Lupta impotriva vergeturilor continua!

Cand te gandesti la venirea sezonului cald, iti amintesti ca pot fi anumite probleme ale pielii care te impiedica sa te simti intotdeauna in largul tau. Daca vergeturile se afla printre acestea, iti prezentam cateva informatii esentiale despre vergeturi si modalitatile prin care poti scapa de ele.



Pielea, in general, este destul de elastica si suporta usor schimbarile de volum ale corpului. Insa, deoarece mostenirea genetica, precum si diversi alti factori isi spun cuvantul si in aceasta chestiune, elasticitatea pielii difera de la un individ la altul.

Cele mai multe dintre noi stim cum apar vergeturile: schimbarile bruste de greutate determina o "supraintindere" a pielii, ceea ce conduce, inevitabil, la ruperea fibrelor elastice din stratul de mijloc al pielii, numit derm. La acest nivel, apar sangerari microscopice, impreuna cu inflamarea tesutului din zona respectiva, ceea ce da aspectul rosu-purpuriu al vergeturilor proaspat aparute.

Pe masura ce dermul se intinde, stratul superior al pielii, epidermul, se intinde si el, devenind translucid, astfel incat se pot vedea urmele rosii-purpurii ce s-au format in interiorul pielii. Dupa vindecarea acestor leziuni, raman cicatrice cu cateva tonuri mai deschise decat culoarea naturala a pielii tale. Culoarea mai deschisa a acestora este determinata de deteriorarea celulelor pigmentare in timpul intinderii pielii.



Asa cum am spus, principalele cauze ale aparitiei vergeturilor sunt variatiile bruste de greutate, care nu-i acorda pielii timpul necesar pentru a se intinde si a se adapta astfel schimbarii formei corpului.

O alta cauza comuna este pielea uscata. Numeroase persoane se confrunta cu vergeturi chiar daca nu au suferit schimbari majore de greutate. In astfel de cazuri, principalul vinovat este deshidratarea. O piele deshidratata nu se poate intinde la capacitatea sa normala, elasticitatea sa fiind redusa de lipsa moleculelor de apa. Din fericire, in astfel de cazuri solutia este simpla - hidratarea! Daca apelezi la lotiuni, creme, uleiuri sau diverse alte produse de ingrijire si hidratare a pielii, poti preveni aparitia vergeturilor.

Stresul afecteaza organismul pe toate nivelurile si, din nefericire, nu ocoleste nici pielea. Cand suntem stresati, organismul elibereaza anumiti hormoni de "aparare". Corpul intelege aceasta aparare prin formarea de tesut gras, ceea ce poate conduce la ingrasare si scaderea in greutate intr-un interval scurt de timp.

Persoanele predispuse la aparitia vergeturilor sunt femeile insarcinate, adolescentii, persoanele cu un nivel scazut al elasticitatii pielii si culturistii. Adesea, vergeturile aparute in timpul adolescentei se estompeaza si chiar dispar cu trecerea timpului.



Din pacate, vergeturile se comporta ca oricare alt tip de cicatrice si pot fi estompate cu destul de multa dificultate. Exista diverse tratamente pentru vergeturi, dar rata succesului depinde de cativa factori, printre care: varsta, culoarea pielii si chiar dieta.

Dermabraziunea, peelingul chimic sau interventiile cu ajutorul laserului sunt printre cele mai eficiente tratamente in cazul vergeturilor. Cu toate acestea, metodele mentionate mai sus au si cateva neajunsuri, in special din cauza faptului ca nu sunt recomandate oricui, diverse alte probleme ale pielii putand constitui un risc in cazul acestor tratamente.

Desi nu sunt intotdeauna foarte eficiente, cremele si lotiunile pentru estomparea vergeturilor se gasesc intr-o gama variata si sunt destul de accesibile. Pentru ca vergeturile sunt "incapatanate" si ne este atat de greu sa scapam de ele, nu uita ca prevenirea lor este esentiala. O dieta sanatoasa, evitarea atat cat este posibil a stresului, activitatea fizica si ingrijirea adecvata a pielii te pot ajuta sa tii la distanta vergeturile.