România: 5 vedete care au făcut avorturi

29 Noiembrie 2010

Mihaela Rădulescu, Daniela Gyorfi, Zina Dumitrescu, Oana Roman sau Dana Marijuana sunt vedete din România care au recunoscut că la un moment dat în viaţa lor au luat decizia să facă un avort. Fie că erau prea tinere, fie că nu-şi doreau să aibă un copil, fie că au rămas însărcinate cu partenerul nepotrivit, aceste femei au luat această decizie şi îşi asumă acest lucru. Altele, pe de altă parte, nu vor nici în ruptul capului să recunoască.

Într-o ţară care se află pe locul trei în Europa la numărul de avorturi, acesta este un subiecte extrem de dificil şi sensibil.

"În 2008, de pildă, în România s-au făcut aproape 128.000 de avorturi, dintre care 10% în categoria de vârstă 15-20 de ani. Mai multe decât în România s-au făcut doar în Marea Britanie şi Rusia. Este esenţial ca femeile, în special cele tinere, să înţeleagă faptul că avortul nu este o metodă de contracepţie şi că are consecinţe psiho-sociale grave. Din punctul nostru de vedere, ne dorim ca măcar 30-40% dintre cupluri să folosească metode contraceptive moderne", spune preşedintele Asociaţiei de Planificare Familială din România (APFR), dr. Cristiana Bîrlădeanu.

În opinia şefului Clinicii de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Elias, dr. Radu Vlădăreanu, avortul a devenit, din păcate, un fenomen social, iar asta nu doar în România, ci şi la nivel mondial. "De cele mai multe ori, cauzele unui avort sunt de tip social şi nu medical, incluzând situaţia financiară a mamei, statutul social şi cel profesional", spune dr. Vlaădăreanu.

Începând cu anul 1993, statul s-a implicat în susţinerea planificării familiale. În acel an s-au deschis peste 230 de cabinete de planning familial în mediul urban, iar din 2000 acest program s-a extins şi în mediul rural. Din păcate, sunt puţine femeile care apelează la consiliere de acest fel.

Foto: Mediafax

Mihaela Rădulescu: "Am făcut avort în luna a patra"

Vedeta TV, recunoscută pentru faptul că-şi asumă multe din lucrurile negative sau pozitive pe care le face, a declarat deschis că la 18 ani a decis să facă un avort. Mihaela Rădulescu a făcut această afirmaţie după ce a văzut pelicula "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile": "Pentru mine, filmul a fost răscolitor. Uitasem de povestea aia, s-a întâmplat când aveam 18 ani."

Daniela Gyorfy, astăzi aşteaptă un copil, acum 21 de ani a renunţat la el

Se întâmpla chiar în ziua în care începea Revoluţia din 1989 la Timişoara. Daniela Gyorfy avea la vremea respectivă 21 de ani şi o relaţie cu un bărbat iresponsabil. "Am hotărât cu mama că aşa este cel mai bine. Dacă se năştea copilul acela, ar fi avut foarte mult de suferit. Mai mult ca sigur se făcea un scandal de presă imens. Decât să îl părăseşti în maternitate, să-l vinzi sau să-l omori, mai bine faci avort. Nu este posibil să naşti un copil şi mai apoi să-l omori. Dacă se întamplă să rămâi gravidă şi nu vrei acel copil, fă avort, dar nu crimă! Oricum, indiferent de motivele care te-au determinat să iei decizia de a avorta, rămâi traumatizată pe viaţă", a declarat vedeta pentru PoveŞtiri adevărate.

"Mama Zina" a făcut 21 de avorturi

Creatoarea de modă a apelat la profesorul Panait Sârbu, unul dintre cei mai importanţi ginecologi ai României, care şi-a riscat cariera pentru că toate intervenţiile au fost făcute pe vremea lui Ceauşescu, perioadă în care chiuretajul era interzis. "Eu am făcut 21 de avorturi! Profesorul Panait Sârbu m-a îngrijit întotdeauna. M-am dus la el pentru aproape toate chiuretajele pe care le-am făcut. Le-am făcut prin laminare. Este un lemn din nu ştiu ce ţară africană, care, în contact cu secreţiile vaginale, se umflă şi produce o dilataţie lentă de col uterin. Fără durere, fără nimic. Seara mă interna, îmi făcea o anestezie, îmi punea laminarea, mă trezeam apoi şi nu aveam nimic", mărturisea Zina Dumitrescu pentru revista Tango.

Zina Dumitrescu s-a măritat la 19 ani, iar primul avort l-a făcut la 20 de ani.

Oana Roman a renunţat la copilul lui Păsat

Întreruperea de sarcină a fost făcută la sfârşitul relaţiei pe care a avut-o cu liderul trupei Flamingo Boys, Cornel Păsat. "Am rămas însărcinată spre sfârşitul relaţiei cu Cornel, însă atunci nu eram sigură ce sentimente aveam faţă de el, drept pentru care nu am păstrat copilul", a declarat Oana Roman în emisiunea Happy Hour. Cea care a ajutat-o atunci să treacă peste acest moment a fost chiar mama ei, Mioara Roman. Fiica fostului prim-ministru, Petre Roman, le sfătuişte pe toate femeile să se gândească de trei ori înainte să facă acest pas.

Dana Marijuana, avortul o experienţă traumatizantă

Interpreta de hip hop a vorbit despre această experienţă în 2008 atunci când s-a şi implicat activ în campania antiavort: "Viaţa din tine eşti tu". Regretă că a luat decizia să renunţe la un moment dat la copilul pe care îl purta în pântece, iar astăzi le îndeamnă pe toate femeile să facă orice-i posibil ca să nu fie puse în situaţia de a face o întrerupere de sarcină.