Cum treci peste suferinta unei relatii incheiate?

Poate ca ai repetat in plan mental ca "relatia mea anterioara s-a terminat"; este o formula pe care o simti aproape. Din pacate, planul cognitiv nu poate sa te ajute foarte mult.

Articolul de saptamana trecuta m-a determinat, prin reactiile voastre, sa ma opresc asupra temei: cum reusim sa ne eliberam de o reactie mai veche care continua sa existe in sufletul nostru? Scopul ar fi finalizarea relatiei anterioare, consumarea ei in lumea imaginara si preluarea, in imaginar, a unei alte relatii.

Cum se termina o relatie?

Prin asumarea a ceea ce a fost, prin integrarea elementelor satisfacatoare si mai ales, prin introducerea in lumea reala a persoanelor care sunt astfel preocupate de imaginarul propriu.

Solutia falsa

Poate ca ai repetat in plan mental ca "relatia mea anterioara s-a terminat"; este o formula pe care o simti aproape. Din pacate, planul cognitiv nu poate sa te ajute foarte mult. Uneori pare a functiona, insa atunci este corelat cu afectivul, cu ceea ce simti. Aceste repetari sunt solutii cognitive pe care nu le-as recomanda intrucat par sa fie o pacaleala sau, mai corect spus, o autoinselare a propriei persoane, in care ceea ce simti de fapt nu este consumat, ci retras intr-un plan care se vede mai greu.

Autenticul

O relatie pe care ai pierdut-o se dizolva prin suferinta produsa de ea insasi, prin acceptarea ei ca pierdere si travaliul presupus de aceasta pierdere. Plansul, suferinta, durerea si acceptarea acestor stari ajuta mult mai mult decat a-ti spune mental: "viata mea e minunata, sunt alaturi de cineva care ma iubeste". Mentalul ajuta ca un pas secund. Lasarea in voia suferintei produsa de pierdere, abandon, despartire este modalitatea autentica prin care poti depasi ceea ce s-a intamplat.

Cat timp suferinta nu s-a manifestat, nu poate sa fie vorba despre o terminare a unei relatii pe care am simtit-o ca importanta. Traim intr-o epoca destul de rationalista, in care lucrurile precum "a simti durere" par sa fie interzise. Peste tot sunteti indemnate sa va simtiti bine indiferent de ceea ce inseamna acest "bine". Sa te simti bine nu mai este o consecinta a faptului ca tu esti ok, ci o datorie pe care o ai fata de lume, fata de cei apropiati.

O solutie autentica?

Lasa liber in exprimare ceea ce simti cu adevarat. Nu este necesar ca acest lucru sa se intampla intr-un context cadru definit. Nu este necesar sa o faci nici in bratele mamei si nici in biroul sefului, dar a te ascunde de tine insati este mai curand periculos. Poti sa simti liber tot felul de stari, tot felul de durere. Nu este obligatoriu sa fii vesela cand esti deprimata. Lasa depresia libera in manifestarea ei - merita pe termen lung.

Autoinvestigatia

Autoinvestigatia nu exclude solutia de mai sus. Diferenta pleaca de la faptul ca aceasta veche relatie ti-a dat un ceva unic, un ceva aparte care continua sa existe, chiar daca relatia nu mai exista. Ai oare puterea sa-l identifici pe acest ceva unic?

Aceasta este o solutie care functioneaza cel mai bine cand mai participa cineva care reuseste sa vada ceea ce tu nu vezi. Acest ceva unic este in relatie cu multe alte lucruri ale tale care vin din trecutul tau. Cand il simti cu adevarat, atunci poti spune ca relatia pierduta ti-a adus mai mult decat ar putea sa iti aduca orice alta relatie si pe care o pretuiesti tocmai prin faptul ca ai pierdut-o.

Acest lucru pretios este descoperirea propriei tale fiinte, a ceea ce esti dincolo de ceea ce faci in fiecare zi. Acest ceva unic nu este al celuilalt, ci al tau si, ca urmare, il posezi in continuare. Ti-a adus o stare de siguranta, ti-a adus aminte de copilarie, ti-a adus ceva placut, bun, util tie. Practic nu regretam persoana reala, ci propria noastra fiinta care a pierdut ceva. Acest ceva este identificat cu persoana reala, cu fosta amanta si incercam sa functionam ca atare.

Aceasta solutie presupune o mare putere de a fi foarte aproape de tine, de a "cauta" in tine si de a gasi diferite componente prin care sa te ajuti singura. Dar acest travaliu desfasurat fara altcineva, nu mi se pare imposibil, ci doar foarte dificil. Presupune abilitatea de a te vedea si a te simti, de a accepta ceea ce vine din tine. Formula de unul singur functioneaza atunci cand a existat un travaliu anterior, de descoperire a ceea ce este interior, si prin urmare atunci cand exista aceasta autoreflexie necesara in demersul desfasurat.

Pretiosul

Solutia 3 este una care poate sa functioneze impreuna cu 1 si 2. Este vorba despre acceptarea a ceea ce a fost placut in fosta relatie. Din aceasta relatie ai reusit sa strangi tot felul de lucruri bune, tot felul de amintiri frumoase. Ar fi pacat sa le pierzi doar pentru ca ele nu mai exista. Acest frumos este ascuns in spatele altor sentimente si nu reusesti sa il pretuiesti asa cum simti intrucat stari ca furie, razbunare, indoiala, par a pune stapanire pe tine.

Poti spune in cuvinte aceste lucruri bune, sa le denumesti si sa le pastrezi aproape de inima ta. Nu iti ramane decat sa simti asta cu adevarat. Iar daca in loc de placere, aceste amintiri iti produc durere, lasa ceea ce simti liber si mai tarziu vei putea sa te bucuri de ele. Este important sa spui, sa rostesti aceste cuvinte pentru ca astfel vei simti ca iti apartin, ca au o forma a lor si o viata a lor. Aceasta punere in cuvinte este diferita de lamentarea pentru pierdere sau de alte stari. Este o punere in cuvinte a ceea ce simti si nu a ceea ce s-a intamplat. Nu are rost sa spui ca te doare ca o persoana te-a parasit, dar are sens sa spui ca "ai simtit ca lumea este a ta", poti spune ca "ai nevoie de siguranta, iar aceasta relatie ti-a adus-o", are sens sa vorbesti despre ceea ce este interior.

Asculta-te

Asculta-te. Orice ai spune, face, gandi, asculta-te. Vei putea sa auzi lucruri care sa fie aparte si care vorbesc despre tine. Poti sa auzi ceea ce simti, poti sa auzi ceea ce iti doresti cu adevarat. Iti va fi dificil sa te asculti atunci cand emotia este puternica, dar va veni timpul cand vei avea o parere despre ceea ce se petrece cu tine. In acest moment, vei descoperi si lucruri diferite de ceea ce stii despre tine.

In final, o recomandare - cand simti ca lucrurile nu sunt ok cu o relatie veche, nu lua decizii pe care ai putea sa le regreti. Iar aici ma refer la decizii importante - casatorie, schimbarea locului de munca, tot ceea ce tie ti se pare esential pentru viata ta. In aceasta perioada esti mai dispusa spre masuri extreme, impulsive. Lasa timp pentru a vedea daca lucrurile sunt in ordine cu tine.