România: morţii anului 2010

28 Decembrie 2010
Mădălina Manole s-a sinucis de ziua ei. Adrian Păunescu nu a mai avut puterea să lupte cu boala şi a cedat. Toni Tecuceanu a fost răpus de gripa porcină, iar Mile Carpenişan şi-a luat ADIO de la aceastş lume când nimeni nu se aştepta. Printre personalităţile decedate anul acesta se numără şi scriitorul Mircea Micu (31 ianuarie 1937 - 18 iulie 2010), scriitorul Mircea Ghiţulescu (14 august 1945 - 17 octombrie 2010), compozitorul Anton Şuteu (17 ianuarie 1947 - 13 septembrie 2010) sau actor Horia Şerbănescu (16 martie 1924 - 19 septembrie 2010).

Mădălina Manole s-a sinucis cu Furadan

Pe 14 iulie, în ziua în care ar fi împlinit 43 de ani, cântăreaţa Mădălina Manole a decis să-şi ia viaţa. Ea a fost găsită moartă chiar de soţul ei, Petru Mircea, în casa din Otopeni. Anghetatorii au declarat din prima clipă că a fost vorba de o sinucidere, pentru ca mai târziu, în urma testelor, să se stabilească clar că artista ingerase o cantitate considerabilă de Furadan. Aceasta a fost a treia tentativă de sinucidere, care din pacate i-a şi reuşit. Mădălina Manole s-a născut pe data de 14 iulie 1967, în localitatea Vălenii de Munte.

Adrian Păunescu, inima a încetat să-i mai bată pe 5 noiembrie

"Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a încetat să bată şi nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi", acestea au fost cuvintele doctorului Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, care a anunţat decesul scriitorului. Adrian Păunescu fusese internat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, cu grave probleme cardiace, renale şi hepatice. În toata perioada aceasta, poetul a suferit mai multe stopuri cardiace în urma carora a fost resuscitat, însă în dimineaţa zilei de 5 noiembrie acest lucru nu a mai putut fi posibil. "Boala depăşeşte resursele noastre terapeutice", declara cu o zi înainte profesorul Brădişteanu. Scriitorul s-a născut pe 20 iulie 1943, în Copăceni, judetul Balţi, Basarabia.

Soprana Roxana Briban s-a sinucis pe 20 noiembrie

"Iartă-mă, a ta, Roxana". Aşa a sunat biletul de adio pe care i l-a lăsat artista soţului ei, cel care a şi găsit-o decedată în baia locuinţei lor. Aceasta nu a fost prima tentativă de sinucidere a sopranei, însă de data aceasta şi-a dus planul la bun sfârşit. Artista a fost gasită cu venele tăiate şi cu două pungi de plastic pe cap. După spusele soţului, motivul sinuciderii ar fi fost faptul că fusese concediată de la Opera Română. "Vroia să cânte chiar şi pe gratis, dar nu a avut unde. Ea a fost dată afară de la Opera Naţională". Soprana s-a născut pe 28 octombrie 1971.

Jean Constantin a murit la 81 de ani

Actorul a decedat pe 26 mai în locuinţa sa din Constanţa. În ultimele luni, Jean Constantin fusese internat în mai multe rânduri la spitalele din Constanţa şi din Bucureşti din cauza unor probleme cardiace mai vechi. Jean Constantin s-a născut pe 21 august 1928 la Techirghiol, în judeţul Constanţa. A debutat pe scenă la secţia de estradă din cadrul Teatrului de Stat Fantasio din Constanţa, în 1957, de-a lungul carierei lui jucând în peste 80 de filme.

Toni Tecuceanu, rapus de gripa porcina

Binecunoscut din rolurile pe care le interpreta în cadrul emisiunii Cronica Cârcotaşilor, Toni Tecuceanu s-a stins din viaţă pe 5 ianuarie, la Spitalul Matei Balş din Capitală. Actorul, în vârsta de 39 de ani, a contactat virusul AH1N1 - gripă porcină - iar decesul a survenit din cauza unor complicaţii la plămâni facute pe acest fond. Potrivit unui comunicat remis de Prima TV, actorul a fost diagnosticat în Ajunul Craciunului cu virusul AH1N1, la spitalul "Matei Balţ", iar starea de sănătate a acestuia s-a agravat. "Tony a facut pneumonie, suferind complicaţii severe la plămâni care, în cele din urmă, i-au fost fatale", se mai arată în document. Născut pe 13 ianuarie 1972, Tony Tecuceanu a participat la misiuni de menţinere a păcii sub comanda Organizaţiei Naţiunilor Unite. Pe site-ul "Cronicii Cârcotaşilor", el se descria ca fiind "un monstru cu sensibilitate de copil, câteodată nervos". Tony Tecuceanu a jucat în mai multe spectacole de teatru, în filme şi producţii de televiziune.

Mile Carpenişan a murit pe 22 martie

Jurnalistul, binecunoscut pentru transmisiunile speciale făcute din Iugoslavia, Irak şi din zonele afectate de tsunami-ul asiatic, a decedat în spitalul judeţean din Timişoara, în urma unui stop cardiac. El fusese internat în urmă cu câteva zile din cauza unui blocaj renal şi a unui şoc septic. Jurnalistul, în vârstă de 34 de ani, fusese menţinut mai multe zile în comă indusă, în încercarea medicilor de a-i salva viaţa. "Starea acestuia s-a înrăutăţit în ultimele zile şi ne aşteptăm să se întâmple asta", declara la câteva minute după deces Gheorghe Nodici, directorul spitalului judeţean Timişoara. Mile Carpenişan s-a născut pe 23 august 1975 în Timişoara şi era căsătorit din 2009 cu o colegă de breaslă.

Mihai Chiţac, eliberat de 5 ori de la închisoare, dar niciodată de la moarte

Fostul general-colonel în rezervă Mihai Chiţac a decedat pe 2 noiembrie, la spitalul Militar din Capitală, în urma unui stop cardio-respirator. Condamnat la 15 ani de închisoare pentru reprimarea Revoluţiei de la Timişoara, Chiţac fusese internat pe 20 septembrie la Spitalul Militar, unde medicii i-au extirpat o tumoră craniană canceroasă. Fostul general a intrat în coma şi nu a mai putut fi salvat. Pe 4 noiembrie ar fi împlinit 82 de ani. Chiţac s-a născut pe 4 noiembrie 1928.