România: Top 6 miliardari cu apucături de "golani"

7 Noiembrie 2011
Milioanele de euro din cont nu demonstrează întotdeauna că omul care le posedă se şi comportă ca un miliardar veritabil. În fond, nimeni nu ştie cum ar trebui să se poarte un miliardar veritabil, dar ştim clar că ar trebui să ţină, câtuşi de puţin, la etichetă. Este ca şi cum ar ieşi pe stradă cu hainele rupte sau cu pantofii murdari.

Ion Ţiriac, în top Forbes cu 750 de milioare de euro în cont, este, de exemplu, un miliardar veritabil.
Despre el nu s-au scris ştiri negative, nu a fost implicat în scandaluri de răsunătoare, răspunde când este întrebat, este diplomat, elegant şi, întotdeauna pregătit.

Există, însă, şi exemple negative...

Gigi Becali şi levierul

Are 150 de milioane de euro şi se plasează pe locul 26 în topul Forbes miliardari, dar asta nu înseamnă că are mai mult timp şi dispoziţie decât cei care nu au banii lui. Probabil că asta a fost explicaţia acţiunii halucinante pe care a făcut-o acum câteva luni când, după ce şi-a accidentat Maybach-ul de peste 400 de mii de euro a găsit potrivit să-l repare/îndrepte cu ranga. Imaginile grăitoare au făcut înconjurul lumii.

George Copos nu-şi respectă promisiunile financiare

Bătrânii obişnuiau să spună că dacă vrei să ai bani trebuie să fii cumpătat, ei bine Copos este mai mult de atât, este zgârcit de-a binelea. Cu 180 de milioane de euro în cont, situându-se pe locul 21 în top Forbes, Copos cam uită ce plăţi are de făcut. De numele lui s-au legat mai multe scandaluri financiare: neplata jucătorilor, refuzul de plată vizavi de obligaţiile pe care le are pentru folosirea stadionului Rapid sau plata deplasărilor echipei. Cel mai recent exemplu de acest tip a avut loc în august când milionarul s-a zgârcit la 5.000 de euro, pe care ar fi trebuit să-i plătească pentru încă o zi de cazare după meciul Slask Wroclaw, vicecampioana Poloniei.

Giovani Becali, bătăuşul de milioane

Firea războinică pare să fie o trăsătură de familie atunci când vine vorba de vreunul dintre bărbaţii Becali. Cel care dovedeşte cel mai des acest lucru este Giovani (38 de milioane de euro - locul 130) care nu se dă înapoi de la nicio păruială. Aşa a făcut şi la nunta lui Cristi Borcea, din această vară, când s-a gândit că acela ar fi fost momentul potrivit ca să-şi regleze conturile cu impresarul Cristi Iancu. Iancu şi Giovani s-au întâlnit la baie, unde se afla şi Ilie Dumitrescu. Se pare că fostul fotbalist de la Steaua a fost cel care l-a oprit pe Giovani să îl bată măr pe rivalul său, Becali lăudându-se că l-a lovit pe Cristi.

"S-a dat în spectacol, ca la orice eveniment la care este invitat. Dar asta nu a surprins pe nimeni, că doar ştiam despre cine e vorba", a comentat unul dintre oaspeţii de la nunta lui Borcea pentru prosport.ro.

Cristi Borcea, de la fotbal la shaorma

Cea mai nouă investiţie a boss-ului de la Dinamo, afacere care, ce-i drept, trece sub numele soţiei sale, Alina, este o... shaormerie. Sigur, şi bogaţii mânâncă mai prost uneori, idee perfectă pentru Cristi Borcea (50 de milioane de euro - locul 97) care, pe lângă oferte de turism, cristale swarovski şi apartamente, poate să vândă şi shaorma în cartierul de lux, unde locuieşte la Miami.

Elan Schwartzenberg, milionarul desfiinţat de Mihaela Rădulescu

În 2009, în timpul scandalului de divorţ dintre el şi Mihaela Rădulescu, imaginea lui Elan Schwartzenberg - 40 milioane de euro, pe locul 120 în topul Forbes a ieşit şifonată rău. Atunci vedeta TV care încă îi era soţie s-a asigurat să dea tot din casă. Spre exemplu: "Am locuit mereu cu copilul meu, până când Elan Schwartzenberg, într-o criză alcoolică la care au fost martori membri ai familiei mele cât şi alte persoane, ne-a dat afară din locuinţa de la Izvorani, noaptea. Ne-am mutat la hotel pentru că Schwartzenberg nu ne oferă o locuinţă mie şi copilului nostru şi nu doreşte să facă nici măcar partajul pe care l-ar face orice bărbat cu caracter, darămite un milionar. De asemenea, există şi un alt aspect care ne împiedică să mai locuim la Izvorani, în casa în care s-a născut şi a crescut copilul nostru, o proprietate de 5.000 de m2, în care locuiesc acum Elan şi o familie care a contribuit la dorinţa mea de a pleca de acolo cât mai repede", spunea diva acum 2 ani.

Silviu Prigoană a lansat pliciul ca armă de tortură

Cuplul Prigoană-Bahmuţeanu este premergătorul trendului - scandaluri în familie şi divorţuri cu repetiţie. Unul dintre motivele nenumăratelor divorţuri prin care au trecut cei doi s-a numărat şi bătaia cu pliciul pe care milionarul, situat pe locul 172 în Top Forbesc cu o avere estimată la 29 de milioane de euro, i-ar fi aplicat-o soţiei sale. Mândru de capacităţile sale, Prigoană îşi făcea reclamă matrimonială pe vremea aceea, spunând mai în glumă, mai în serios: "Bat nevestele cu pliciu’, / Acceptaţi acest supliciu?".