Manu Chao sau muzicianul calator

Manu Chao si-a castigat un loc bine pozitionat pe piata muzicala internationala, in prima instanta, prin modul original prin care reusea la inceput sa imbine muzica latina cu parerile pe care le avea vizavi de situatia politica.

Manu Chao si-a castigat un loc bine pozitionat pe piata muzicala internationala, in prima instanta, prin modul original prin care reusea la inceput sa imbine muzica latina cu parerile pe care le avea vizavi de situatia politica.

Compozitor, cantaret si calator, Manu a incercat sa combine in permanenta cele doua pasiuni care ii ghideaza viata: calatoriile si muzica.

Daca initial s-a lansat ca membru in formatia "Mano Negra", acum Manu Chao isi continua cariera solo, colaborand cu diverse trupe de instrumentisti.

Scurta biografie


Artistul s-a nascut pe 26 iunie 1961 la Paris, iar numele lui intreg este Jose-Manuel Thomas Arthur Chao. Chiar daca a vazut lumina zilei in Franta, in casa lui s-a vorbit spaniola, limba materna a parintilor sai. Tatal, scriitorul si jurnalistul, Ramon Chao, le-a oferit copiilor lui sansa de a creste intr-un mediu frecventat in special de oameni de cultura, artisti si intelectuali.

Acest lucru s-a reflectat, mai tarziu, in personalitatea si preocuparile lui Manu. Daca stai sa asculti muzica pe care o canta artistul o sa descoperi o combinatie de mai multe genuri, ceea ce "tradeaza" vaste cunostinte in domeniu.

Artistul imbina influente din rock, sansoneta, salsa, reggae, ska si rai, acesta din urma fiind un stil provenit din Algeria. De asemenea, Manu Chao stapaneste mai multe limbi straine: engleza, spaniola, franceza, portugheza, galitiana, araba si wolof (este limba vorbita in Senegal, Gambogia si Mauritania si este limba materna a unui grup etnic numit Wolof).

Debutul sau in muzica  


Pentru inceput, in adolescenta artistul a evoluat in mai multe trupe care, insa, nu au beneficiat de succesul pe care il astepta. In anul 1987, a infiinta trupa "Mano Negra", un punk spaniolo-francez influentat de muzica celor de la Clash (1976 - 1986) si botezata astfel dupa numele unui grup de anarhisti spanioli care au functionat in anul 1880.

Muzica promovata de aceasta trupa a avut un succes fenomenal, iar in 1988 au inregistrat albumul lor de debut, intitulat "Patchanka". In urmatorii ani, "Mano Negra" s-a evidentiat in muzica internationala prin albumele lor inovative, dar si prin show-urile pe care le faceau la fiecare concert pe care-l sustineau. Toata aceasta poveste s-a incheiat in anul 1995 cand cei 10 membrii ai trupei au hotarat ca a venit vremea ca fiecare sa o ia pe drumul lui.

Cariera solo


Dupa destramarea trupeu "Mano Negra", Manu Chao a abandonat Parisul si, timp de 4 ani, a fost un muzician calator. El a petrecut aceasta perioada prin America de Sud. A inregistrat mai multe materiale discografice in Columbia, Peru, Mexic si Brazilia.

De asemenea, a petrecut ceva timp prin Senegal si Mali. Acest stil de viata pe care l-a dus in acesti 4 ani este descris intr-un interviul pe care l-a acordat celor de la Mark Schwartz at Barnes & Noble.com: "Dupa perioada "Mano Negra" am fost intr-o continua mutare. Viata mea nu a fost organizata in niciun fel: am avut lucruri in Rio, in Mexic, in Barcelona. A fost o perioada foarte frumoasa, dar a fost imposibil sa-mi pun ordine in viata".

Cand a ajuns in Columbia a adus cu el un tren care l-a ajutat sa colinde toata tara. "Trenul ne-a permis sa mergem peste tot in Columbia", a declarat artistul celor de la National Public Radio. "Cand am strabatut oras cu oras, o parte dintre locuitori s-au alaturat acestei caravane. Astfel, ne-au ajutat sa punem bazele unor show-uri", dar l-au si inspirat pe Manu Chao in compunerea unor piese.

Este adevarat ca, pentru artist, aceasta perioada a fost extrem de fructuoasa, el compunand nu mai putin de 80 de cantece in portugheza, spaniola, franceza si engleza. O parte din aceste piesa au aparut pe albumul lui Manu Chao, intitulat "Clandestino".

In aprilie 2000, Chao a sustinut un concert, cu intrare libera, in Zocalo, zona istorica din Mexic. Acest eveniment a avut o audienta record, organizatorii estimand ca au fost prezenti nu mai putin de 150.000 de oameni, in ciuda faptului ca acest concert nu a beneficiat de niciun fel de promovare.

In anul 2001, Chao a inregistrat albumul "Proxima Estacion: Esperanza", iar single-ul a fost "Next Stop: Hope". Inregistrat in Barcelona, o alta "statie" in traseul pe care l-a urmat timp de 4 ani, titlul albumului a fost inspirat dintr-un mesaj publicat de reteaua de transport in comun a orasului.

O alta etapa foarte importanta din acest "turneu", prelungit pe 4 ani, a fost sederea artistului in Madrid. Aici a reusit sa puna bazele unui nou grup format din spanioli, trupa intitulata "Radio bemba", alaturi de care a reusit sa plece in turneu imediat.