Sa-ti faci parul permanent? De ce nu?

Atunci cand auzi de "permanent", gandurile te duc automat catre bunica, matusa aceea mai in varsta, vecina pensionara de la parter si asa mai departe. Dar aceasta este o prejudecata. Adevarul este ca aproape orice femeie, indiferent de varsta, poate recurge la un usor (da, "usor" am spus) permanent, pentru a adauga un plus de volum si de forma parului sau.

Bineinteles ca aceasta decizie o vei lua numai impreuna cu stilistul si numai daca ai par sanatos, capabil sa suporte aceasta procedura altminteri destul de traumatizanta.

Posibilitatile sunt numeroase: bucle lejere, spirale sau, asa cum spuneam, pur si simplu mai mult volum.

Suna foarte tentant, insa, inainte de a trece la actiune, trebuie sa tii cont de o serie de reguli pentru a evita doua "catastrofe": deteriorarea grava a firului si obtinerea unui permanent care nu numai ca nu te avantajeaza, dar te poate determina sa nu mai vrei sa iesi din casa ori sa te uiti in oglinda...

  • Ideal ar fi sa nu te fi vopsit. Compusii chimici din solutia pentru permanent sunt foarte agresivi si pentru parul natural - daca aici se mai adauga si faptul ca parul a fost vopsit (decolorat, eventual? Nu!), te poti astepta la surprize neplacute: aspect mat, deshidratare, despicarea firelor la capete si, in cazuri extreme, rupere.


  • Retine faptul ca un permanent dureaza, in medie, intre trei si sase luni - dar in nici un caz nu este recomandabil sa mergi din noua la coafor in acest scop mai devreme de 12 saptamani. Chiar daca, in mod firesc, nu mai arata atat de bine ca la inceput, rezista acestei tentatii distructive pentru par.


  • Textura firului este un criteriu esential, care raspunde la intrebarea: "A-mi face permanent sau a nu-mi face?". Cu cat firul este mai subtire, cu atat permanentul va fi mai reusit si parul va avea un aspect mai frumos. Daca ai parul aspru si foarte des, ar fi bine sa te mai gandesti o data.


  • Este adevarat ca stilistul trebuie sa tina cont de punctul tau de vedere si sa-ti respecte alegerea in privinta coafurii.
    Da, dar numai in principiu. Daca iti spune ca buclele la care visezi nu vor face decat sa-ti evidentieze si mai mult rotunjimea chipului, ar trebui sa-l crezi pe cuvant. In fond, ceea ce vei face iti va reinventa infatisarea...


  • Din moment ce vorbim despre o operatiune radicala, ar fi indicat sa-ti pregatesti parul in prealabil. Foloseste un balsam cu potential intens de hidratare (chiar daca pana acum nu aveai nevoie de asa ceva). Atentie, insa: nu aplica acest produs decat cu minimum 24 de ore inainte de a merge la coafor. In caz contrar, exista posibilitatea ca firul sa fie prea hidratate si ingreunat, iar solutia pentru permanent nu-si va face efectul.


  • Odata cu aceasta schimbare a infatisarii, se va schimba, intr-un fel, si stilul tau de viata (raportat la ingrijirea parului, bineinteles): spala-te pe cap de doua - trei ori pe saptamana, nu uita niciodata de balsamul hidratant si descurca perfect parul. Daca vei omite acest lucru, dupa ce se usuca parul exista riscul sa nu te mai poti pieptana.