S-a demonstrat: este mai sanatos sa mananci margarina

In urma mai multor studii care au avut loc in lume s-a conchis ca margarina este o grasime buna, deoarece este facuta dintr-un amestec de uleiuri vegetale atent selectionate, considerate ca fiind de cea mai buna calitate.

In presa au aparut o serie de articole despre margarina, cum ca aceasta este extrem de daunatoare, duce la obezitate, creste colesterolul, rastoarna toate regulile nutritiei etc, insa toate aceste stiri sunt lasate sa circule tocmai fiindca margarina este un subiect controversat, de interes pentru public.  

Avand in vedere interesul persoanelor in domeniul sanatatii si al alimentatiei, Unilever a organizat o conferinta unde s-a discutat deschis despre margarina cu argumente pro si contra. Mai mult la sfartitul conferintei reprezentatntii Unilever au facut o demonstratie despre cum se face margarina, prezentand ingredientele folosite.


In esenta, margarina se face din 3 ingrediente:

1. Un amestec de uleiuri vegetale naturale. Aceste uleiuri contin acizi grasi esentiali, de care organismul are nevoie, dar pe care nu ii poate produce singur.

2. O cantitate mica de grasimi vegetale (grasimi de palmier), care la temperatura camerei este solida. Aceasta grasime se foloseste pentru a conferi margarinei o textura placuta.

3. Apa.


Nota
: Acizii grasi sunt extrem de importanti pentru organism deoarece mentin elasticitatea si permeabilitatea membranei celulare, contribuie la mentinerea sanatatii inimii si sunt elemente de constructie ale moleculelor "mesager".



Grasimile bune sunt: mononesaturate si polinesaturate care se impart in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6.
Grasimile rele sunt: acizi grasi trans, acizi grasi saturati.

Surse de grasimi nesaturate: uleiul de floarea soarelui, uleiul de rapita, de masline, nucile, alunele, margarina tartinabila si pestele gras. Aceste grasimi sunt bune deoarece nu cresc nivelul colesterolului din sange si contin acizii grasi esentiali, care nu sunt produsi de organism si pot fi luati numai din alimentatie.

Aportul zilnic de 2000 calorii trebuie format din: 55% carbohidrati, 15% proteine si 30% grasimi (1/3 grasimi rele si 2/3 grasimi bune).

Cu aceste informatii oricand va puteti uita pe etichetele alimentelor si veti putea hotara daca acestea sunt sanatoase pentru organism, sau dimpotriva trebuie evitate. Daca pe etichete nu sunt inscriptionate aceste tipuri de grasimi, atunci trebuie sa fie mentionate sub denumirea de grasimi hidrogenate, care de asemenea, trebuie evitate deoarece prin procedeul de biohidrogenate a uleiurilor vegetale se formeaza grasimile trans.


Alimentele care contin grasimi trans sunt: produsele de patiserie, prajelile, carnea de miel, untul etc.

Organizatotii eventimentului au declarat ca, in prezent, margarina nu mai contine grasimi trans cu toate ca acestea erau folosite cand a inceput aceasta industrie alimentare. S-au facut studii amanuntite asupra grasimilor si asa au fost descoperite grasimile trans, monosaturate sau polinesaturate, initial stiindu-se doar de existenta grasimilor saturate si nesaturate. Tot in urma studiilor a fost descoperit faptul ca grasimile trans sunt un pericol pentru sanatate, motiv pentru care au fost interzise.

Facand inca un pas, aflam ca margarina contine 75% ulei vegetal si 25% grasimi. Reprezentantii Unilever sustin ca uleiul vegetal este cumparat de la peste o mie de producatori agricoli cu care lucreaza, iar prin procesul de fabricare al margarinei, in uleiul vegetal sunt adaugate ingrediente valoroase precum vitaminele A, D si E.

Multe dintre uleiurile vegetale din care se fac margarinele au in mod natural un continut bogat de vitamina E, motiv pentru acre autoritatile din domeniul nutritiei din numeroase tari au solititat producatorilor de margarina sa imbunatateasca margarina cu vitaminele A si D, astfel, aceasta devine o sursa zilnica foarte accesibila pentru acesti nutrienti.


Vitamina A este importanta pentru buna functionare a vederii, a sistemului imunitar si ajuta la mentinerea frumusetii tenului.

Vtamina D este esentiala pentru copii in perioada de crestere deoarece ajuta la absorbtia calciului si fosforului in oase.

Vitamina E are un rol important ca si antioxidant in organism, de asemenea, este implicata in buna functionare a sistemului imunitar.

Carotenul (componenta care da culoare morcovilor, rosiilor si dovlecilor) sau cucurmina (componenta care da culoare turmericului) sunt, de asemenea, sunt adaugate margarinei pentru a-i conferi acesteia culoarea galbuie.    


Cantitatea de margarina consumata zilnic


Cum nimic nu trebuie consumat in exces in aceasta viata, nici excesul de margarina nu este indicat, astfel, este indicat ca zilnic sa fie consumate 2 felii de paine cu margarina, deoarece in ziua respectiva vei avea si alte surse de grasimi. Totodata, daca prepari mancare cu margarina nu trebuie sa folosesti mai mult de 20 g, echivalentul unei linguri cu margarina.


Reteta pentru a pregati margarina proaspata acasa


  • topiti 30 g de grasimi de palmier intr-un vas de sticla, la cuptorul cu microunde sau la bain-marie;
  • adaugati 2 linguri 2 linguride ulei vegetal (de exemplu, ulei de floarea soarelui) in vasul de sticla, pe care il introduceti in apa cu gheata;
  • amestecati acest continut cu mixerul la viteza cea mai mica;
  • scoateti vasul din apa cu gheata si adaugati 2 lingurite cu lapte si 2 lingurite cu galbenus de ou;
  • mixati pana obtineti o margarina moala si fina.

Puteti adauga suc de lamaie, verdeturi, sare, piper sau late condimente, dupa gust.