6 motive pentru care bărbaţii preferă să-şi ascundă sentimentele

Mulţi bărbaţi întâmpină dificultăţi în a-şi exprima propriile sentimente, iar această problemă are cauze multiple, unele ce ţin de alegeri conştiente ale bărbatului şi altele pe care nu le poate controla, ce sunt legate de educaţia şi copilăria sa.

Mulţi bărbaţi întâmpină dificultăţi în a-şi exprima propriile sentimente, iar această problemă are cauze multiple, unele ce ţin de alegeri conştiente ale bărbatului şi altele pe care nu le poate controla, ce sunt legate de educaţia şi copilăria sa. Iată 6 motive pentru care bărbaţii preferă să-şi ascundă sentimentele.

Înainte să-i reproșezi partenerului că preferă să-și ascundă sentimentele, analizează mai întâi comportamentul tău. Dacă ești foarte deschisă și îți place să discuți tot timpul despre sentimentele tale, acest factor poate contribui la ezitările lui de a le discuta pe cele proprii.

Nu vor să piardă controlul sau poziția dominantă

Istoria și literatura sunt pline de exemple în care bărbații au fost manipulați de femei fără scrupule.

Scorul între sexe este probabil echilibrat la capitolul înșelăciunilor, dar mulți bărbați cred că atunci când discută despre sentimente devin vulnerabili și pot să piardă controlul în relație. Alții văd relația drept o întrecere, în care există o poziție dominantă pe care nu sunt dispuși să o piardă.

Presiunile sociale legate de masculinitate

Învățați de mici că plânsul este rușinos sau rezervat fetelor, bărbații au fost bombardați și sd mass media în mod constant cu stereotipul masculului alfa tăcut și puternic. În fața prietenilor își ascund cel mai mult sentimentele, dar presiunile legate de pierderea masculinității odată cu acceptarea și împărtășirea sentimentelor pot afecta și relația cu partenera.

Teama de vulnerabilitate

Mulți bărbați se tem că sentimentele sunt strânse într-un loc asemănător unui lac de acumulare.
Dacă apar fisuri în baraj, totul se va revărsa, provocând daune mari. Teama de a fi vulnerabili în fața celor din jur îi face pe mulți bărbați să-și ascundă sentimentele, mai ales dacă au trăit experiențe în care și-au deschis sufletul în fața celor din jur și au primit doar insulte sau batjocură.

Frica de respingere

Bărbații așteaptă de multe ori ca partenera să spună "Te iubesc" prima, din simplă frică de respingere. Același raționament îi împiedică de multe ori să ofere partenerei și cuvintele pe care ea vrea să le audă cu privire la sentimentele sale puternice. Frica de respingere poate fi greu de depășit pentru un bărbat care a trecut prin despărțiri dificile, dar îl poți ajută să renunțe la ea dându-i toate motivele să aibă încredere în tine.

Formează legături emoționale într-un timp mai lung

Demonstrat biologic și psihologic, modul prin care bărbații formează atașamente emoționale este diferit de cel feminin.
Pentru cei mai mulți bărbați, legăturile emoționale evoluează în ani, nu în luni. Chiar dacă îți spune că te iubește, uneori ajunge să simtă asta cu adevărat abia mai târziu, motiv pentru care preferă să-și discute sentimentele doar atunci când este complet sigur de ele.

Așteaptă reciprocitatea

Un alt motiv pentru care bărbații preferă să-și ascundă sentimentele, mai ales în relația de cuplu, este nesiguranța reciprocității. Pentru a nu risca să fie "prins" în situația în care el ține mai mult la tine, preferă să aștepte, până se convinge că există reciprocitate completă în sentimente, înainte să le mărturisească pe cele proprii.