Cum sa te bronzezi fara arsuri si in deplina siguranta

Iti mai amintesti cum fredonai in copilarie? "Vine, vine, vine iar vacanta...". Anii au trecut, acum ai serviciu, care te solicita la maximum - dar a sosit si rasplata: in sfarsit, esti in concediu si te pregatesti sa evadezi la munte sau la mare. Consideri ca te-ai informat in legatura cu metodele de protectie solara, insa... esti sigura ca stii chiar totul? Ce faci daca ti se cojeste pielea? Cum combati alergiile aparute dupa expunerea la soare? Cum procedezi daca simti ca pielea arde si te ustura? Despre toate acestea, dar si despre alte aspecte, am stat de vorba cu dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatovenerolog.



Cu siguranta, te-ai confruntat cu aceasta situatie: abia au trecut cateva zile de plaja, iar pielea ta a inceput sa capete o frumoasa nuanta aramie, cand observi, intai izolat si ulterior pe toata suprafata bronzata, ca aceasta se desprinde treptat. Ah, nu! Ti se pare ca semeni cu un dalmatian! Dr. Mihaela Leventer ne spune ce putem face pentru a evita aceasta situatie.

"Imediat dupa expunerea la soare, se recomanda aplicarea unei creme after sun si, in general, a cremelor hidratante, prin care se reface nivelul de apa din tesuturile epidermei. Daca totusi pielea a inceput sa se curete, este inevitabila cojirea ei pana la capat. De asemenea, exista produse care sunt foarte usor exfoliante, avand in compozitie acid lactic si care realizeaza o cojire uniforma, rapida, astfel incat sa aspectul dizgratios al pielii sa nu persiste mult timp", explica dr. Leventer.



In cazul in care credeai ca, daca mergi la munte si te bronzezi, vei fi mai putin expusa riscului iminent al radiatiilor ultraviolete, trebuie sa stii ca aceasta este o falsa impresie. In realitate, intensitatea luminoasa creste direct proportional cu altitudinea astfel incat, daca parcurgi un drum de creasta, captezi tot atat de multa energie luminoasa ca si cum ai sta pe plaja. "Ganditi-va cum arata fetele alpinistilor - chiar daca acestia se afla in zone foarte noroase, unde ninge permanent, sunt arsi - si folosesc creme de fotoprotectie opace, tocmai pentru a fi protejati", subliniaza dr. Leventer.

Prin urmare, lumina de munte si lumina de mare sunt la fel de agresive - in ambele cazuri, este vorba tot de raze ultraviolete, care au aceeasi lungime de unda. Faptul ca la munte nu exista apa marii, care reflecta lumina, este irelevant - paraurile, stancile si iarba reflecta, de asemenea, lumina. Incasezi lumina nu numai stand cu fata la soare sau inotand. De exemplu, gandeste-te ca, atunci cand mergi prin oras in zilele insorite, ajungi sa te bronzezi dupa modelul decolteului - care este una dintre cele mai expuse zone.



Eruptie polimorfa la lumina este termenul medical pentru nesuferitele protuberante mici aparute pe piele dupa o zi de plaja, insotite de senzatia de prurit. Aceasta poate aparea pe tegumentele care nu au fost deloc expuse in timpul anului, fiind protejate de imbracaminte.

Cu toate acestea, in mod paradoxal, exista si eruptii mai intense care apar pe zona care este totusi expusa: fata, maini, dosul picioarelor. Intensitatea reactiei scade treptat pe masura ce expunerea la soare se repeta.

"In situatiile persoanelor cu alergie la soare dovedita - deci nu sufera de o boala fotoindusa, se poate face pregatirea pielii prin expunerea repetata, de scurta durata, la ultraviolete artificiale. Noi preferam ultravioletele de banda ingusta, de 312 nanometri, considerate cel mai putin agresive pentru piele. Acestea nu bronzeaza, ci intervin pe imunitatea cutanata si cresc rezistenta. Noi il numim vaccin cu lumina", mentioneaza dr. Mihaela Leventer.



Dupa ce te intorci de la plaja si faci un dus, simti ca se produce vasodilatatia, pielea se inroseste si ai sentimentul ca "iese foc" din tine. Pentru a combate aceasta senzatie neplacuta, exista diverse metode - comprese cu otet, felii de rosii, iaurt, castravete sau albus de ou. Dar, asa cum ne spune dr. Leventer, cel mai simplu este sa folosesti alcool medicinal, care racoreste instantaneu si calmeaza pielea.

De asemenea, exista diverse creme si lotiuni "blande" care contin cortizon si sunt recomandate in astfel de situatii. Niciodata insa nu vei aplica un astfel de produs pe ten. De asemenea, poti lua o aspirina sau un paracetamol, pentru a reduce inflamatia cutanata, bea cat mai multa apa, pentru a evita deshidratarea si stai la umbra.



Protectia buzelor este printre cele mai importante aspecte de care trebuie sa tii cont cand mergi la plaja, penru ca unele forme de cancer apar mai intai in aceasta zona - mai ales pe buza inferioara, care capteaza cea mai multa lumina. De aceea, buzele trebuie protejate cu aceeasi crema de fotoprotectie pe care o folosesti si pentru corp.



Daca ti-ai propus sa dai dovada de ceva mai mult nonconformism si sa-ti expui bustul la soare, ori chiar intregul corp (in perimetrul rezervat nudistilor), te sfatuiesc sa renunti la idee. Zonele respective nu sunt, in general, expuse la lumina si, prin urmare, se ard foarte usor.

"In aceste portiuni, tegumentul este mult mai sensibil decat cel al altor zone, care sunt mai expuse. Nanocitele aflate in aceasta zona au stat in repaus o perioada foarte lunga de timp si, dintr-odata, sunt expuse unei excitatii la lumina, fiind nevoite sa se apere - iar uneori apararea aceasta poate fi disproportionata", afirma dr. Leventer.

Prin urmare, tocmai in aceste zone epiderma se arde si se cojeste cel mai usor. Iar daca ai si alunite, riscul este cu atat mai mare. In mod categoric, daca ai suferit o interventie chirurgicala pentru eradicarea unui nodul mamar malign, sau daca ai avut o problema precum mastoza chistica, ai contraindicatie medicala de a te expune la soare si la caldura. Pentru femeile care au implanturi de silicon, vestile sunt mai bune - nu exista nici un risc daca isi expun sanii la soare - cu toate ca ar fi preferabil sa reziste acestei tentatii.

Nu te lasa inselata de fotografiile publicate in reviste, care iti arata manechine al caror bust este superb si uniform bronzat. "Pentru sedintele foto, bronzul se obtine din machiaj. Nu trebuie sa ne lasam induse in eroare", subliniaza dr. Mihaela Leventer.



Daca ai tenul uscat si deshidratat, este recomandabil sa folosesti o crema intens hidratanta, pentru a preveni descuamarea pielii. In cazul in care tenul tau este gras, seboreic, iti vor fi de folos cremele de fotoprotectie speciale pentru acest tip de ten, care contin un agent absorbant de sebum. Pentru o protectie cat mai eficienta, aplica produsul la fiecare doua ore.