Madonna, la 51 de ani

Artista, care se afla in mijlocul unui turneu mondial care vizeaza si Romania, si-a sarbatorit ziua de nastere (n.r. 16 august) pe scena din Polonia.

Artista, care se afla in mijlocul unui turneu mondial care vizeaza si Romania, si-a sarbatorit ziua de nastere (n.r. 16 august) pe scena din Polonia. Controversata si hulita de o mana de catolici nationalisti, Madonna s-a bucurat, totusi, de aprecierea publicului care nu a uitat de aniversarea celor 51 de ani pe care i-a implinit.

In timpul unei pauze dintre doua piese, un fan a ridicat un banner prin care ii ura artistei o aniversare fericita si, in acel moment, intregul stadion a intonat "Sto lat" - "sa traiesti o suta de ani" -, urare traditionala poloneza. In plus, toata seara fanii polonezi au agitat mii de inimi albe decupate. Nici vestitutul "Happy Birthay", varianta in engleza, nu a lipsit.

Artista, pe numele sau adevarat Madonna Louise Veronica Ciccone-Ritchie, s-a nascut pe 16 august 1958 in Bay City, Michigan. Tatal sau, Silvio Ciccone, era un inginer de origine italiano-americana. Mama Madonnei, Madonna Fortin, a murit de cancer cand copila avea doar cinci ani. Tatal ei s-a casatorit apoi cu Joan Gostafson, o angajata a familiei.

Cariera fulminanta a unei dive...


La 14 ani, Madonna a inceput lectii de dans, impotriva vointei tatalui ei, informeaza Mediafax. Cariera de dansatoare avea sa o inceapa, insa, dupa admiterea la Facultatea de Dans din Michigan, unde a stat numai un an. Cu doar 35 de dolari in buzunar, rebela adolescenta a plecat la New York pentru a-si schimba viitorul.

In anul 1982, artista a infiintat formatia "Breakfast Club", in cadrul careia a activat in calitate de tobosar si de solista. In acelasi an a aparut primul sau disc solo, "Everybody", urmat, un an mai tarziu, de albumul de debut, care ii poarta numele, si care a ajuns pe locul 8 in topul albumelor din Statele Unite. Albumul de mare succes "Like a Virgin", care a devenit nr. 1 in SUA, a fost lansat doi ani mai tarziu.

Intreaga cariera a artistei a fost presarata de momente care au socat opinia publica, unul dintre ele fiind prestatia ei de la Gala MTV Video Music Awards. S-a intamplat in 1984, cand diva a interpretat o versiune inedita a piesei "Like a virgin", iesind dintr-un tort imbracata intr-o rochie de mireasa.

Pieselor "Material Girl", "Dress You Up" si "Angel", aparute in 1985, i-au adus Madonnei consacrarea mondiala. La jumatatea anului 1985 a lansat filmul "Desperately Seeking Susan", cu Madonna in rolul principal.  "Into the Groove”,  piesa compusa pentru promovarea peliculei, a ajuns pe locul 1 in topurile din Marea Britanie.

In 1987, a primit premiul MTV VMA in 1987, pentru "Cel mai bun videoclip al unei artiste", cu piesa "Papa Don't Preach".

Dupa succesul primului sau turneu Live Aid, in aprilie 1990, Madonna a inceput turneul "Blonde Ambition". Criticii din toata lumea au fost incantati de acest eveniment, considerandu-l cel mai teatral, conceptual si deosebit din punct de vedere coregrafic dintre turneele artistei. In noiembrie, artista a lansat hitul "Rescue me", devenit single-ul cu cea mai inalta pozitie de debut din istoria topurilor din SUA.

Primul disc de colectie al artistei, "The Immaculate Collection", a fost lansat la sfarsitul anului 1990. Videoclipul de promovare al materialului discografic a fost interzis de MTV din cauza continutului lui mult prea erotic, insa casa de discuri a decis sa il lanseze in format VHS, fiind vandut in peste 400.000 de exemplare.
17 August 2009