Imnul lui Mazăre, acelaşi compozitor cu imnul beţivilor din Croaţia

Loredana Groza a lansat, în urmă cu doar câteva zile, videoclipul piesei „Viva Mamaia!“, pe care o cântă alături de Radu Mazăre, Cabron şi Alex Velea.

Noua melodie a Loredanei este imnul staţiunii Mamaia şi se va auzi vara aceasta atât la radio, cât şi în toate cluburile de pe litoralul românesc.

Piesa „Viva Mamaia!“ beneficiază de un videoclip incendiar, filmat la mare, o producţie cu totul specială, cu coregrafii şi costume spectaculoase. Filmările au avut loc pe plaja din Mamaia şi in club, Loredana schimbând mai multe costumaţii pentru filmare, exotice şi fanteziste.

Radu Mazăre a interpretat în clip rolul unul salvamar, îmbrăcat într-un costum de baie în stilul anilor ‘40. „Colaborarea noastră a decurs senzaţional, Loredana este plină de viaţă, râde tot timpul, este exact genul de om care-mi place mie: vesel şi optimist. Îmi doream de mult să fac o melodie despre Mamaia, iar ea este cea mai potrivită artistă pentru această piesă plină de energie. Mi-ar plăcea să facem în fiecare an un nou imn al staţiunii, tot împreună“, a spus Radu Mazare.



Imediat după lansare au apărut unele informaţii că imnul staţiunii Mamaia ar fi plagiat. Potrivit mai multor site-uri de scandal din ţara noastră, piesa „Viva Mamaia!“ este copiată după melodia „Delirium tremens“, a croaţilor Tonci Hujic, Madre Badessa şi Petar Graso. Despre melodia din Croaţia se spune că este imnul beţivilor, iar Loredana a încercat să explice confuzia creată. Single-ul „Viva Mamaia!“ este compus de Tonci Huljic, iar varianta în limba română este scrisă de Loredana.

„Cântecul acesta are o poveste specială. Vara trecută, în timp ce mă aflam cu familia în vacanţă în Split, Croaţia, l-am cunoscut pe compozitorul şi cântăreţul Tonci Huljic şi de atunci am rămas prieteni. Chiar în seara în care am făcut cunoştinţă mi-a dat să ascult acest cântec. Mi-a plăcut atât de mult, încât i-am zis că vreau să o cânt, iar el a fost mai mult decât bucuros să mi-o încredinţeze.

Acum două luni ne-am întâlnit la Belgrad, iar piesa am întregistrat-o chiar în studioul lui Goran Bregovic. Îi place atât de mult cum sună în limba română încât mi-a spus că are potenţial de hit internaţional“, a afirmat Loredana.

Tonci Huljic este unul dintre cei mai celebri compozitori croaţi, lucrând pentru cele mai mari vedete din Croaţia şi Iugoslavia. Prieten bun cu Goran Bregovic, acesta a compus şi cântat alături de el în diverse ocazii.

Imnul staţiunii Mamaia l-a costat pe Radu Mazăre aproximativ 35.000 de euro, sumă strânsă dintr-o taxă pe care o plătesc locuitorii şi firmele din Mamaia. „Estimez că vor fi 600.000 - 700.000 de euro anual, din care 20% vor merge la primărie ca s-o cheltuiască pentru promovare. Restul sumei merge la Asociaţia Dobrogea Litoral. Vor plăti inclusiv deţinătorii de apartamente din staţiunea Mamaia câte 100 de lei pe an, ceea ce nu este deloc o sumă semnificativă pentru că de promovarea care se va face din aceşti bani vor beneficia toţi.
Mamaia este o destinaţie care funcţionează bine“
, a spus Radu Mazăre. Firmele din Mamaia vor trebui să plătească între 700 şi 4.000 de lei.

Mişcarea Populară Constanţa a contestat imnul staţiunii Mamaia, afirmând că acesta strică imaginea staţiunii şi a litoralului românesc.

„Credem că acest «imn de promovare» aduce de fapt deservicii imaginii staţiunii şi cerem Autorităţii Naţionale pentru Turism să-şi exprime poziţia oficială.

În primul rând pentru că mesajul «imnului» este unul lipsit de decenţă, promovând alcoolismul, obscenitatea şi imaginea unui primar care şi-a manifestat repetat lipsa de respect faţă de valorile familiale; în al doilea rând pentru calitatea proastă a muzicii şi a versurilor; în al treilea rând pentru lipsa de originalitate dovedită prin mediatizarea melodiei croate după care a fost copiat, acest produs nu poate fi plătit din bani publici, chiar dacă ei provin din taxa de promovare a staţiunii Mamaia.

De fapt, credem că «imnul» aduce deservicii turismului constănţean, arătând că staţiunea Mamaia este un rai al cluburilor de noapte şi al beţivilor, în care oamenii serioşi, decenţi, care vor să-şi petreacă un concediu liniştit la malul mării, şi nu week-end-uri în delir, nu au ce căuta“
, se arată într-un comunicat al Mişcării Populare, filiala Constanţa.

14 Mai 2013