Vrei sa-l uiti pe fostul? Site-urile de socializare nu te ajuta!

Data viitoare cand te afli in plin proces de "purificare" a locuintei de orice ti-ar putea aminti de fostul, adauga si asta pe lista ta: o curatenie in contul tau de Facebook sau alte site-uri de socializare pe care tu si fostul le frecventati.
Data viitoare cand te afli in plin proces de "purificare" a locuintei de orice ti-ar putea aminti de fostul, adauga si asta pe lista ta: o curatenie in contul tau de Facebook sau alte site-uri de socializare pe care tu si fostul le frecventati.

Intr-un nou studiu realizat la Universitatea Stony Brook, cercetatorii le aratau studentilor cu inima franta, proaspat parasiti de iubit/iubita, imagini cu fostul partener, in timp ce se aflau intr-un tomograf.

Creierele acestora reactionau ca si cum ar fi fost in sevraj, dupa folosirea unui drog puternic, ceea ce explica faptul ca a activa pe Facebook si alte site-uri de socializare este ca si cum te-ai afla intr-o zona plina de dealeri, in timp ce incerci sa te lasi de droguri.
Te tin "agatata", cand ar trebui sa mergi mai departe.

"Stim din studiile despre dependenta ca expunerea repetata la un drog creste obsesia persoanelor fata de acel drog.
Si acest lucru este valabil si pe Facebook: cand vezi fotografia fostului, sau un mesaj de la el, sau un post despre el, creierul tau este invadat de acelasi val de substante precum al unui fost dependent de droguri. Este foarte greu sa elimini o conexiune emotionala fata de ceva, cand esti tot timpul expusa la acel lucru
", declara pentru shine.com psihiatrul Scott Hartzman, autorul cartii "The Secrets of Happily Married Women".

Si mesajele pe telefon sau mailurile sunt o problema, dar Facebook-ul este cel care ii trimite pe americanii suferinzi in dragoste la psiholog. "Cel putin o data pe saptamana am un pacient care verifica obsesiv pagina de Facebook a fostului/fostei", declara psihologul american Jonathan Alpert.

Iar cand descoperi accidental pe Facebook, dupa cateva luni de la despartire, ca fostul are deja o alta relatie, poate fi mai rau decat clasica intanire pe strada dintre tine si ei doi, este de parere psihiatrul Scott Hartzman.
"Site-ul perpetueaza ideea ca esti intr-un oarecare gen de relatie", declara acesta. "Cel mai important lucru in depasirea unei relatii esuate este intreruperea contactului cu fostul partener. Iar Facebook elimina asta din ecuatie", adauga psihiatrul.

Iata cateva reguli digitale, de care ar trebui sa tii cont dupa o despartire:

Fara discutii de clarificare online


Nu incerca sa aveti acea "ultima discutie" online. "Chiar imediat dupa ce v-ati despartit, este greu sa aveti o discutie de final, chiar si in persoana", spune psihologul Tina Tessina, autoarea cartii "The Unofficial Guide to Dating Again". "Cu siguranta amandoi sunteti foarte suparati, probabil ca nu stiti de ce relatia s-a destramat, dar nici unul dintre voi nu este pregatit sa spuna tot adevarul", adauga aceasta.

Rupe legatura pe Facebook


Chiar este necesar, daca nu vrei sa te impinga curiozitatea sa-i mai verfici "pentru ultima data" pagina, pentru ca acest "ultima data" se va repeta. Exista trei modalitati prin care te poti deconecta de el pe Facebook: il ascuzi, il scoti din lista de prieteni sau il blochezi.


"Varianta pe care o recomand este blocarea", spune Jason Krafsky, co-autor al cartii "Facebook and Your Marriage". Cu celelalte variante poti in continuare sa ii vezi pozele si posturile din paginile prietenilor comuni. "Dar cand blochezi pe cineva, nu il mai poti vedea si nu te mai poate vedea. Iti ofera timp sa te vindeci", adauga Krafsky.

Uita de "It's Complicated"


"Nu te juca cu statusul de relatii daca esti in plin proces de despartire. Nu face altceva decat sa invite la tot felul de  comentarii si intrebari", declara Jason Krafsky. Iar daca prietenii tai de pe Facebook aduc in discutie proaspata despartire, explica-le ca este un subiect delicat si ai nevoie de ceva timp pentru a trece peste asta.

Nu iti varsa nervii in public


Este foarte tentant sa pui bazele unui blog in care sa-l faci cu ou si cu otet sau sa il faci de ras in fata celor 200 de prieteni de pe Facebook. Dar, asa cum cu siguranta stii (dar este usor sa uiti), totul se va intoarce impotriva ta.


"Ceea ce nu trebuie sa uiti este ca orice pui online, este permanent. Nu este o idee prea buna sa dai foc unor punti de care ai putea avea nevoie mai tarziu", declara psihiatrul Scott Hartzman.
Vorbesc prea mult despre plantele din grădina mea, iubesc oamenii care iubesc animalele și scriu cu drag despre tot ce este nou în frumusețe și modă