Cum poti scapa de obiceiul de a-ti roade unghiile?

Se intampla mai frecvent decat ai crede, asa incat nu esti nici pe departe un caz singular. Factorul cel mai important care cauzeaza acest lucru este - ce altceva? - stresul. Uneori, acest obicei isi are radacinile undeva demult, in copilarie. Alteori, se dezvolta in adolescenta sau chiar la maturitate, pe fundalul unor probleme de ordin emotional: un examen dificil si important, de care depinde viitorul tau, stresul de la serviciu, sau chiar problemele familiale. Faptul ca, mai mult sau mai putin constient, iti rozi unghiile, nu reprezinta decat o consecinta directa.

Intrebarea este: ce se poate face?

Una dintre cele mai simple solutii ar fi lacul incolor. Bineinteles ca nu se pune problema sa folosesti oja in nuante aprinse. Acest lucru n-ar face altceva decat sa atraga atentia asupra manichiurii tale... sau, ca sa spunem adevarul, asupra lipsei acesteia. Lacul de unghii prezinta un dublu avantaj.

Mainile tale vor avea un aspect ingrijit, iar sub actiunea lacului, vor fi mai putin casante si nu se vor mai rupe cu usurinta. Pentru ca si aceasta este o problema pe care o ai: din cauza "rontaitului", structura unghiei este mult mai sensibila si deci mai predispusa rupturii.


Unghiile false constituie si ele o alternativa deloc de neglijat. Pe de alta parte insa, nu ar trebui sa uzezi de acest procedeu, care nu permite unghiei naturale sa "respire" si sa se dezvolte in mod firesc. Dar, pentru o petrecere sau in general pentru o ocazie deosebita, sunt ideale.

Cel mai important este sa tratezi cauza, si nu efectul. Dar cum nu este intotdeauna usor, ar trebui sa iei lucrurile pe rand. Astfel, intr-un moment de tensiune nervoasa, cand esti inclinata sa-ti rozi unghiile, mananca un fruct.
Daca esti fumatoare (desi ar fi de preferat sa nu fii, stii asta, nu?), aprinde-ti o tigara. Sigur ca acestea nu sunt remedii pe termen lung, ci este vorba doar de felul in care poti depasi momentul.

Pana cand? Raspunsul este simplu: pana cand unghiile vor creste atat cat este necesar pentru a depasi buricele degetelor. Daca ajungi in acest stadiu, se poate spune ca ai castigat batalia: mainile tale au un aspect atat de frumos si feminin, incat riscul de a-ti relua obiceiul se reduce la minimum.