3 mituri despre implantul cu silicoane

Având în vedere perioada îndelungată de existenţă a implanturilor mamare, ele fiind folosite încă din secolului al XX-lea pentru a mări bustul femeilor, putem întelege de ce astăzi suntem martorii a numeroase mituri ţesute în jurul acestei practici.

În ciuda faptului că mărirea sânilor cu implanturi mamare este una dintre cele mai frecvente intervenţii chirurgicale din ultima perioadă, fiind adesea solicitată de femeile care sunt nemulţumite de forma şi dimensiunea sânilor, se remarcă încă existenţa temerilor şi a unei doze de scepticism cu privire la această intervenţie.

Majoritatea acestor îndoieli sunt cauzate de lipsa informării corecte privind atât procedura chirurgicală în sine cât şi implanturile mamare ca obiect, precum şi de propagarea de informaţii eronate de către persoanele neavizate pe numeroasele reţele de socializare, forumuri sau site-uri web.

Câte dintre temerile femeilor care şi-ar dori să recurgă la o astfel de intervenţie sunt fondate şi câte dintre ele nu au la bază niciun argument ştiintific urmează să aflăm imediat.

Alăptarea după intervenţia de implanturi mamare. Posibilă sau nu?

Una dintre marile temeri ale femeilor este aceea că după intervenţia chirurgicală de mărire a sânilor, ele nu vor mai putea alăpta atunci când vor decide să devină mame. Nimic mai fals.

Poziţionarea implantului se face fie subglandular, fie submuscular, în oricare din cazuri însă, glanda mamară nu este afectată în niciun fel şi deci implicit nu se modifică nici cantitatea, nici compoziţia laptelui. „Nu există dovezi medicale în acest sens, deşi s-au efectuat studii numeroase privind alăptarea post-implant“, a subliniat  doctor Cristian Niţescu, medic primar chirurgie estetică, remodelare corporală şi înfrumuseţare.

Există un risc crescut de a dezvolta cancer mamar la posesoarele de implanturi?

Doctor Cristian Niţescu susţine că mitul conform căruia femeile care au implanturi mamare sunt predispuse mai mult la cancerul de sân este cum nu se poate mai fals.

Conform studiilor şi cercetărilor efectuate în această direcţie, femeile care dispun de implanturi mamare sunt supuse la acelaşi risc de a dezvolta cancer de sân ca şi femeile care nu au implanturi.

Implanturile nu au garanţie pe viaţă


Durata de viaţă a implanturilor mamare este limitată din mai multe considerente. În timp pot interveni anumite schimbări ale formei şi consistenţei sânilor, cauzate de sarcină, de modificări hormonale (menopauza) sau de oscilaţiile în greutate, fapte care pot conduce la necesitatea altor intervenţii odată cu trecerea anilor.

De asemenea, orice posesoare de implanturi poate suferi mici traumatisme la nivelul sânilor, care sunt normale de-a lungul vieţii fiecarui om. Implanturile sunt garantate pe o perioada de 5-15 ani, în funcţie de firma producătoare care recomandă schimbarea lor în cadrul acestui interval de timp.

Mai mult, chirurgul plastician Cristian Niţescu oferă câteva sfaturi potenţialelor doritoare de implanturi mamare. Specialistul recomandă ca, întotdeauna, tipul şi volumul de implant să fie ales potrivit pacientei, personalizat  şi nu în conformitate cu un capriciu.

În plus, pentru ca vindecarea să fie rapidă şi lipsită de complicaţii, cu rezultate într-adevar estetice şi satisfăcătoare, atât ca şi aspect al sânului, cât şi al cicatricilor, trebuie ca pacienta să respecte indicaţiile pre şi postoperatorii date de medicul estetician.