Indragosteste-te, face bine la sanatate!

Te provoc sa te indragostesti! Sau sa te re-indragostesti de jumatatea ta! De ce? Pentru ca starea de bunastare psihica si fizica pe care o ai atunci cand esti indragostita, nu are egal.

Te provoc, spre binele tau, sa te indragostesti! Sau sa te re-indragostesti de jumatatea ta! De ce? Pentru ca starea de bunastare psihica si fizica pe care o ai atunci cand esti indragostita, nu are egal.

Nu trebuie sa confunzi starea de "indragostit" cu cea a celui care iubeste. Euforia, emotia, beatitudinea, bucuria, exaltarea si, in final, energia pozitiva sunt la maximum atunci cand esti indragostita. Starea este consecinta unui amestec special de "ingrediente" - hormoni, endorfine (mediatori chimici ai reactiilor cerebrale), cu efecte euforizante, tonice, totalmente benefice.

Experientele psihice prin care trece organismul tau sunt similare cu senzatiile unui copil mic, fiind un fel de intoarcere la origini.

De aici vine acel ceva special, cu totul aparte, care insoteste starea celui indragostit. Suntem programati genetic pentru a fi dependenti unul de altul, dependenta concretizata in sentimentele de dragoste, in instincte materne si paterne si in nevoia organica a copilului de a fi aproape de parinti.

Pe de alta parte, primavara (aprilie, mai) este un moment ideal pentru un astfel de stimulent emotional, pentru ca intervine in compensarea efectelor trecerii de la rece la cald, a asteniei de primavara, a lipsei de tonus care o insoteste.

Beneficii


Din punct de vedere psihic, a fi indragostit se traduce printr-o placere interioara, care vine din echilibrul afectiv si dintr-o senzatie de siguranta primara, instinctiva. Totul pleaca de la un hormon - testosteron, prezent si la femei, si la barbati, care stimuleaza dorinta sexuala.


Urmeaza explozia de endorfine (supranumiti si "hormonii fericirii" - similari ca efect euforizant si tonifiant cu morfina, dar lipsiti de orice componenta negativa), descarcati din belsug fie si doar atunci cand inima bate mai tare, la gandul celui drag. Efectul - tonus, energie, dorinta de a darui, capacitate crescuta de a intelege, accepta si, nu in ultimul rand, stimularea memoriei.

In acest joc intervine si un alt hormon - ocitocina (ca sa vezi ce frumos si armonios este construit organismul uman, iti mai spun ca acest hormon este secretat din belsug de femeile insarcinate in momentul nasterii si in perioada in care acestea alapteaza), care are efecte relaxante, calmante.
Ocitocina este considerat hormonul dragostei de lunga durata, al atasamentului sufletesc. Este cel care transforma placerea in dragoste.

Din punct de vedere fizic, toata aceasta alchimie a hormonilor are efecte pozitive asupra sistemului cardio-vascular, tonifica inima si stimuleaza metabolismele cerebrale. Memoria functioneaza la maximum, capacitatea de a invata, la fel. Sistemul imunitar profita la randul lui, efectul fiind un fel de curatenie generala (asa, ca primavara). Tot la beneficii poate fi trecuta si sclipirea din ochi, zambetul sagalnic de pe fata si chipul luminos