Lama de ras - perfecta si inofensiva daca ii cunosti regulile

Epilarea cu lama de ras reprezinta cea mai simpla, rapida si ieftina modalitate de inlaturare a parului nedorit de pe corp. Mai mult decat atat, exceptand unele accidente minore survenite ocazional din graba si neatentie, este nedureroasa. Vestea proasta este insa ca firul de par creste foarte repede - in interval de cel mult 2-3 zile - asa incat metoda nu este recomandata decat in caz de extrema urgenta.

Asemenea cremei epilatoare, lama de ras inlatura firul de par numai de la suprafata epidermei, astfel incat va trebui sa te epilezi din nou foarte curand, pentru a-ti mentine pielea neteda si matasoasa. Viteza de crestere a firului de par difera in functie de portiune - de exemplu, in zona axilelor firul de par creste de doua ori mai repede decat cel de pe picioare.

Intrucat firul de par se dezvolta in profunzimea foliculilor, epilarea cu lama de ras nu va influenta nici structura, nici culoarea parului (cu toate ca multe femei afirma ca, dupa folosirea lamei de ras, firul creste mai gros si mai aspru). Totusi, din moment ce firul este taiat perpendicular, forma extremitatii superioare a acestuia se va modifica, ceea ce iti va crea impresia de par aspru si neplacut la atingere, cand va creste. Acest lucru se verifica observand un fir lung de cel putin un centimetru, care este la fel de fin ca si inainte de folosirea lamei de ras.



  • Hidrateaza-ti pielea inainte de epilare - firul va putea fi taiat mult mai usor daca este umed si suplu. Dar tot ceea ce este mult strica: hidratarea excesiva a suprafetei de epilat va cauza incretirea si hipersensibilizarea epidermei, fapt care va ingreuna procesul de epilare propriu zisa, existand si riscul sa te tai;

  • Foloseste gel sau spuma de ras. Multe dintre noi suntem tentate sa utilizam clasicul sapun, dar produsele speciale contin compusi a caror proprietate este de a favoriza hidratarea foliculilor (ceea ce va permite indepartarea mai eficienta a parului) si, de asemenea, reduc riscul de deshidratare;

  • Dupa epilare, asteapta cel putin 30 de minute inainte de a aplica deodorant in zona axilelor, mai ales daca este un produs care contine alcool. Epiderma este foarte sensibila post epilare, iar actiunea imediata a deodorantului (sau antiperspirantului, care contine o serie de compusi chimici) ar putea cauza iritatii si senzatii intense de usturime sau prurit;

  • Daca situatia iti permite, epileaza-te seara, pentru ca in timpul noptii epiderma se va regenera si dimineata va fi perfect neteda, fara iritatii. Este recomandabil ca, dupa epilare, sa aplici un strat subtire de lotiune hidratanta sau un produs special post epilare. Acesta va calma portiunea epilata, inlaturand riscul inrosirii pielii si a senzatiilor de usturime;

  • Un ultim sfat, dar nu si cel din urma: intotdeauna orienteaza lama in directia opusa cresterii firului de par.




  • E drept, lama de ras reprezinta cea mai simpla procedura de inlaturare a parului nedorit de pe corp, dar nu este lipsita de pericolul "accidentelor". Iti prezentam cele mai cunoscute riscuri in aceasta directie, recomandandu-ti, totodata, ce sa faci pentru a le evita - sau, daca e prea tarziu, pentru a le combate cat mai repede si a micsora efectul negativ al acestora.


    Inainte de epilare, asigura-te ca zona respectiva este foarte hidratata. Pentru aceasta, umezeste din belsug suprafata de epilat si asteapta cel putin 3 minute inainte ca lama sa intre in actiune. Miscarile lamei trebuie sa fie lente, asemanatoare unui masaj. In cazul in care, totusi, te-ai taiat, aplica apa rece pe mica leziune, o lotiune alcoolizata pentru prevenirea infectiei si o crema cicatrizanta (de pilda, un produs pe baza de galbenele).


    Acestea apar fie ca urmare a faptului ca apesi prea tare lama pe epiderma (daca nu este bine ascutita si, deci, firul nu este taiat eficient) sau poate pentru ca pe lama s-au colectat diverse bacterii care intra acum in piele. Pentru a evita ambele situatii, schimba lama cel putin o data pe saptamana. Dupa epilare, aplica din belsug crema hidratanta sau lotiune speciala.


    Sa presupunem ca ti s-a intamplat sa nu respecti recomandarile anterioare si, dupa ce te-ai epilat, ai sentimentul ca "iese foc" din portiunea respectiva de epiderma. In cazul acesta, ceaiul de galbenele te va ajuta. Aplica pe zonele iritate comprese reci imbibate cu ceai de galbenele, cunoscut pentru proprietatile sale calmante si antiinflamatorii.


    Marele avantaj al unui astfel de dispozitiv este acela ca riscul taieturilor este complet eliminat. Spre deosebire de lama obisnuita, in cazul de fata epiderma trebuie sa fie perfect uscata.

    Fiecare portiune de epilat are particularitatile sale... in zona axilelor firul de par creste mai repede decat pe picioare... in zona inghinala epiderma este mult mai sensibila si mai predispusa la iritatii... Prin urmare, nu exista o procedura de epilare universal valabila pentru toate zonele corpului. Afla care este cea mai indicata metoda pentru fiecare portiune, in materialul de saptamana viitoare...



    Tot ce voiai sa afli despre epilare