Ţiganii au talent: 6 vedete senzaţionale

23 Martie 2011
Atunci când buletinele de ştiri ne prezintă evenimente negative - crime, violuri, furturi - ne gândim, fără doar şi poate, că cei care le provoacă sunt ţigani. Despre această etnie obişnuim să vorbim numai la negativ, însă există oameni care demonstrează că lucrurile nu trebuie să fie neapărat aşa. Există printre ei personaje cu adevărat talentate.

Pe vremuri, ţiganii îşi câştigau banii muncind cu ziua la boieri, iar seara obişnuiau să-şi rotunjească veniturile cântând în cârciumi.
Primul care a vorbit despre talentul muzical al oamenilor din această etnie a fost Consulul Angliei la Bucureşti şi Iaşi, William Wilkinson (1814-1818).

Acesta le recunoaştea abilităţile extraordinare în arta meşteşugului: "Au o uşurinţă înnăscută şi o anumită rapiditate, care îi ajută să dobândească cunoştinţe în domeniul artelor", menţiona acesta. O categorie aparte o constituie ţiganii lăutari. Fie că aparţin domnilor, boierilor sau mănăstirilor, ei pot să-şi rotunjească veniturile cântând prin cârciumi.
"Fără învăţătură metodică, dar fiindcă au mare talent la muzică, reuşesc de minune şi cântă cu instrumentele obişnuite, cu mare îndemânare; ei compun şi cântece, dar fără cadenţă şi fără intonaţie, interpretându-le însă cu veselie. Muzica lor răsună din palate în case boiereşti, din dughene în cârciumi, la hore şi serbări, în zi de iarmaroc şi târg".


Pe de altă parte, Connect-R aminteşte o legendă care explică talentul ţiganilor: "Există o legendă potrivit căreia Dumnezeu distribuia meseriile...
artizani, decoratori, doctori, ingineri... a împărţit totul... Şi ultimul care a ajuns a fost ţiganul, cu pene în par... ieşise din coteţ, pentru că era leneş ca întotdeauna. L-a întrebat pe Dumnezeu: 'Şi mie, ce îmi dai?'. Dumnezeu i-a spus că nu mai are nimic: 'Ai ajuns prea târziu, nu mai am nimic de împărţit!' Atunci ţiganul s-a întors să plece, dar Dumnezeu, bun cum este, i-a spus: 'Stai o secundă, am totuşi să-ţi dau ceva'. Şi i-a dat o vioară".


Explicaţiile de mai sus sunt demonstrate de câţiva artişti din România care reuşesc cu talentul pe care-l au să ridice sălile în picioare.
Vom vorbi astăzi despre câteva vedete care au recunoscut că fac parte din această etnie, dar trebuie să precizez că lista este mult mai mare, există alţii care preferă să ascundă faptul că sunt ţigani, tocmai pentru că le este teamă, probabil, să nu fie victimele ideiilor preconcepute.

Citeşte poveştile lor mai jos

Connect-R recunoaşte că este ţigan, în direct, la Al Jazeera

Televiziunea arabă a difuzat un material în care personaj principal este artistul român. "Bomba" a fost dezamorsată în momentul în care, în timpul Galei de decernare a Premiilor Romanian Music Awards 2010, Connect-R a îmbrăcat un tricou pe care era scris clar mesajul "Sunt ţigan". Apropo de talentul pe care-l are, artistul recunoaşte că nu are studii muzicale, însă reuşeşte să cânte fără efort. "Este fără îndoială ceva înnăscut, este un avantaj, mă gândesc. Am crescut cu un alt gen de muzica... Chuck Berry, Aretha Franklin, Elvis Presley, mult rock and roll, blues, jazz... Cred că ceea ce fac acum este rezultatul unei fuziuni între talentul nativ al rasei mele şi educaţia muzicală pe care mi-a oferit-o tatăl meu", conchide artistul.

Marcel Pavel evită să vorbească despre etnia din care face parte, însă o fac alţii pentru el

Artistul, una dintre cele mai bune voci masculine din România, evită să discute despre acest subiect, însă nu refuză să cânte muzică ţigănească sau să vorbească această limbă. Cel care l-a provocat la un moment dat a fost moderatorul TV Cătălin Măruţă, iar Marcel Pavel a acceptat încântat.


Există însă un personaj care nu se fereşte să se laude cu artiştii care vin din aceeaşi etnie ca şi el - Mădălin Voicu.



 

Cornelia Catanga, o stea a muzicii lăutăreşti

"Regina muzicii lăutăreşti", aşa cum este supranumită artista, nu şi-a negat niciodată rădăcinile. Întotdeauna vorbeşte cu bucurie despre copilăria ei, despre familie şi, în special despre bunica Maricica, cea care i-a transmis secretele muzicii lăutăreşti. În 2004, Catanga le-a acordat un interviu celor de la ziarul Naţional, care spune multe despre originile ei: "M-am născut în Zeletin - Buzău, un sat de ţigani, mulţi dintre ei lăutari. Noi, copiii, ne adunam seara în drum şi fiecare cânta ce ştia mai bine. Era un fel de întrecere".

Mădălin Voicu se trage dintr-o familie de ţigani cu greutate

Unul dintre cei mai mari violonişti ai României, Ion Voicu, a fost tatăl politicianului de astăzi Mădălin Voicu, dar, înainte de toate, a fost ţigan. Deşi la fel de talentat ca şi tatăl său, Voicu Jr. a preferat să lase deoparte muzica, pe care a iubit-o în tinereţe, şi să se dedice politicii. Bărbatul a recunoscut întotdeauna etnia din care face parte, ba, mai mult decât atât, nu s-a abţinut niciodată să-i ”deconspire” şi pe ceilalţi artişti care provin din aceeaşi etnie, dar care se feresc să-şi recunoască originile. Atunci când vorbeşte despre Mădălin Voicu ţiganul, politicianul spune: "Un ţigan – în speţă, eu – are puterea şi forţa să convingă şi să bucure oamenii".

Damian Drăghici, un ţigan care a uimit America

A triumfat la Hollywood, i-a înnebunit pe americani cu talentul muzical pe care îl are, este îndrăgostit de nai şi de jazz, dar în România s-a lansat într-o formulă de grup - Damian Drăghici and Brothers care cânta muzică lăutărească tradiţională. La finele anului 2010 a vrut să se reinventeze. A uitat de muzica lăutărească şi s-a întors la prima dragoste. "Până acum eram ţiganul cu toba, acum sunt americanul cu naiul". Cu toate astea, artistul nu-şi neagă originile, vorbind întotdeauna despre rădăcinile lui cu mândrie. "Când în State am spus că sunt ţigan, mi-am eliberat sufletul", a declarat artistul pentru România Liberă.

Viorica şi Ioniţă de la Clejani i-au demonstrat lui Johnny Depp că ţiganii au talent

Muzica şi talentul celor doi de la Clejani i-au adus în faţa actorului american. Cei doi vorbesc întotdeauna cu mândrie despre etnia din care provin şi, mai mult decât atât, se luptă să păstreze intacte tradiţiile.