Slabitul este simplu (de inteles)

Daca te uiti la dietele existente sau la exercitiile pe care trebuie sa le faci pentru a slabi, vei observa ca sunt oricum, numai simple nu. Exista pareri contradictorii, sfaturi care se ciocnesc cap in cap, "mode" fara substrat real sau medici ale caror pareri le contrazic pe cele exprimate de antrenorii de fitness. Totusi, noi suntem aici pentru a-ti spune ca nu este chiar atat de complicat sa pierzi kilogramele in plus si sa te mentii in forma. Atentie! Nu am spus ca este usor sa slabesti... ci doar ca nu este atat de greu de inteles cum.

Iata cele trei axiome pe care trebuie sa le stii:

1. Daca intr-o zi arzi mai multe calorii decat consumi, in timp vei slabi.

2. Daca obisnuiesti sa consumi mai multe calorii decat arzi, vei castiga kilograme.

3. Iar daca ai un aport de calorii apropiat de consum - ai ghicit - iti vei mentine greutatea.

Da, intr-adevar, este simplu, dar se pare ca nu este atat de usor de aplicat, dat fiind numarul crescut al persoanelor cu probleme de greutate. Vei intreba, probabil, de ce totul pare atat de complicat, daca in realitate nu trebuie intelese decat aceste reguli clare? In primul rand, marketing-ul are o importanta decisiva in crearea acestui "labirint" al slabitului.

Din aceasta perspectiva, industria slabitului poate fi comparata cu aceea a pantofilor de sport. Chiar crezi ca modelele din acest an sunt mult mai performante decat cele din colectia anterioara? Nu, bineinteles, desi marile firme producatoare vor incerca sa te convinga de acest lucru. Iar design-ul pantofilor se va schimba la fiecare cateva luni, pentru a sustine ideea de schimbare. Intr-adevar, oamenilor le place noutatea - dar, daca ne gandim rational, tehnologia veche nu este de aruncat numai fiindca a aparut ceva nou.

Oamenii adopta repede modele (in domeniul dietelor si al sportului ca si in domeniul vestimentar) pentru ca le este mai usor sa creada lucruri pe care nu le inteleg complet. Marii antrenori de fitness spun ca aceste trei reguli de mai sus sunt tot ce trebuie sa stii pentru a slabi. Si ele sunt logice chiar si pentru un scolar de clasa I - numai ca din cauza simplitatii lor, multe persoane le considera ineficiente - "sunt prea usoare ca sa functioneze cu adevarat" - de parca succesul ar trebui sa fie complicat.

Mai clar - atata timp cat tu nu ai inteles exact cum functioneaza o dieta, iti vei gasi rapid o scuza daca nu reusesti sa slabesti. Atata timp cat arzi mai multe calorii decat consumi, toate dietele functioneaza. Toate. Bineinteles, unele pot fi mai sanatoase, mai placute sau mai usor de tinut decat altele, dar toate functioneaza.

Arderea In cadrul unei diete exista doua mari sectiuni: arderea si consumul. Sa incepem cu arderea - care se realizeaza cel mai eficient prin antrenamentul cu greutati. Desi multi antrenori sustin ca doar antrenamentul cardio este eficient, iata explicatie pentru alegerea celui cu greutati. "Eficienta" in acest antrenament se refera la cat mai multa munca in cat mai putin timp, spun expertii. Un exercitiu cu intensitate mare, ca in cazul ridicarii de greutati, arde mai multe calorii pe ora decat antrenamentul de aerobic, mult mai scazut ca intensitate.

Dar acesta nu este singurul motiv pentru a alege un astfel de program de forta. Ridicarea de greutati face muschii sa creasca - si cu cat ai mai multi muschi, cu atat arzi mai multe calorii (in timpul oricarei activitati). Muschii ard foarte multe calorii doar incercand sa se mentina - chiar si atunci cand dormi. Daca ai timp, poti face si antrenament cardio (care prezinta multe beneficii pentru sanatate), dar, daca esti pe fuga - si cine nu este in zilele noastre? - limiteaza-te la sala de forta. Normal, daca nu mananci mult, nu vei avea multe calorii de ars.

Dar nu uita: este dificil sa obtii in organism toate vitaminele si substantele nutritive de care ai nevoie atunci cand esti la dieta, deci telul tau ar trebui sa fie urmatorul: sa mananci cat de mult poti si sa pierzi in acelasi timp calorii. De aceea trebuie sa exersezi. Mancarea este importanta si pentru ca, daca te abtii, corpul iti va sabota eforturile de a slabi prin incetinirea metabolismului - pentru a compensa deficitul caloric. Consumul Am spus deja ca in timpul dietei trebuie sa incerci sa mananci atat cat ai nevoie si in acelasi timp sa pierzi kilogramele in plus.

Tipurile de mancare pe care le alegi vor determina cat de bine vei reusi sa faci acest lucru, dar si cat de sanatoasa este alimentatia ta. Mancarea poate fi atat combustibil, cat si baza "de constructie". Vei vedea imediat ce inseamna acest lucru. De exemplu, carbohidratii si grasimile sunt combustibil. Iar proteinele te ajuta sa construiesti muschi.

Atunci cand incerci sa slabesti, ai nevoie doar de atata combustibil cat sa iti hranesti creierul si sa iti poti face antrenamentul de fitness. Grasimea este un tip de aliment cu densitate energetica mare, avand pe gram o cantitate dubla de calorii fata de carbohidrati.

Deci, in cazul in care vrei sa te hranesti cu cat mai multe substante nutritive, este logic ca vei incerca sa eviti majoritatea grasimilor (fara a le exclude total din alimentatie). Ele vor trebui inlocuite de carbohidrati complecsi, in special cu multe fibre - ca legumele. Atunci cand vrei sa iti lucrezi muschii si sa ii faci mai puternici, va trebui sa "construiesti" pe ceva. Iar aici intervin proteinele.

Consumul de proteine este probabil incercarea cea mai mare a tuturor dietelor de pe lumea aceasta, indiferent daca persoanele care le urmeaza vor sa castige sau sa scada in greutate. Fara a intra in prea multe detalii, este ideal sa consumi proteine de cea mai inalta calitate.

Poti utiliza si suplimentele (sub indrumarea medicului), dar totusi sursele naturale par a fi ideale: pieptul de pui, tonul, albusul de ou. In concluzie, desi se poate vorbi la infinit despre dieta si antrenament, totul este numai o reinterpretare a celor trei principii de baza. Daca le stii pe acestea, vei slabi in mod sanatos si te vei simti in forma, fara a te expune vreunui risc.