Hollywood: 5 vedete care şi-au făcut mastectomie. Cine sunt eroinele?

În România, cancerul de sân reprezintă prima cauză a mortalității feminine prin boală canceroasă. În fiecare an, aproximativ 6000 de femei se îmbolnăvesc de cancer la sân și aproximativ jumătate mor din acest motiv, în țara noastră. Nici peste hotare situaţia nu este cu mult mai bună. La Hollywood, tot mai multe vedete apelează la mastectomie pentru a fi ferite de teribila boală.

Această intervenţie presupune extirparea ţesutului mamar printr-o incizie făcută sub sâni.
Dubla mastectomie constă în înlăturarea totală a celor două glande mamare, păstrând pielea. Însă, această interveţie radicală nu face să dispară definitiv riscul de cancer mamar. Iată eroinele de la Hollywood care au decis să renunţe la sânii naturali pentru a rămâne sănătoase.

Angelina Jolie

Frumoasa actriţă a dezvăluit la jumătatea lunii mai că a suferit o dublă mastectomie pentru a preveni cancerul mamar. Vedeta în vârstă de 37 de ani a apelat la această operaţie pentru că este purtătoare a unei gene "defectuoase" care îi creşte riscul de cancer ovarian şi de sân.  Potrivit medicilor vedeta a moştenit o genă (BRCA1) care aduce un risc de 87% să dezvolte cancer mamar şi un risc de 50% pentru cancer ovarian.

"Mama mea s-a luptat cu cancerul timp de aproape zece ani şi a murit la 56 de ani. A rezistat destul ca să îşi cunoască primul nepot şi să îl ţină în braţe. Dar restul copiilor mei nu vor avea şansa de a o cunoaşte şi de a afla ce fiinţă plină de graţie era", îşi explică actriţa decizia într-un editorial în The New York Times. "Când am aflat care este situaţia, am decis să iau măsuri pentru a minimaliza riscurile cât se poate de mult. Am decis să fac o dublă mastectomie, preventiv. Am început cu sânii, deoarece riscul de cancer la sân este mai mare decât cel de cancer ovarian, iar operaţia este mai complexă", a mai scris vedeta, precizând că, după această procedură complexă, care a durat trei luni, riscul de a dezvolta cancer mamar a scăzut la 5%.

Sharon Osbourne

Ca şi Angelina Jolie, soţia rockerului britanic Ozzy Osbourne a făcut o mastectomie dublă după ce a aflat că organismul ei prezintă gena care creşte considerabil riscul de apariţie a cancerului mamar. "Am avut cancer în trecut şi nu am vrut să trăiesc încă o dată sub o astfel de presiune: am decis să elimin tot", a declarat vedeta după intervenţia din 2012.

"Pentru mine, nu a fost o decizie mare. Am luat-o imediat, fără să mă gândesc prea mult. Nu am vrut să îmi trăiesc restul vieţii cu această umbră plutind deasupra mea. Vreau să trăiesc încă multă vreme şi să fiu o bunică bună. Nici măcar nu m-am gândit la sânii mei într-un mod nostalgic. Am vrut doar să pot să îmi trăiesc viaţa fără să îmi fie frică tot timpul", a precizat Sharon Osbourne.

Sharon Osbourne, în vârstă de 60 de ani, a fost diagnosticată cu cancer la colon în anul 2002.

Christina Applegate

După ce a fost diagnosticată cu cancer mamar în 2008 la vârsta de doar 36 de ani, vedeta din serialul "Familia Bundy" a optat şi ea pentru o mastectomie dublă. Actriţa suferise deja două intervenţii pentru extirparea unor noduri limfatici când a luat decizia de a-şi extirpa ambii sâni. "Nu am vrut să merg la control o dată la patru luni şi să stau mereu cu această grijă. Am vrut să scap de tensiune. Aşa că am luat această hotărâre şi pot spune că a fost una foarte grea", a declarat actriţa în emisiunea "Good Morning America".

Dacă Angelina Jolie a declarat că extirparea sânilor nu a făcut-o să se simtă mai puţin femeie, Christina Applegate a recunoscut că încă încearcă să-şi revină după operaţie.

Wanda Sykes

La vârsta de 47 de ani, în 2011, actriţa a fost şi ea diagnosticată cu teribila boală. Cancerul a fost diagnosticat în urma unor controale efectuare pentru o intervenţie de reducere a sânilor. Pentru că vedeta avea deja un caz de cancer mamar în familie, iar riscul pentru recidivă era mare, Wanda a decis să treacă printr-o dublă mastectomie.

Kathy Bates

După ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian în anul 2003, actriţa a fost diagnosticată în 2012 cu cancer mamar. "După ce m-am gândit îndelung, am decis să fac o dublă mastectomie. Din fericire, acum nu mai trebuie să urmez alte tratamente. Familia a fost alături de mine şi a fost convinsă că voi ateriza în picioare şi de data aceasta. Doctorii m-au asigurat că totul va fi bine şi că voi trăi până la bătrâneţe", declara vedeta la scurt timp după intervenţie.