Nu stiu sa ma port cu copilul prietenului meu

Nu esti la prima relatie. Nici el nu e la prima lui relatie. Insa el a ramas cu o familie din fosta lui relatie. Are un copil cu care petrece mult timp impreuna si te temi ca acest copil va fi mereu intre voi.

Lucruri de care sa tii cont

1. Nu sunteti in competitie. La inceput, probabil ca va fi mai reticent. Nu te cunoaste si e posibil sa nu fie prea deschis la o noua prietena a tatalui sau. Un copil are nevoie de multa stabilitate afectiva si relatiile tatalui sau pot fi o incercare pentru el. Poate simti ca atentia, afectiunea tatalui sau sunt manipulate de  noua prietena, care ia prin prezenta sa ceva ce ii apartine. Ca atare, e posibil ca relatia cu el sa fie chiar dificila la inceput, mai ales daca intri in acest joc si incerci sa obtii mai mult timp cu partenerul tau in detrimentul fiului sau.
Accepta faptul ca acest fiu va fi mereu in viata lui si nu iti va lua teritoriul, timpul sau drepturile tale. El este acolo, e parte din viata prietenului, si daca il vrei cu adevarat, ia-l la pachet cu viata lui, fara a incerca sa o trunchiezi.

2. E un copil care isi protejeaza atmosfera de siguranta asa cum stie. Incearca sa ai o relatie buna cu el si sa nu il sabotezi in ochii tatalui sau. Chiar daca ti se pare smecher sau agresiv uneori, e doar un copil care isi apara teritoriul cum a vazut la altii. Raspunzandu-i cu agresivitate, va invata ca viata e un loc in care trebuie sa fim agresivi pentru a obtine ceva.
Raspunzandu-i insa cu calm, liniste si echilibru interior, va invata usor sa te respecte si sa te accepte ca pe un nou membru al familiei.  

3. Nu incerca sa il cumperi cu lucruri, caci intri intr-o zona in care risti sa iti pierzi stima si respectul in fata acelui copil. Vei avea nevoie de tot mai multe lucruri pentru un efect tot mai mic. Incearca insa sa legi o relatie cu el incitandu-l spre joc, spre cunoastere, dandu-i raspunsurile de care are nevoie, sau punandu-i intrebarile potrivite. Si nu uita ca oricarui copil ii place joaca. Lasa si partea copilaroasa din tine sa se "activeze" si sa creeze o legatura reala cu acest copil.
Daca reusesti asta, vei avea de castigat nu doar in relatia cu cel mic, dar si cu tatal sau, devenind si mai mult o persoana... irezistibila.

4. Daca tatal sau are probleme de comunicare cu copilul, nu incerca sa il sustii in directia de a se indeparta de fiul sau fiica sa. Incearca sa fii detasata si sa vezi cum poti sa ajuti mai degraba decat sa maresti si mai mult conflictul.

5. Fii tu insati, caci asta stii cel mai bine si e cel mai putin obositor. Dar cu respect fata de ceilalti si cu mult umor, comunicare si bucurie de a impartasi timp si energie pentru ceilalti.


6. Nu va lua din spatiul sau drepturile copiilor tai. Daca relatia voastra inainteaza si te gandesti la propriul tau copil, nu o face in detrimentul celui care exista deja in familie. Instinctele tale materne te vor indemna sa iti protejezi copilul, dar nu le uita pe cele umane, care fac din noi fiinte superioare: bunatate, intelegere, puterea de a darui.