Elena Udrea: de la divă sexy la politician serios

6 Decembrie 2010

Când a intrat în peisajul politic românesc se spunea despre ea că este personajul tipic din filmul de mare succes "Blonda de la Drept".  Se spune despre doamna Udrea că este protejata lui Traian Băsescu şi că acesta este motivul real pentru care a ajuns "atât de sus" şi atât de repede.

Indiferent de orice speculaţie şi zvon, Elena Udrea a demonstrat că drumul de la divă sexy, până la politician serios poate fi greu, dar nu imposibil. Elena Udrea s-a născut în Pleşcoi, pe 26 decembrie 1973, şi este căsătorită cu omul de afaceri Dorin Cocoş. Actualul ministru al Turismului a terminat Facultatea de Studii Juridice şi Administrative, Bucureşti. Şi-a completat studiile la Universitatea Naţională De Apărare "Carol I".

Parcurs politic


Cea care este supranumită "blonda de la Cotroceni" a intrat în vizorul opiniei publice în anul 2004 când a înfiinţat Fundaţia "PROEUROPA". În perioada iunie 2004 - februarie 2005 a fost Consilier General al Municipiului Bucureşti, Preşedinte la Comisia Juridică şi de Disciplină. Apoi a fost promovată în funcţia de consilier de Stat, şeful cancelariei preşedintelui Traian Băsescu, mandat pe care l-a ocupat până în octombrie 2005. În februarie 2006 s-a înscris în PD, după ce, înainte, demisionase din PNL. Din decembrie 2006 până în noiembrie 2010, Elena Udrea a ocupat postul de Secretar Executiv al PDL, pentru ca apoi să fie aleasă preşedinte al PDL Bucureşti. Din noiembrie 2008 este deputat PDL de Bucureşti, iar din decembrie 2008 până în octombrie 2009 a fost ministru al Turismului în Guvernul Boc I. În octombrie 2009 a ocupat pentru câteva zile funcţia de ministru interimar al Mediului, iar din decembrie 2009 este ministru al Dezvoltării şi Turismului în Guvernul Boc.

Contestată din primul minut în care a aparut in peisajul public din România, numele Elenei Udrea este legat de câteva evenimente care au făcut valuri în actualitatea românească.

Blonda demisionează din funcţia ocupată la Cotroceni

"Astăzi, 21 octombrie 2005, am luat decizia de a demisiona din funcţia de Consilier de Stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale. Am constatat că ori de câte ori lupta Preşedintelui împotriva marii corupţii a făcut un pas înainte, atât asupra mea, cât şi asupra altor persoane care susţin acest demers necesar, s-au declanşat atacuri profund nedrepte şi cu o virulenţă pe care numai teama de aplicare a legii o poate explica. Chiar dacă nici una dintre acuzaţiile care mi s-au adus de către mass-media nu demonstrează apartenenţa mea la vreun grup de interese economice nelegitime, nu doresc ca prin insinuările repetate la adresa mea, să devin o vulnerabilitate a demersurilor Preşedintelui României. Consecvenţa principiilor care au determinat prezenţa mea în echipa preşedintelui şi deplin încrezătoare în puterea acestuia de a duce până la capăt reformarea societăţii româneşti, voi rămâne în continuare un suporter activ al preşedintelui Traian Băsescu". Motivul acestei demisii este strâns legat de Alexandru Bittner, un apropiat al soţilor Cocoş, care în accepţiunea lui Traian Băsescu patrona, la vremea respectivă, "mafia personală a lui Adrian Năstase".

Povestea bileţelului roz

Scandalul a apărut în ianuarie 2007 când Elena Udrea l-a dat de gol pe premierul Tăriceanu că a încercat să intervină pe lângă Băsescu pentru Patriciu.

"Draga Traiane,
1. Îţi trimit alăturat un document redactat de Petromidia în legătura cu cercetările care au loc.
2. Dacă ai ocazia să vorbeşti la Parchet despre subiect?".


Udrea a explicat că preşedintele era rugat de Tăriceanu să "pună o vorbă bună" pentru Patriciu la Parchet, ca acesta din urmă să scape de urmărirea penală. Scandalul a fost de proporţii, măsurile au fost zero, de ambele părţi.

Ministrul Turismului cu afaceri în turism

În Guvernul Boc I, Elena Udrea a deţinut pentru prima dată funcţia de ministru al Turismului şi tot atunci au început să curgă scandalurile şi controversele legate de afacerile pe care le deţine familia ei. Nu există nimeni care să nu fi auzit de vestitele tichete de vacanţă, un proiect propus de Udrea şi adoptat imediat care, însă, părea să ascundă anumite interese legate de afacerile în domeniul turismului pe care le are soţul ei, Dorin Cocoş. Pe de altă parte, tot în perioada respectivă, Elena Udrea nu se putea hotărî ce să facă, mai bine, cu mitul Dracula. Ba vroia să-l promoveze, ba vroia să-l dea uitării. "Cred că atât de mult s-a bătut moneda pe acest personaj istoric încât nu ne mai putem gândi a mai face un brand turistic din el", spunea ea în ianuarie, pentru ca în martie să spună - "Este de mare interes să promovăm mitul Dracula. Este foarte important şi trebuie să-l folosim pentru că el exista deja în mintea turiştilor".

Preşedintele i-a făcut cadou un minister...

... cel al turismului. De unde această concluzie. "Turismul ca segment economic sută la sută privat nu are nevoie de un minister. Noi avem nevoie de un minister până când problemele turismului vor fi readuse în priorităţile reale. Cred că acum avem nevoie de el, dar nu ştiu dacă vom mai avea şi peste zece ani, când lucrurile vor fi în regulă". Aşa suna una dintre declaraţiile primului om în stat referitoare la acest subiect. Ce se poate citi printre rânduri - Că atâta vreme cât este Udrea la conducere, ministerul există, apoi nu-şi va mai avea rostul?

"Explore the Carpathian garden", proiect de scandalos

"În acest moment, nu cred că există o persoană mai emoţionată ca mine, mai mândră de cetăţenia ei şi mai încrezătoare în ţara pe care o reprezintă", declara Elena Udrea în momentul în care prezenta oficial brand-ul turistic de ţară la Shanghai. Emoţia i-a trecut bruc în momentul în care a fost acuzată că a dat o sumă impresionantă pe un plagiat şi că, de fapt, sloganul nu este al nostru, el fiind înregistrat înainte de altcineva.

Astăzi este "preşedintă" de partid

Pe 21 noiembrie 2010, Elena Udrea a fost desemnată în funcţia de preşedinte al PDL Bucureşti, primind 979 de voturi din cele 999 exprimate. "Bucureştenii aşteaptă din partea partidului responsabilitate, vor să ne vadă lângă ei în stradă (...) PDL Bucureşti are echipă, PDL Bucureşti are proiecte!", a spus Udrea la aflarea veştii. Oare o s-o vedem şi la Primăria Capitalei?