Postul Paştelui: 10 gustări delicioase cu care nu păcătuieşti

Vrei să ţii post, dar nu ştii cu ce să înlocuieşti iaurtul, dulciurile, brânzica de casă sau alte gustări pe care obişnuieşti să le consumi între mesele principale? Eva.ro îţi oferă câteva idei pentru a alege gustări de post!

1. Negresă de post şi fără foc

Ingrediente:

  • 1 cană migdale crude sau nucă;
  • 1 cană seminţe de floarea soarelui crude;
  • 1 cană seminţe de dovleac crude;
  • 1 pumn de curmale;
  • cacao pudră;
  • puţină sare de mare;
  • fulgi de cocos;
  • esenţă de vanilie;
  • apă pentru a obţine o consistenţă lipicioasă.

Mod de preparare:


1. Amestecă în robotul de bucătărie 1 cană migdale crude sau nucă, 1 cană seminţe de floarea soarelui crude, 1 cană seminţe de dovleac crude, 1 pumn de curmale, cacao pudră, puţină sare de mare, fulgi de nucă de cocos, esenţă de vanilie şi puţină apă pentru a obţine o consistenţă lipicioasă.
2. Se întinde compoziţia pe o tavă tapetată cu hârtie de copt şi se lasă la frigider 2-3 ore, apoi se taie in batoane şi se ambalează separat in folie de plastic.

2. Baton homemade energizant

Ingrediente

  • 1 cană de nucă crudă plus prăjită la cuptor;
  • 1/2 cană fulgi de cocos;
  • 1/2 cană seminţe de floarea soarelui crude;
  • 1/2 cană seminţe de susan;
  • 1/4 cană seminţe de in măcinate;
  • 2 banane făcute piure;
  • pastă de curmale (curmale cu apă în blender);
  • fructe uscate: stafide, merişoare;
  • 1/4 linguriţă nucşoară şi scorţişoară;
  • 1 lingură cacao pudră (opţional).

Mod de preparare:

1. Se mixează în robotul de bucătărie primele 5 ingrediente, după care se pun într-un bol.
2. Se prepară în blender pasta de curmale, amestecând curmale cu apă.
3. Apoi se mixează bananele şi se amestecă cu pasta de curmale.
4. În bolul cu ingredientele uscate se adaugă scorţişoara, nucşoara, cacaua, fructele uscate şi amestecul rezultat din banane şi curmale.
5. Se amestecă ingredientele până obţii o consistenţă lipicioasă.
6. Se întinde compoziţia într-o tavă tapetată cu foaie de copt şi se lasă la cuptor până se rumenesc, aproximativ 15-30 minute.

3. Rondele din orez expandat cu unt de arahide şi banane

Cumpără de la magazin rondele din orez integral expandat şi ţine-le la serviciu împreună cu un borcan de unt de arahide (de preferinţă preparat în casă din arahide crude sau prăjite mixate în robotul de bucătărie) şi 2-3 banane. Astfel, vei avea mereu la îndemână o soluţie rapidă când ai nevoie de o gustare. Este o gustare dulce-sărată, delicioasă şi foarte săţioasă.

De asemenea, o altă variantă ca să consumi rondelele din orez expandat este să le combini cu unt de cocos peste care să întinzi magiun de prune.

4. Cookies cu bucăţi de ciocolată neagră

Ingredientele necesare:

  • 2 căni fulgi de ovăz;
  • 1 cană unt de arahide, preparat în casă;
  • 1/2 cană curmale;
  • 1 baton de vanilie;
  • 2-3 linguri ulei de cocos presat la rece;
  • 1/2 linguriţă sare de mare;
  • 1 tabletă de ciocolată neagră, de post.

Mod de preparare:

1. Fulgii de ovăz de mixează bine în robotul de bucătărie până devin făină.
2. Se adaugă untul de arahide, mierea de albine, batonul de vanilie şi sarea care se amestecă bine împreună cu făină de ovăz.
3. La final se pune uleiul de cocos, se amestecă şi se scoate compoziţia într-un castron.
4. Batonul de ciocolată se mărunţeşte şi se încorporează în compoziţia de mai sus, amestecând cu ajutorul mâinilor.
5. Se ia câte puţin din aluatul rezultat, se formează biluţe, după care se presează cu ajutorul unui pahar.
6. Se pun la deshidratat pe calorifer 2 zile şi 2 nopţi, după care se păstrează într-un borcan ermetic la frigider. Sau le pui la cuptor 15-20 de minute.

Le poţi consuma alături de un pahar de lapte vegetal (de soia, migdale, seminţe de cânepă, susan). Vezi AICI mai multe poze!

5. Cookies cu unt de arahide, banane şi ciocolată topită

Ingrediente:

  • 1 cană fulgi de ovăz;
  • 1 ciocolată neagră, de post, topită;
  • 2 banane mai mici;
  • 4-5 linguri unt de arahide făcut în casă;
  • 1 baton de vanilie pudră (cu râşniţa de cafea);
  • cacao pudră, dacă preferi mai multă ciocolată;
  • miere de albine, după gust;
  • alune mărunţite (opţional);
  • stafide (opţional).

Mod de preparare:

1. După ce ai topit ciocolata cu ajutorul unui vas fondue sau într-un borcan scufundat în apă fierbinte, se pune untul de arahide şi se amestecă bine până se omogenizează.
2. Se pisează bananele cu furculiţa şi se adaugă în ciocolată împreună cu toate celelalte ingrediente.
3. Se amestecă bine, după care le dai forma dorită prăjiturelelor.
4. Se lasă la congelator 1-2 ore, după care le poţi servi.
5. În sosul de ciocolată rămas poţi amesteci o mână de stafide, după care să le pui la frigider.
6. Vezi AICI mai multe poze!

6. Pâine crocantă cu pastă de susan

Poţi să cumperi pâine crocantă (crackers) din supermarket sau poţi să-ţi prepari singură acasă.

Ingrediente:

  • 1/2 cană de seminţe de in întregi, dar şi mărunţite;
  • 1 cană de pulpă de morcov rămasă după stoarcerea sucului;
  • 2 linguri de ulei de măsline presat la rece;
  • 1 lingură de drojdie inactivă (găseşti la Plafar sau la magazinele naturiste);
  • sare de mare;
  • piper;
  • 5 linguri de suc de roşii;
  • puţin oregano, busuioc şi coriandru (opţional);
  • 1/4 ceapă mică şi 1 căţel de usturoi (opţional).

Mod de preparare:

1. Seminţele de in se lasă la înmuiat 4-5 ore pentru a forma o pastă gelatinoasă, după care se amestecă restul ingredientelor.
2. Poţi să foloseşti deshidratorul, cuptorul cu uşa deschisă şi focul pe mic sau să usuci pâinica pe calorifer.
3. Poţi să le consumi cu pastă de susan (tahina) sau pastă de năut (hummus) şi o salată de castraveţi, pătrunjel, capere, ceapă.

7. Măsline verzi

Deşi sunt bogate în sare, poţi să le scufunzi puţin în apă rece înainte de a le mânca. Sau mai poţi să alegi variante de măsline mai puţin sărate. Important este să nu mănânci mai mult de 4-5 măsline cât să-ţi potoleşti pofta de sărat.

8. Migdale, nuci, fistic

Ca să eviţi nucile şi seminţele prăjite şi sărate din comerţ, deoarece au un conţinut mult prea ridicat în sare şi grăsimi hidrogenate este mai simplu să le cumperi în stare crudă. Este mult mai indicat să le consumi ca atare sau să le prăjeşti puţin la cuptor şi să foloseşti puţină sare de mare.

9. Cacao cu lapte vegetal

Ingrediente:

  • un pumn de migdale/nuci braziliene înmuiate de seara până dimineaţa în apă;
  • 1 pahar cu apă plată;
  • 1 linguriţă cacao crudă;
  • 2 curmale;
  • 1 banană;
  • puţină sare de mare.

Se amestecă toate ingredientele în blender.

10. Budincă de amarant cu lapte de migdale şi sos de merişoare

Ingrediente pentru budincă:

  • 1/2 cană amarant;
  • o cană şi jumătate de lapte de migdale (vezi AICI cum să-l prepari acasă);
  • 1 linguriţă ghimbir proaspăt răzuit.

1. Când fierbe laptele se pune amarantul şi se lasă pe foc mic, sub capac 20 de minute până absoarbe tot laptele.
2. La final se amestecă ghimbirul răzuit.

Ingrediente pentru sosul de merişoare:

  • 1/2 banană;
  • un pumn de merişoare uscate;
  • 1 mandarină;
  • puţină apă, dacă e nevoie.

Se mixează în blender toate ingredientele şi se toarnă peste budinca de amarant.