M-a lovit o data. O sa o mai faca?

Agresivitatea fizica in cuplu este condamnata in mod explicit de aproape toata lumea, insa asta nu a facut ca ea sa dispara.

Violenta este de cele mai multe ori semnul unor cupluri disfunctionale, in care cel abuzat are o structura dependenta si nu are puterea sau increderea in sine pentru a iesi din aceasta relatie.


Cand agresivitatea poate deveni un fapt "obisnuit" in cuplu?

1. Atunci cand e vorba de pareri diferite, nici unul nu cedeaza si e foarte important ca cineva sa isi impuna parerea asupra celuilalt. In aceste cazuri, un partener care nu suporta sa fie contrazis poate considera orice forma de comunicare o forma de competitie din care nu poate iesi decat invingator sau invins. Si cum nu poate accepta statutul de invins, atunci cand simte ca nu are destule argumente, va face totul ca sa fie "cel mai", inclusiv sa recurga violenta fizica.
 
2.

Gelozia este nejustificata si de multe ori iesirile in public devin scandaluri intr-o prima etapa. Foarte multe femei considera gelozia o dovada de iubire si intaresc acest comportament, simtindu-se iubite de partener. Gelozia insa spune prea putin despre sentimentele acelei persoane si mai mult despre nesiguranta sa si nevoia de control. Cand partenera isi da seama de acest lucru e de obicei foarte tarziu, cand gelozia se transforma in control, obsesie, reprosuri nejustificate si agresivitate.
 
3. Dupa scenele de agresivitate, partenerul tau se linisteste, spune ca nu se va mai intampla acest lucru, dar incearca sa te convinga ca e si vina ta, pentru ca l-ai provocat.
Acest lucru e semnul cel mai clar ca regretul nu este real si ca se va intampla in continaure.
 
4. Are tendinta de a te pune intr-o pozitie de inferioritate in fata prietenilor comuni si nu suporta daca intervii sau il contrazici de fata cu acestia. Acest tip de comportament tradeaza tot un complex de inferioritate, pe care il poate vedea rezolvat tot prin agresivitate fizica. Astfel, poti ajunge sa nu te mai bucuri cand iesiti impreuna si sa fii atenta ce spui, cui spui si chiar la cine te uiti. Caci cu cat vei da mai mult, vei primi mai putin. Daca pornesti intr-o astfel de relatie, fa-o macar fara a spune ca nu te asteptai.

 
5. Are discursuri sau umor de tip misogin care depasesc gluma. Cu totii radem la glumele bune despre blonde sau ardeleni, fara a considera ca ele sunt serioase. Cand insa partenerul tau face declaratii in care chiar crede privind superioritatea sa si drepturile care decurg de aici, e semnul ca nu te afli intr-o relatie egala si e putin probabil ca va deveni vreodata.
 
Nu trai cu sentimentul ca data viitoare va fi altfel. Pentru un partener care a avut acces la violenta o data, drumul catre ea devine tot mai usor. Ceea ce e si mai tragic insa, e ca s-ar putea sa ajungi sa te obisnuiesti si sa te minti spunand ca "exista si momente bune" care justifica faptul ca esti abuzata si descalificata uman.


Un om are dreptul sa se apere si sa isi afirme stima de sine. Uneori acest lucru e usor si vine de la sine. Alteori pare sau chiar este mai greu. Dar si rasplata e pe masura.