Războiul audienţelor între moldovence şi ardelence

7 Februarie 2011
În viaţă, totul este o luptă! Nu o spunem noi, este o zicală transmisă din generaţie în generaţie. Şi cum televizorul este parte importantă a vieţii, era imposibil să nu existe o luptă şi aici. Un război chiar! Există războiul celor mai frumoase asistente, celor mai frumoase prezentatoare, celor mai tari filme sau celor mai bune emisiuni, dar, înainte de toate sau însumându-le pe toate, există războiul audienţelor. Acesta nu are o miză doar pentru mogulii care deţin posturile TV, ci şi pentru realizatorii care işi câştigă banii, oarecum, din rating-urile pe care le fac.

Fie că se bat în silicoane, în invitaţi trăsniţi sau ciudaţi, în subiecte compromiţătoare sau în scandaluri ca la uşa cortului, fiecare emisiune trebuie să găsească ceva ca să se diferenţieze de restul. Unul dintre ingredintele care poate fi trecut sub numele de acel "CEVA "sunt şi moderatoarele TV. Ele deţin controlul şi tot ele sunt cele care trebuie să dea explicaţii.

Despre un astfel de război vom vorbi astăzi, însă picanteria pe care ţi-o oferim constă în faptul că vom face un top al audienţelor între moldovence şi ardelence. Un război declarat în care fiecare vrea să o depăşească pe cealaltă ca să-şi "promoveze" regiunea din care provine.

După o scurtă trecere în revistă, am observat că moldovencele sunt mai tari decât ardelencele. În topul pe care l-am realizat, pe primele trei locuri se situează domniţele venite din nordul ţării, pentru ca pe următoarele să se plaseze cele venite din Ardeal. Asteptăm să ne spui care ar fi topul realizat de tine, în funcţie de preferinţe.

1. Iulia Vântur, moldoveanca fruntaşă

Pe primul loc în topul audienţelor se situează moldoveanca Iulia Vântur cu emisiunea "Dansez pentru tine", care, în medie, a înregistrat un rating de 8,3% (un procent de 8,3 dintre cei care se uită la televizor în acel moment urmăresc emisiunea respectivă). Cariera şi-a început-o ca manechin la Iaşi, iar la 17 ani a devenit instructor de manechine pentru judeţele Iaşi, Botoşani şi Suceava. Cariera în televiziune şi-a început-o la 19 ani, la staţia locală Europa TV, unde a avut o emisiune-magazin. Pentru postul de la Pro TV Iaşi s-a luptat cu 800 de candidate, pe care le-a întrecut, ajungând astfel să-l înlocuiască pe Cristian Leonte, care fusese transferat la Bucureşti. Pe 3 ianuarie 2006 a avut primul live în capitală, apoi a ajuns să prezinte ştirile dimineţilor de week-end, acum fiind cooptată în echipa "Dansez pentru tine", unde este co-prezentator alături de Ştefan Bănică Jr.

2. Simona Gheorghe, moldoveanca din Iaşi

Blondina, fostă prezentatoare a "Observatorului" de la Antena 1, originară din Iaşi, se situează pe locul doi cu emisiunea "Acces Direct". Ea înregistrează o medie de 5,2% rating. "Tot ce ştiu despre televiziune am învăţat la Antena 1, din 2002 şi până acum", declară vedeta. Cariera jurnalistică şi-a construit-o încet şi sigur. Televiziunea vine, firesc, după patru ani de radio, iar dacă ar fi vreodată să nu mai poată sau să nu mai dorească să fie în faţa camerelor, i-ar plăcea să stea în spatele lor. O experienţă inedită în cariera sa a fost colaborarea cu departamentul de divertisment al Antenei 1, colaborare în urma căreia, ca om de televiziune, Simona se simte mai bogată. A avut şansa să prezinte patru gale Genialii şi să lucreze cu oameni pe care îi apreciază, dar şi să experimenteze o altă faţă a jurnalismului, notează site-ul Antena 1.ro.

3. Gabriela Vrânceanu-Firea, moldoveanca din Bacău

Este din Bacău, are 38 de ani şi a făcut istorie în presa din România. Astăzi prezintă emisiunea "Ştirea Zilei", la Antena 3, reuşind un rating mediu de 2,8%. Vedeta este licenţiată în filologie la Facultatea de Litere, cu specializarea "Ştiinţa Informării". Are doctorat în economie, Facultatea de Finanţe Asigurări, Bănci, Burse şi Valori, cu specializarea "Moneda de Credit". A fost reporter, redactor la radio, prezentator şi realizator de televiziune. În perioada februarie - decembrie 2000 a ocupat postul de Purtător de cuvânt al Guvernului, Secretar de Stat, Şef de Departament pentru Comunicare

4. Raluca Lăzăruţ, ardeleanca din Deva

Fosta concurentă a reality-show-ului Big Brother vine din Deva, iar astăzi prezintă show-ul SuperBingo Metropolis de la Antena 1, unde înregistrează un rating de 2,5%. A prezentat ştirile sportive, iar din septembrie 2009 face parte din echipa SuperBingo Metropolis. Când vine vorba de performanţă profesională, Raluca a învăţat să nu se raporteze la ce pot alţii, ci la ce poate ea să facă. Nu are un model pe care îl urmează, este propriul ei model şi doreşte mereu să se autodepăşească. Dacă nu ar mai face televiziune, i-ar plăcea să lucreze în presa scrisă sau să lucreze în domeniul în care s-a pregătit, adică să fie profesoară

5. Diana Munteanu-Niculescu, ardeleancă din Braşov

Originară din Braşov, soţia fostului dinamovist Claudiu Niculescu prezintă emisiunea "Conferinţa de presă", de la Antena 2, unde înregistrează o audienţă medie de 2%. Cariera şi-a construit-o de mică, urmând cursurile Şcolii de Muzică, secţia pian, iar apoi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică. Momentul zero al carierei sale se leagă de rolul pe care l-a primit în filmul "Seed of Chucky", care i-a deschis porţile spre ce avea să urmeze în cariera ei. În 2005, Diana Niculescu a jucat în "Azucena" alături de Nicoleta Luciu, dar şi în producţia "Întoarcerea Morţilor VII - Necropolis". A fost model, dar şi VJ la MTV, iar din anul 2007 s-a angajat la Antena 2

6. Ilinca Vandici, ardeleanca din Oradea

Ilinca Vandici s-a mutat destul de repede în Bucureşti, pentru că a ştiut că aici poate să-şi ducă la bun sfârşit dorinţa de a deveni cunoscută. În prezent, blondina prezintă emisiunea "Ministerul de secrete", pe Antena 2, unde face o audienţă de 0,4%. Timp de 10 ani a urmat cursuri de dans modern, de societate, contemporan, tematic şi balet. Câştigarea concursului Miss Bihor i-a deschis drumul către Bucureşti, unde a încercat iniţial o carieră în muzică şi alta în actorie. Nici una nici cealaltă nu au dus-o acolo unde-şi dorea, însă şansa de a modera o emisiune la TV a fost cea mai importantă din viaţa ei.

Până să ajungă la "Ministerul de secrete", Vandici a mai prezentat "Stele sub lupă", la Antena 2, dar şi "Magic Taxi" şi "Bulevard", la Kanal D.