Tendintele in machiaj pentru toamna-iarna 2008-2009

Spre deosebire de tendintele vestimentare, in toamna-iarna 2008-2009, machiajul marcheaza trecerea de la directii "de nisa" catre clasic ...

Spre deosebire de tendintele vestimentare, in toamna-iarna 2008-2009, machiajul marcheaza trecerea de la directii "de nisa" catre clasic si purtabil. Elementele retro se fac simtite mai mult ca niciodata.

Fata de alte sezoane, interesul fata de bronz scade. Elementele retro aduc in actualitate aspectul natural, pielea sanatoasa, aproape lipsita de bronz.

"Vedeta sezonului" este fardul de obraz, cu ajutorul caruia se realizeaza pometi plini de prospetime, imbujorati, chiar cu usoare exagerari, care insa nu deranjeaza, ci dau un farmec aparte, plin de o senzualitate debordanta. Tenul curat, perfect, cu pometii "sculptati", ce creeaza un efect de alungire, precum si creionul kohl alb aplicat pe marginea interna a pleoapei inferioare au fost frecvent intalnite pe podiumurile de prezentare.

Buzele naturale, cu balsam cu pigment sau rujul hidratant in nuante naturale sau in diverse tonuri de rosu, creeaza fie o senzatie de ireal, fie de feminitate puternica. 

  • Balenciaga si Yohji Yamamoto adopta stilul ochilor puternic conturati, "smokey eyes", in tendinta  "Abstractiuni in negru".
  • Varianta smokey este reinterpretata cu ajutorul auriului si bronzului, in "Frumusete metalica", tendinta intalnita in prezentarile Versace si Dolce &Gabbana.
  • Culorile indraznete si contrastante ale tusului de ochi, precum turquoise, violet si alb, imbinate creativ la Dior si Bottega Venetta, au ca rezultat un look vesel, jucaus, dar in acelasi timp retro: Culori structurate.
  • Pometii imbujorati, amintind mai degraba de vara torida, au adus un plus de culoare in prezentarile toamna-iarna ale colectiilor Roberto Cavalli, Anna Sui si Louis Vuitton.


Ca o completare a pometilor puternic evidentiati, designerii au optat pentru un ten sanatos, iradiind prospetime, pentru a crea imaginea unei Frumuseti supranaturale.

Abstractiuni in negru

 
Abstractiuni in negru reprezinta tendinta cea mai frapanta si puternica a sezonului. Ochii machiati intens, cu texturi fumurii, sunt frecvent intalniti la Balenciaga, Valentino, Victor & Rolf, Yohji Yamamoto si Gucci.

Stilul "smokey eyes", cu un design abstract, realizat prin tuse de negru intens, dobandeste in acest sezon o interpretare moderna, imbogatita prin texturi lucioase si stralucitoare, pentru a scoate si mai mult in evidenta ochii. Acestia arata foarte sexy, stralucitori si intensi.

Pentru realizarea acestei tendinte se foloseste negrul gotic, aplicat de jur imprejurul ochiilor, prin tuse orizontale pe arcada, alungite catre tampla. Pentru o nota de feminitate, usor retro, se poate apela fie la accente de alb stralucitor pentru unghiul intern al ochilor (Balenciaga), fie la culori autumnale (Yohji Yamamoto).

Mascara creeaza un efect de gene false, iar sprancenele sunt imbogatite prin creionare, dar in culori naturale, deschise, pentru a nu intra in concurenta cu machiajul ochilor. De asemenea, sprancele sunt arcuite in stilul Audrey Hepburn.

Tenul este impecabil, cu aspect perfect natural. Buzele pastreaza aceeasi nota, prin nuante pale, ce creeaza un efect usor "ireal". Uneori, pentru impact, se utilizeaza rujul clasic, rosu.