.

Ceea ce faci de fapt este sa te sabotezi dublu: intai prin faptul ca iti spui ca singuratatea este sursa ta de nefericire si in acest fel nu iti dai voie sa te bucuri pana cand nu o sa gasesti pe cineva, apoi prin faptul ca ai stabilit ca lucrurile care iti fac placere nu se fac decat in doi si in acest caz nici nu te mai poti bucura de ele. Ai dreptul sa suferi dupa el sau dupa relatie, insa nu o face impotriva propriei tale fiinte. In timp ce suferi, macar da-ti voie sa traiesti in continuare.



Ai pierdut de curand pe cineva drag

Daca ai pierdut de curand pe cineva drag, foloseste aceste sarbatori pentru a-i cinsti amintirea si pentru a face lucrurile care ii faceau placere sau care le faceati impreuna. Nu distruge sarbatorile doar pentru ca cel drag tie nu mai este, deoarece asa ii distrugi intr-un fel si amintirea, in clipele in care erati impreuna de sarbatori. E un moment bun sa te intalnesti cu familia, sa petreceti in liniste, cu amintiri frumoase si ganduri bune. Si cu multa iubire.

Un articol de Lena Rusti, psihoterapeut