Totul despre ceaiuri (I)

Verde, negru, din flori si frunze, parfumat, puternic, catifelat sau aspru, amar sau dulceag, acrisor sau picant, ceaiurile captiveaza simturile.

Verde, negru, din flori si frunze, parfumat, puternic, catifelat sau aspru, amar sau dulceag, acrisor sau picant, ceaiurile captiveaza simturile. Consumat simplu, cu zahar sau miere, cu lamaie sau lapte, ceaiul din plante este un elixir al vietii.

In general vorbind, unele din componentele ceaiurilor, catechinele (sau taninuri), polifenolii, derivati din flavonoide (substantele naturale continute de plante) ajuta si protejaza inima, controleaza concentratia de colesterol din sange, regleaza nivelul glucozei, previne si intarzie imbatranirea cerebrala si contribuie eficient la diminuarea depozitelor de grasime.



In functie de compozitie, ceaiurile stimuleaza sau diminueaza apetitul stimuleaza tonusul psihic si reprezinta o importanta sursa de antioxidanti.

Curatire pe interior


Pentru a te simti bine, pentru a beneficia de o anumita stabilitate fizica, organismul trebuie sa fie ajutate sa elimine ceea ce il ataca pe interior. Anne Dufour ,  jurnalist, specialist in gastronomie si in botanica, autor al unei carti cuprinzatoare despre arta ceaiului si, mai ales, despre beneficiile acestuia asupra organismului, sustine ca cea mai buna cale de curatare, pe interior, o reprezinta ceaiurile de plante bogate in antioxidanti.

"Faci curat in casa, macar o data pe saptamana? De cate ori faci insa curat, intr-un an, la tine in organism?", te intreaba Anne Dufour in cartea sa.
"Este o chestiune de ecologie interna", afirma aceasta in cartea sa. "Bogatia antioxidantilor din ceaiuri este capabila sa anihileze toxinele din organism, si sa protejeze corpul de agresiunea factorilor externi", afirma Anne Dufour.

In cartea sa, Dufour afirma ca un consum constant de ceaiuri din plante si de ceai verde si negru poate ajuta intr-o dieta la scaderea in greutate si reprezinta o de crestere a capacitatea de aparare a organismului in fata bolilor.

Merita spus ca unele din cartile lui Anne Dufour au fost traduse si in limba romana.


Un moment de placere


Pe langa faptul ca sunt bauturi sanatoase, ceaiurile din plante, in general, si cele verzi si negre, in special, iti daruiesc un moment de placere. Ceaiul negru, rezultat din fermentarea ceaiului verde este deosebit prin gustul lui, in timp ce, de departe, cel mai sanatos este cel verde, nefermentat, special prin aroma si gustul putin amar. Deosebit de bun pentru sanatate este cel verde, fiind o "magazie" de antioxidanti. Japonezii beau si un ceai "albastru", denumit si Oolong, care rezulta din fermentarea partiala a ceaiului verde.
Calitatea si gustul depinde de multi factorii, de la soi, pana la modul de uscare si de momentul culegerii.