România: 6 vedete care trăiesc în umbra părinţilor

24 Septembrie 2011
Ştefan Bănică Jr a fost auzit spunând de multe ori că i-a fost foarte greu să se lupte, la figurat vorbind, cu popularitatea de care s-a bucurat tatăl său. Privind acum cariera lui de peste 20 de ani, am putea spune că a reuşit să se apropie sau chiar să egaleze notorietatea pe care a avut-o părintele său. Există, însă, alte personaje, care au avut privilegiu să se nască în familii cu mare potenţial şi vizibilitatea, dar care nu au reuşit să-şi creeze o personalitate proprie. Despre mulţi dintre ei se spune că sunt fiii sau fiicele cuiva, chiar dacă şi ei, la rândul lor, au încercat să construiască ceva.

Florin Piersic Jr., mai puţin vizibil decât tatăl său

"Tata e geniu, eu doar un muritor de rând", aşa îşi priveşte tatăl unul dintre actorii de astăzi. Piersic Jr. a reuşit să-şi contureze o carieră proprie, însă este destul de greu să spui "Am făcut singur totul", atunci când eşti fiul unui geniu.

Ionuţ Dolănescu, fiul lui Ion Dolănescu şi al Mariei Ciobanu

Înainte să se scrie despre talentul pe care îl are fiul marilor artişti populari, s-a scris despre lupta pe care adulţii au dat-o pentru el, atunci când era numai un copil. Toată lumea spune că i-a moştenit vocea, iar el recunoaşte că au fost vremuri când tatăl său l-a renegat pentru că s-a împăcat cu mama sa şi pentru că nu s-a însurat cu Irinuca Loghin. Astăzi, la doi ani după ce marele artist a decedat, Ion Dolănescu continuă să spună că: "Ion Dolănescu nu aparţine familiei noastre, el vă aparţine dumneavoastră. El a iubit acest popor extraordinar (...) Tatăl meu a fost un mare român, un naţionalist convins, a iubit această ţară, pe care o numea 'cea mai frumoasă de pe faţa pământului'", a spus Ionuţ Dolănescu. "Ceea ce sunt, sunt datorită lui", a conchis Ionuţ Dolănescu.

Oana Pellea, mereu în umbra marelui Amza

Actriţă şi scriitoare, Oana Pellea este totuşi... fiica tatăl său. Au acelaşi aer misterios, dar totuşi sunt atât de diferiţi atunci când vine vorba de popularitate. Avea 21 de ani când i-a murit tatăl, pe care-l numeşte, atunci când vine vorba despre el, Amza... Nu este din lipsă de respect, ci pentru că-l stimează, şi-l simte foarte aproape. Aproape l-a simţit şi pe 7 aprilie anul acesta când a fost invitată să dezvelească o stea cu numele părintelui ei, pe Walk of Fame, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la nasterea actorului. "Amza Pellea a fost şi este un actor iubit de public, care l-a făcut ceea ce este, adică un om şi un artist foarte valoros şi foarte iubit. Înainte de a pleca de pe pământ, se întreba: De ce m-or fi iubit pe mine toţi oamenii?", a spus Oana Pellea la eveniment. În încheiere, Oana Pellea a ţinut să-i transmită un mesaj tatălui ei: “Vreau să-i spun lui Amza doar..” păstrând un moment de tăcere, după care a continuat: "I-am zis", semn că mesajul a fost unul tăcut, din suflet.

Andrei Păunescu îi scrie tatălui său

Andrei Păunescu este, fără discuţie, fiul lui Adrian Păunescu şi întotdeauna s-a spus asta despre el. Chiar şi bărbatul crede asta, domonstrând-o prin scrisorile pe care i le scrie încă părintelui lui, care a decedat pe 5 noiembrie 2010.

"'Ce-i nou? Ce-i pe-acolo?' sunt întrebările cu care Adrian Păunescu îşi începea aproape toate telefoanele pe care ni le dădea nouă, celor care îi eram familie, casă, redacţie, Cenaclu, viaţa sa adică, în care munca şi existenţa i s-au confundat", îşi începe Andrei Păunescu scrisoarea.

"Ce să fie pe-aici, tată? În primul rând că mă apucă frigul când mă gândesc că «pe-acolo» nu-ţi mai poate fi «pe-aici». În al doilea rând sunt toate celelalte. S-au întâmplat multe, care pot încăpea într-o viaţă, de când am vorbit ultima oară, în primele minute ale lui 3 noiembrie 2010, atunci când, ieşind eu de la radio şi văzând că nu mă suni, ca întodeauna, ca să mă întrebi 'Treci pe-aici?', te-am sunat eu la spital", mai spune acesta.

"Pentru prima dată, în miile noastre de convorbiri, nu ai fost nici puternic, nici slăbit, nici fericit, nici nervos, ci ai avut în glas o detaşare de entuziasmul cu care acopereai orice dialog. Apatia pe care ţi-am auzit-o în glas, sentimentul că nu mai simţi niciun orizont m-au făcut să mă aşez mai bine în scaunul maşinii parcate în faţa intrării principale de la Radio România", scrie Andrei Păunescu, descriind apoi evenimentul dramatic din familia sa: "Peste patru ore, inima ţi s-a oprit pentru prima dată. Doctorul Şerban Brădişteanu şi echipa sa au reuşit să ţi-o repornească, pentru 20 de minute, abia pe la 8 dimineaţa şi, de la 10 dimineaţa încolo, pentru încă alte perioade, până pe 5 noiembrie 2010 la ora 7 dimineaţa, când am înţeles cu toţii că s-a oprit de tot".

Ioana Tufaru, o umbră a Andei Călugăreanu şi a lui Dan Tufaru

Din păcate, moştenitoarea acestor artişti cu greutate pentru România nu a reuşit să-şi clădească singură un drum. A rămas fiica celor doi, iar cel care a descoperit-o şi a adus-o la TV a fost Cătălin Măruţă. Atunci era foarte grasă, trecuse bine de 120 de kilograme, şi nu reuşea să-şi găsească niciun loc de muncă. Astăzi, după mai multe intervenţii chirurgicale şi o dietă strictă a reuşit să slăbească extrem de mult, dar încă îşi caută un job care să i se potrivească.

Florin Vasilică, celebru după moartea tatăl său

Acum 7 ani nimeni nu ştia cine este Florin Vasilică, însă toată lumea ştia, cu siguranţă, cine este Liviu Vasilică. Unul dintre cei mai apreciaţi artişti populari din Teleorman şi medic de profesie, Liviu Vasilică a murit la 54 de ani. Astăzi fiul lui încearcă să ducă mai departe munca celui care i-a fost părinte, folosind în continuare brandul Grupul Teleormanul. "Între mine şi tatăl meu a existat o relaţie mai mult de prietenie foarte strânsă... Ne-am sfătuit adesea în problemele întâmpinate de-a lungul anilor şi de unul, şi de celălalt şi împreună am găsit întotdeauna soluţii atât pe plan artistic, cât şi pe cel personal". Deşi se află într-un război deschis cu mama şi cu sora lui pe drepturile de autor, Florin Vasilică încearcă să-şi contruiască o imagine asemenea celei pe care a avut-o tatăl său.