Ciocolata neagra beneficiusau scuza?

Nu este nici un secret faptul ca un consum regulat de fructe, legume si cereale integrale aduce numeroase beneficii sanatatii organismului nostru. Insa in ultimul deceniu se vehiculeaza foarte mult ideea ca ciocolata poate avea si ea astfel de beneficii, legate in special de sanatatea inimii.

Este foarte adevarat faptul ca in ciocolata exista o cantitate mare de cacao si aceasta este de fapt bogata intr-o serie de substante numite flavonoizi. In pastaia de cacao exista semintele de cacao si acestea contin un procent mare (20 %) de flavonoizi. Acesti compusi se sintetizeaza natural in anumite plante care sunt recunoscute a avea proprietati miraculoase asupra sanatatii.

Flavonoizii se mai gasesc intr-o mare varietate de plante: afine, mere, alune, ceapa, ceai verde, etc.

Proprietatile flavonoizilor au devenit un subiect foarte discutat atat in media cat si in jurnalele de specialitate. S-a dovedit experimental ca prin consumul de alimente de origine vegetala bogate in flavonoizi, organismul este protejat impotriva stresului oxidativ, adica isi manifesta capacitatea de substanta antioxidanta.

Este bine cunoscut faptul ca antioxidantii ajuta celulele organismului sa reziste la atacul radicalilor liberi care se formeaza in corp in urma proceselor biochimice, cum ar fi: digestia unor alimente foarte procesate, inspirarea unui aer incarcat cu substante toxice (noxe, nicotina, etc).
Atunci cand cantitatea de antioxidanti din organism scade, radicalii liberi actioneaza negativ si variat asupra organismului, de la cresterea nivelului colesterolului sanguin si pana la modificarea structurii membranei celulare si aparitia celulelor tumorale. Asadar antioxidantii si in special flavonoizii au o importanta deosebita pentru organismul uman.

Si dupa cum se stie ca in cacao se gasesc mari cantitati de flavonoizi care raman biodisponibili si in ciocolata, s-a emis aceasta ipoteza despre beneficiul ciocolatei cu multa cacao, adica a ciocolatei amare sau negre. Acesta este motivul pentru care ciocolata neagra trebuie preferata ciocolatei cu lapte sau cu alte insertii cum ar fi alunele, cerealele, caramelul sau stafidele.
Nu trebuie uitat faptul ca grasimile din ciocolata cu lapte sunt saturate si consumul lor creste componenta nociva a colesterolului si deci riscul de boala coronariana. Si atentie la alegerea ciocolatei negre; adaosul de caramel si alune inhiba actiunea flavonoizilor.

Aceasta veste buna in ceea ce priveste ciocolata neagra nu sustine in nici un fel consumul regulat sau excesiv de ciocolata amaruie. Nici un studiu clinic nu indica un consum anume de ciocolata amara pentru ca aceasta sa fie benefica sanatatii. Si nu trebuie uitat faptul ca aportul de flavonoizi poate fi luat si din mere, afine, broccoli sau ceai verde si ca de cele mai multe ori consumul de ciocolata, chiar si neagra, este mai mult o scuza decat o preocupare pentru o nutritie adecvata.