Ceaiul verde si tulburarile digestive

Ceaiul verde actioneaza impotriva unor tulburari digestive precum arsuri la stomac (pirosis), gastrita, iritatii ale stomacului, eructatii si diaree.

El trebuie baut in timpul mesei, incet si cu inghitituri mici, caci astfel poate actiona cel mai bine impotriva aciditatii continutului stomacal. Dupa o mancare bogata in grasimi, de exemplu, pot aparea arsuri la stomac din cazua aciditatii, care se intoarce in esofag. Deoarece ceaiul verde face parte din categoria alimentelor cu efect bazic, una sau doua cesti baute la masa pot diminua gradul de aciditate a stomacului.

Indicatie

O alimentatie prea bogata in carne, mezeluri, produse lactate si dulciuri duce la o hiperaciditate generala a corpului.

Incercati sa reduceti consumul acestor alimente si sa inlocuiti pe cat posibil alte bauturi cu ceaiul verde.

Diareea este cauzata de cele mai multe ori de stres, infectii bacteriene sau o alimentatie gresita. Si alergiile fata de anumite alimente pot sta la originea durerilor de burta si a diareei. De asemenea, ea poate fi un simptom pentru o inflamatie serioasa a intestinelor. Ceaiul verde ajuta la reglarea functiei intestinului. Continutul sau de vitamina C, flavone si saponine combate inflamatiile, iar substantele tanante extrag surplusul de apa din continutul intestinal, cu rezultatul ca se reduce pierderea de lichid.
Pentru extragerea a cat mai multor substante tanante, persoana suferinda de diaree trebuie sa arunce prima infuzie si s-o foloseasca numai pe cea de-a doua, pe care o va lasa sa stea cel putin cinci minute.

Ceaiul verde este bun si pentru lipsa poftei de mancare. Cauzele acesteia, la copii sau la adulti, sunt adesea stresul si grijile, sedentarismul si amortirea nervilor gustativi in urma consumului exagerat de alimente dulci sau picante. Prin substantele amare pe care le contine, ceaiul verde stimuleaza centrul foamei din creier si antreneaza simtul gustativ pentru o distinctie de finete intre alimente.
Persoanele care sufera de lipsa poftei de mancare trebuie intotdeauna sa lase ceaiul sa stea circa 5 minute inainte de a-l bea, caci astfel in infuzie vor trece mai multe substante tanante. Ceaiul va fi baut in liniste, cu inghitituri mici, inainte de masa.

Substantele tanante din ceaiul verde au un efect calmant asupra tractului stomac-intestin, protejeaza mucoasele acestuia de bacteriile daunatoare si elimina excesul de aciditate din stomac. Daca stomacul este sensibil, se va bea intotdeauna ceai verde la masa, dar numai a doua si a treia infuzie, care se vor lasa de fiecare data sa stea cate 5 minute.

Informatiile au fost preluate din cartea "Ceaiul verde.
Alinare pentru trup si suflet", trad de Walter Fotescu, Bucuresti, Editura Niculescu, 2005, www.niculescu.ro