Eva.ro ramane o un mijloc prin care tu poti sa te descoperi, dezvolti, cunoaste mai multe despre tine si viata ta. Asteptam intrebarile tale la adresa: "/>

Simt nevoia sa fiu iubita si sa iubesc



Cand avem o problema si cand nu? Aceasta pare o intrebare importanta. Conceptul de problema este destul de simplu, desi persoanele foarte logice si foarte realiste nu vor putea sa fie de acord cu aceasta definitie, dar, in ceea ce se intampla cu noi, cam asta este definitia cea mai functionala: "avem o problema cand simtim ca ni se intampla ceva pe care il definim ca o problema".

Mai tineti minte din scoala generala cand aveati teme la matematica? Vi se dadeau niste probleme pentru acasa. La aceste probleme va confruntrati cu niste date sau propozitii si era necesar sa gasiti o rezolvare.


Similar stau lucrurile si astazi. Daca simtiti ca aveti o problema este ca si cum ati avea o tema pentru acasa. Ca urmare, va fi necesar sa enuntati problema si ulterior sa ii gasiti rezolvarea. Oricum, o problema inseamna in primul rand un enunt clar. Cu cat enuntul este mai clar, cu atat problema este mai simpla.

Insa, pentru o buna localizare este necesar sa simti cam in ce arie s-ar inscrie. Este dificil de a rezolva problema de geometrie prin formule de algebra. Cam asa sta situatia si cu problemele pe care le simtiti ca atare in ziua de azi.


Unele probleme tin de ratiune si necesita logica, altele apartin afectivitatii, altele tin de inconstient. Desi fiecare om este o unitate si fiecare dintre situatiile de viata presupune actiunea simultana a intregului psihic, exista un camp central pe care il ocupa o anumita functie a noastra.

Daca Alexandra ar simti ca are o problema logica, atunci ar gasi o solutie logica pe care sa o rezolve. "In viata mea nu exista nici un prieten, cum sa fac rost de unul" ar fi enuntul perfect pentru aceasta problema a ratiunii.


Aceasta nu este o problema de psihologie, ci una care tine de cautarea unui prieten printr-o strategie oarecare, liber aleasa. In general, probleme rationale, logice nu au nici o legatura cu psihologia, ci tin de oricare alt domeniu al vietii noastre.

Daca Alexandra ar simti ca are o problema emotionala, afectiva, in sensul ca simte ca afectivitatea sa este clar implicata, atunci am vorbi despre urmatorul enunt: "simt nevoia de un prieten, nu prea stiu ce sa fac cu ceea ce simt".

Este posibil sa ne apropiem putin de ceea ce se intampla cu Alexandra in acest moment.
Ea stie mai bine daca acest enunt este corect. Daca ar fi sa lasam loc si inconstientului, lucrurile ar sta cam asa: "oare de ce toate relatiile mele se termina dupa o luna?" pare un destin, nu este ceea ce am nevoie, nu este ceea ce simt, nu este ceea ce gandesc