Unt sau margarina?

Discutia pe aceasta tema este la fel de "fierbinte" ca in perioada in care margarina a inceput sa apara pe piata. Pentru a decide care dintre acestea este mai buna pentru sanatatea noastra, trebuie sa analizan grasimile continute atat de unt, cat si de margarina.
Untul - Grasimi saturate si colesterol

Untul, ca si grasimea animala, contine grasimi saturate si colesterol - cele 2 ingrediente alimentare care cresc nivelul colesterolului din sange. Grasimile saturate cresc colesterolul LDL (cunoscut si sub numele de colesterol "rau"), care la randul lui creste nivelul total al colesterolului din sange.

Colesterolul in mancare, pe de alta parte, are efecte minime asupra coleteroului din sange la majoritatea persoanelor. Insa, pentru unii chiar si un regim sarac in colesterol poate cauza o dereglare la nivelul colesterolului din sange.



Margarina - Grasimi trans... in trecut


Cand margarina a fost introdusa pe piata pentru prima data era plina de grasimi trans. Grasimile trans au fost create prin hidrogenare - proces des folosit pentru solidificarea uleiurilor vegetale lichide.

Ca si in cazul grasimilor saturate, grasimile trans cresc nivelul colesterolului LDL (colesterolul "rau") si scad nivelul colesterolului HDL (colesterolul "bun").

In ultimii ani, producatori de alimente si publicul general a inceput sa observe efectele negative ale grasimilor trans asupra sanatatii.
Drept rezultat, industria alimentara a creat margarina nehidrogenata, care acum se gaseste in toate magazinele. Margarina nehidrogenata nu contine grasimi trans, si are o consistenta mai putin solida decat prima generatie de margarina.

In prezent, in industria alimentara nu se mai folosesc uleiuri vegetale lichide, ci o cantitate foarte mica de palmier modificat si ulei din miez de palmier pentru a face ca margarina sa se intinda mai usor, astfel, margarina are o consistenta mai putin solida si nu contine grasimi trans.


Atentie: Untul natural contine grasimi trans, dar este vorba despre un sortimet nedaunator.


Untul sau margarina: verdictul?


Atat grasimile saturate, cat si grasimile trans pot conduce la cresterea colesterolului, in general, si a colesterolului LDL, in particular. Prin urmare, trebuie sa reduci la minim consumul acestor doua tipuri de grasimi. Daca analizezi situatia in functie de cantitatea de grasimi continuta, este clar ca untul are mai multe grasimi saturate si grasimi trans. De asemenea, trebuie sa iti amintesti ca untul contine si colesterol alimentar.


Alege margarina nehidrogenata cu o consistenta mai putin solida.

Asociatia Americana pentru Inima recomanda inlocuirea untului cu margarina. Totodata, acestia sustin ca majoritatea producatorilor de margarina nu mai folosesc la fabricare grasimi trans.