Sase exercitii pentru tonifierea musculaturii abdominale

Poate in prezent, poate cu ceva vreme in urma, te-ai regasit in aceasta situatie: iti doresti sa ai un abdomen ferm, plat si bine conturat, drept pentru care ai inceput un program riguros de exercitii specifice. Cu toate acestea, rezultatele se lasa asteptate... Adevarul este ca numai antrenamentul in sine nu va avea niciodata efectul scontat, indiferent cat de intens si frecvent ar fi. Ceea ce se impune este indepartarea stratului adipos si numai ulterior exercitiile se vor dovedi, cu adevarat, benefice. Asadar, cum scapi de tesutul adipos de la nivelul abdomenului?

Raspunsul consta in accelerarea metabolismului, ceea ce va avea ca rezultat intensificarea procesului de ardere a grasimilor. Pentru aceasta, este necesar ca programul tau de antrenament sa includa exercitii cu rol de stimulare a activitatii cardiovasculare, precum: plimbari, jogging, ciclism.



La fel de important este si regimul alimentar. De fapt, specialistii americani in materie de fitness si nutritie sustin ca dieta influenteaza in proportie de 70 la suta eficienta programului de exercitii fizice pentru abdomen. Chiar si intervalele orare la care iei masa (ca sa nu mai vorbim de cantitate si continut) pot fi decisive.

Este important sa stii ca, daca ai un strat mare de tesut adipos pe abdomen, nu-ti va fi de nici un folos sa te epuizezi, efectuand cat mai multe exercitii si cu un grad tot mai ridicat de dificultate. Numai atunci cand stratul de tesut adipos a disparut, poti incepe programul propriu zis de exercitii, pe care este recomandabil sa-l efectuezi saptamanal.

Exercitiile pe care ti le propun actioneaza asupra fiecarei zone a musculaturii abdominale in parte - abdomenul superior, inferior si partile laterale.




Abdomene clasice
Intinde-te pe spate, pe o suprafata plana, pune-ti mainile dupa ceafa si indoaie usor genunchii. Concentreaza-te asupra musculaturii abdominale, care trebuie sa fie deja incordata in momentul in care incepi sa lucrezi efectiv.

Ridica usor trunchiul, tinand bratele tot dupa ceafa, pana cand ajungi in pozitie sezand. Ramai in aceasta pozitie doua secunde si revino incet la orizontala.

Aceleasi abdomene, cu o mica modificareSingura diferenta, comparativ cu abdomenele clasice, este ca de data aceasta mainile vor fi intinse in lateral pe podea. Exercitiul este mai dificil, chiar daca nu da aceasta impresie, pentru ca, spre deosebire de situatia anterioara, mainile nu mai contribuie la propulsarea si ridicarea corpului.



Stimularea musculaturii pelviene
Pozitia initiala este cea pe care ti-am prezentat-o pentru abdomenele clasice.
Elementul care face diferenta consta in faptul ca, de data aceasta, iti vei ridica pelvisul, ramanand in aceasta pozitie 2 secunde si revenind lent. Exercitiul acesta este cel mai simplu dintre cele recomandate, in general, pentru tonifierea abdomenului inferior, dar, paradoxal, cel mai eficient.

Ridicarea genunchilor
Exercitiul este asemanator celui precedent, deosebirea fiind ca, de data aceasta, vei ridica genunchii si din aceasta pozitie urmeaza sa ridici pelvisul. Este mai dificil, pentru ca nu te mai poti sprijini pe talpi ca sa "imprimi" pelvisului impulsul de a se ridica.



Abdomene oblice
Intinde-te pe o parte, sprijinidu-te in cot, indoaie usor genunchii si pune o mana sub cap. Incordeaza musculatura abdominala (cel mai bine este sa te concentrezi in exclusivitate asupra muschilor laterali, asupra carora actioneaza exercitiul).
Ridica-te incet, tinand mana tot la ceafa, ramai in aceasta pozitie 2 secunde si revino. Este recomandat sa efectuezi cate 5-10 ridicari de acest gen, dupa care schimba bratul.

Abdomene incrucisate
Culcata pe spate, cu mainile la ceafa, indoaie genunchii si incruciseaza picioarele. Executa abdomene, dar - un amanunt important - inclina-te oblic si, daca genunchiul pus deasupra este cel drept, vei executa miscarea orientand cotul opus. Genunchiul drept - cotul stang si viceversa. Dupa 5 astfel de ridicari, alterneaza.