Acţiune + aventură + umor + emoţie = „Cei 6 supereroi”: un film Disney cu ADN Marvel

Publicul Walt Disney Animation Studios este obişnuit cu producţiile pline de umor şi suflet ale studiourilor, însă de această dată filmul „Big Hero 6 / Cei 6 supereroi” – inspirat din benzile desenate omonime de la Marvel – este o comedie de aventuri cu multă acţiune, care se va lansa şi în format IMAX 3D, oferind o experienţă unică pentru întreaga familie. Pelicula de animaţie a debutat pe primul loc în box-office-ul american, depăşind filmul „Interstellar” şi înregistrând încasări de 56 de milioane de dolari în primul weekend al premierei. Mai mult, „Cei 6 supereroi” a fost nominalizat la Globurile de Aur 2015 la categoria Cel mai bun film de animaţie.

Filmul „Big Hero 6 / Cei 6 supereroi” este distribuit de Forum Film România şi va avea premiera pe 23 ianuarie 2015, fiind proiectat atât în format 2D, varianta subtitrată şi dublată, cât şi în format 3D şi IMAX 3D, varianta dublată. Filmul va fi disponibil în avanpremieră în reţeaua de cinematografe şi în weekendul 17-18 ianuarie 2015.

O prietenie neobişnuită

Filmul este construit în jurul prieteniei dintre Hiro Hamada, un tânăr pasionat de robotică, şi Baymax, un robot gonflabil supradimensionat. „Tadashi, fratele mai mare al lui Hiro, a creat un robot inovator, gândit special pentru a avea grijă de oameni”, spune regizorul Don Hall. „Dorinţa programată a lui Baymax este reflectată de întrebarea pusă mereu de acesta: «Cu ce te pot ajuta?». Este plin de compasiune. Iar Hiro este un adolescent care nu-şi mai găseşte calea – personalităţile lor se completează într-un mod care este amuzant şi emoţionant deopotrivă.”

Când un eveniment devastator se abate asupra oraşului San Fransokyo, aruncându-l pe Hiro în mijlocul pericolului, el apelează la Baymax şi la prietenii lui, transformându-i într-o echipă de eroi high-tech numită „Cei 6 supereroi”. „Iar prietenia dintre Hiro şi Baymax îi deschide tânărului ochii referitor la ce înseamnă să fii erou”, completează regizorul Chris Williams.

Pasiunea lui Hiro pentru tehnologie a fost inspirată, în parte, de cercetătorii japonezi, spune Hall.

„Cu toţii au fost influenţaţi de cultura pop japoneză şi de roboţii văzuţi în animaţii. Roboţii lor sunt diferiţi de cei Vestici. În Japonia, roboţii reprezintă cheia unui viitor plin de speranţă. E vorba despre a face lumea un loc mai bun.”

Originea poveştii

În vreme ce geneza filmului este situată în tezaurul Marvel, realizatorii săi spun că seria de benzi desenate era mică şi nu foarte cunoscută. „Când eram copil, iubeam benzile desenate de la Marvel”, spune regizorul Don Hall. În timp ce lucra la „Winnie the Pooh”, Hall a început să exploreze universul Marvel, unde a găsit acest proiect numit „Big Hero 6”, care l-a atras foarte mult. „Încă de la început am fost încurajaţi să-i oferim o amprentă personală”, spune el. Astfel că stilul de benzi desenate Marvel a fost insuflat cu stilul de filmare specific Disney. „Este un film Disney cu ADN Marvel”, spune producătorul Roy Conli. „Echipa Marvel ne-a susţinut mult. Cu toţii suntem fani Marvel şi admirăm mult stilul lor de acţiune şi aventură, astfel că am vrut să fim siguri că acestea sunt adânc imprimate în poveste, alături de dorinţa de a face un film cu sufletul şi umorul pe care publicul le aşteaptă de la o animaţie Disney.”

În căutarea robotului Baymax

O parte din procesul de realizare a filmului a însemnat cercetarea lumii roboticii pentru a-l găsi pe Baymax.
Hall a petrecut ceva timp cu cercetătorii de la Universitatea Carnegie Mellon. „Am avut discuţii extraordinare despre roboţi în cultura pop”, spune el. „Şi am aflat că acei cercetători de la universitate cercetau chiar soft robotics, inclusiv acest braţ de vinil care era gonflabil şi neameninţător. Putea face lucruri simple, precum a spăla pe cineva pe dinţi, însă posibilităţile erau infinite.”

Hall şi câţiva membri ai echipei de producţie au vizitat mai multe universităţi de pe Coasta de Est, inclusiv Harvard şi MIT. Acele medii au devenit sursă de inspiraţie pentru laboratoarele Tech din San Fransokyo, iar cercetătorii de acolo au ajutat informându-i despre cum să fie tehnologia poziţionată în film. „Roboţii nu sunt întotdeauna înfăţişaţi în cea mai bună lumină”, spune Hall. „Dar odată ce am văzut braţul de vinil, întreaga personalitate a lui Baymax a ieşit la iveală.”

Bine aţi venit în... San Fransokyo!

Producătorii filmului au decis să plaseze povestea plină de acţiune într-o lume cu totul nouă, care include influenţe japoneze, oferind în acelaşi timp un decor proaspăt, diferit de orice altceva văzuse publicul înainte. „M-am gândit la San Francisco”, spune regizorul Don Hall, „care este un oraş cool, iar apoi mi-am spus «Ce-ar fi dacă am combina San Francisco cu Tokyo»”.
Ni s-a părut un loc mult mai interesant, mai jucăuş şi mai exotic. Era ceva ce puteam crea noi, iar posibilităţile vizuale ale celor două oraşe – care sunt foarte diferite din punct de vedere estetic – puse laolaltă au dat locul perfect pentru desfăşurarea acţiunii.”

Îmbinarea celor două s-a păstrat inclusiv în designul casei Mătuşii Cass, situate deasupra brutăriei ei, unde locuiesc Hiro şi Tadashi Hamada. Art director-ul Scott Watanabe a creat o clădire cu trei etaje care combină cu lejeritate designul japonez cu cel victorian. Interiorul casei a fost decorat în spirit boem. „Avem un scaun suspendat, plante agăţătoare, macramé şi imprimeuri colorate mari pe pereţi”, spune designer-ul de producţie Paul Felix. „Sunt elemente de mobilier tradiţional japonez, precum masa joasă. Şi există şi un motiv victorian al tapetului cu model, dar cu influenţe japoneze”.

  

„Big Hero 6 / Cei 6 supereroi” urmăreşte povestea specialistului în robotică Hiro Hamada (vocea lui Ryan Potter), care învaţă să-şi exploateze geniul mulţumită strălucitului său frate Tadashi (vocea lui Daniel Henney) şi prietenilor lor: dependentul de adrenalină Go Go Tomago (vocea lui Jamie Chung), ordonatul Wasabi (vocea lui Damon Wayans Jr.), expertul în chimie Honey Lemon (vocea lui Genesis Rodriguez) şi pasionatul de tehnologie Fred (vocea lui T.J.
Miler).

Când o întorsătură devastatoare de situaţie îi aruncă în mijlocul unor evenimente periculoase care se desfăşoară pe străzile din San Fransokyo, Hiro apelează la ajutorul prietenului său apropiat – un robot pe nume Baymax (vocea lui Scott Adsit) – şi transformă întregul grup într-o echipă de eroi high-tech, hotărâţi să desluşească misterul.

Filmul este regizat de Don Hall („Winnie the Pooh”) şi Chris Williams („Bolt”), fiind produs de Roy Conli („Tangled”).

 
Trailerul filmului: https://www.youtube.com/watch?v=dazDIYIIRQg