Andreea Esca: 8 momente memorabile

1 Februarie 2011

Începutul carierei sale se identifică, oarecum, cu începutul televiziunii libere în România. Ştie de toate şi face de toate. Jurnalismul nu mai are niciun secret pentru ea, deoarece practică această meserie de mai bine de 15 ani.

Există 8 momente de referinţă în viaţa ei, momente care dacă nu ar fi existat, nu am fi vorbit astăzi atât de mult despre Andreea Esca.

Andreea Esca a început la SOTI

Era studentă când a început colaborarea cu SOTI, o televiziune care a marcat începutul presei democratice. A fost primul interviu de recrutare pe care l-a susţinut şi singurul. "Un prieten bun din liceu m-a adus la SOTI, după ce văzuse un anunţ la TVR 2 - programul 2, pe atunci. Tot el m-a însoţit şi la prima probă, să-i zicem. M-au întrebat câte ceva, iar apoi m-au pus să citesc dintr-un ziar în faţa camerei. Nu exista prompter la acea vreme. Şi am citit cum am crezut eu că trebuie. Am rămas, am sunat-o pe mama şi i-am zis: "Diseară, mă vezi la televizor!". Am făcut de toate: şi ştiri, şi teren. La 12 noaptea începea jurnalul, iar la două dimineaţa porneam spre casă", a povestit Andreea Esca într-un interviu acordat pentru Pro TV magazin.

Ştirile înseamnă Andreea Esca

"Bună seara România, bună seara Bucureşti! Pro TV te salută!", acesta este mesajul pe care ni-l transmite an de an, pe 1 decembrie, Andreea Esca, întotdeauna îmbrăcată în vestitul sacou roşu. Replica aceasta a luat naştere o dată cu Pro TV şi sunt 15 ani de când o repetă. După acest mesaj şi cu ajutorul lui, Andreea Esca a devenit emblema ştirilor TV din România.

Nunta cu un afacerist francez

Andreea Esca se căsătoreşte în 2000 cu omul de afaceri francez, Alexandre Douglas Eram. Cununia religioasă a avut loc la Catedrala "Sfântul Iosif" din Capitală, iar receptia s-a ţinut la Hotelul Crown Plaza, proprietatea naşilor, nimeni alţii decât Cristina şi George Copos. Cererea în căsătorie a fost simplă: "Noi suntem cu picioarele pe pământ, nu suntem chiar cei mai romantici din lume şi într-o după amiază a venit aşa cu un inel şi m-a cerut de nevastă. Aveam 28 ani, normal că am răspuns pe loc! Lucrurile trebuie făcute la un moment dat în viaţă şi dacă ai norocul cum am avut eu să te îndrăgosteşti şi să îţi construieşti o familie, cu atât mai bine!", povesteşte vedeta.

Andreea Esca, mamă

Vedeta TV are doi copii, Alexia Margot (10 ani) şi Aris (7 ani). Spune despre ea că este o mamă conservatoare, care consideră că micuţii ei cresc normal, fără noile gadgeturi ieşite pe piaţă. Fac sport, limbi străine şi se joacă, ca pe vremea bunicilor. "Nu vreau să-i iau Alexiei telefon şi-mi spune că este singura fată din toate şcolile din lumea asta care n-are telefon. I-am zis să le spună copiilor că mama ei este de modă veche şi că nu vrea să-i ia telefon. Am preferat să-i iau căţel în loc de telefon", declara Esca, pentru "Adevărul". Puţinul timp liber pe care-l are la dispoziţie şi-l petrece alături de copiii ei. Îi place să-i ajute la lecţii, îi place să se implice direct în viaţa lor şi, cel mai mult, îi place să-i ducă în vacanţă la Sibiu, locul unde au ales să-şi cumpere o casă de vacanţă.

Andreea Esca prinsă în ofsaid

În 2003, cea mai populară prezentatoare de ştiri din România a fost prinsă pe picior greşit. Replica "S-a f...t butonul" a provocat o adevărată isterie în media românească. Cea care a spus-o a fost chiar Andreea Esca, înainte să intre în direct, supărată că nu auzea ce-i spunea producătorul în cască. Clipul a apărut la Cronica Cârcotaşilor, iar singurul lucru pe care l-a declarat vedeta legat de acest subiect a fost:  "Îmi plac oamenii care muncesc şi nu-i apreciez foarte tare pe cei care râd de munca altora neştiind dacă ei ar fi în stare să facă mai bine".

Andreea Esca, director de revistă

Vedeta nu s-a mulţumit doar cu statutul de prezentator TV şi a acceptat propunerea lui Adrian Sârbu de a prelua revista "The One". Din anul 2006 este directorul editorial al revistei, implicându-se direct în tot ceea ce înseamnă lucrul la o astfel de publicaţie. "Îmi place ce fac, cred că ne facem bine unii altora. De când am preluat şi revista "The One", mi se pare ca sunt completă. Nu-mi lipseşte nimic", declara Esca la puţin timp după preluarea revistei. Motto-ul după care se ghidează este clar "Be the One, not everyone".

Andreea Esca, om de afaceri

Pasiunea pentru frumos a adus-o pe vedeta ştirilor din România în ipostaza de om de afaceri. Esca este coproprietara liniei de magazine Z, unde se comercializează produse vestimentare destinate copiilor. Povestea acestui lanţ de magazine a început undeva în 2003 şi de atunci, în ciuda crizei, lucrurile se află pe linia de plutire. "Nimeni nu poate spune că merg bine. Puterea de cumpărare a scăzut şi atunci în România totul se vinde mai prost. Şansa noastră este însă că avem două fabrici de haine şi facem mult export. E o ramură care la ora actuală creşte în România", a explicat Alexander Eram cum se descurcă în vreme de criză.

În ghips, dar la ştiri

La începutul anului 2010, aflată pe pârtia de schi Bradu din Poiana Braşov, Esca a suferit un accident care a ţinut-o imobilizată o perioadă lungă de timp. A fost consultată de cei mai buni specialişti din România şi operată la o clinică particulară din Austria. Ştirista a suferit o intervenţie chirurgicală de aproximativ o oră, în urma căreia fragmentele osoase aproape zdrobite din zona rotulei au fost refixate cu nişte şuruburi de titan. Timp de trei luni, în paralel cu activităţile profesionale, Esca a făcut recuperare. Recunoaşte că toată perioada aceea a fost extrem de dificilă, însă este recunoascătoare destinului că a fost ea cea accidentată şi nu fiica ei, care se afla lângă ea în momentul accidentului. "Singurul lucru bun - dacă se poate numi aşa - în tot ceea ce s-a întâmplat a fost că băiatul cu placa nu a intrat în Alexia, care era chiar înaintea mea, ci în mine. În toată nenorocirea asta, pot spune că am avut şi un pic de noroc".

MAI MULT DESPRE: stiri, nunta, Andreea Esca, Pro Tv, Magazinele Z