Mi-e dor de tine

Plin de sensuri si imposibil de explicat, dorul amesteca in el regret, nostalgie si iubire. "Mi-e dor de tine" - cand esti departe, "mi-e dor de tine" - asa cum erai...

Plin de sensuri si imposibil de explicat, dorul amesteca in el regret, nostalgie si iubire. "Mi-e dor de tine" - cand esti departe, "mi-e dor de tine" - asa cum erai la inceput, "mi-e dor de noi doi" - cand eram impreuna, "mi-e dor" - sa te tin in brate", "mi-e dor" - sa-mi spui ca ma iubesti. Toate sunt situatii in care ne-am simtit fericiti, situatii trecute, absente in prezent si pe care am vrea sa le readucem.

Am putea oare sa ne referim la dor ca la o lipsa? Iti doresti ceva ce nu ai, dar ai avut candva. In acest sens ar fi ceva pierdut si dorul s-ar apropia de durere, de regretul de a fi pierdut ceva, pe cineva, poate o stare, poate o perioada, poate doar un moment.

Am putea insa sa ne amintim ca atunci cand spunem "Ce dor mi-a fost de tine!", este semnul unei regasiri, al unei intalniri mult asteptate.

E multa dorinta in aceste cuvinte, multa pasiune, poate chiar sete de celalalt, am putea spune. "Ce mult mi-ai lipsit, ce bine ca te am din nou aici, cat de departe ai fost, dar acum suntem din nou impreuna".

Dincolo insa de a alege intre durerea absentei si dorinta din momentul regasirii, ne referim la dor ca la o stare, pe care indiferent de prezenta sau absenta celui iubit, o avem inauntrul nostru. Deja cand spunem "mi-e dor", il avem pe celalalt in minte, in suflet, este in noi. Ne este dor de cine ne este drag, de cel pe care il iubim, il dorim, il asteptam. Deci insasi exprimarea dorului, a dorintei de celalalt, ne face sa fim impreuna cu el, sa ne gandim la el, sa ne amintim momente petrecute impreuna.
Uneori chiar ne dam seama ca suntem indragostiti cand simtim ca ne e dor de celalalt, ca o zi e prea lunga pentru a nu-l vedea, ca numaram clipele pana cand ne vom saruta din nou.

Din alta perspectiva, auzim si replici de genul: "Inca il mai iubesc, inca imi este dor de el, inca il mai visez, desi ne-am despartit". Asta pentru ca inauntrul nostru ramane o particica din celalalt chiar daca este peste mari si tari, chiar daca este departe in timp. A-ti mai fi inca dor inseamna ca inca iti permiti sa pastrezi si sa simti trairile pe care le-ai avut fata de o persoana.

Daca pana acum am vorbit despre ce inseamna sa spui "mi-e dor", sa ne amintim ce simtim cand auzim aceste cuvinte de la celalalt.
Uneori poate fi o surpriza, o declaratie de iubire, alteori poate fi ceva asteptat, chiar banal.

Cand celalalt este departe, multi dintre noi ne intrebam: "Ma mai iubeste?", "Ii e dor de mine?", "Ma mai tine minte?". Ajungem astfel la o intrebare pe cat de fireasca, pe atat de dificila: dorul este reciproc? "Daca mie imi este dor de el, el simte? Si lui ii este dor de mine?" Un fel de a pune in cuvinte relatia dintre doi oameni aflati foarte departe, care nu comunica propriu-zis, in sensul ca nu-si vorbesc, nu se vad, nu-si scriu sau, desi fac toate astea, aceste moduri de comunicare nu pot "transmite" trairile lor.

"Daca primesc zilnic mesaje de la cel iubit, imi este mai dor de el decat daca as primi mai rar?"
"Daca il vad si ii vorbesc prin internet, mai apare dorul?"
"Este dorul expresia dorintei de a fi aproape fizic, de a fi in contact cu celalalt?"
"Ce facem cu dorul de celalalt atunci cand nu e reciproc?"

Cateva intrebari care poate ne-au venit de atatea ori in minte sau poate le punem acum, impreuna, pentru prima data...