Inainte de a incepe exercitiile Pilates

Executarea corecta a exercitiilor Pilates depinde intr-o foarte mare masura de capacitatea fiecaruia de a constientiza ce se intampla in timpul miscarilor. De indata ce vei ajunge in stadiul de rutina al exercitiilor, vei deveni constient de timpul, impletirea si de curgerea fireasca a exercitiilor.

Exista anumite parti ale corpului asupra carora trebuie sa-ti concentrezi in primul rand atentia. Vei invata sa-ti dezvolti musculatura abdominala si pozitia corecta a cutiei toracice.

Vei incepe sa exersezi in primul rand asupra grupelor mici de muschi pentru a ajunge dupa un timp sa lucrezi si cu grupele mari de muschi. Cel mai important lucru se refera la cum sa-ti pastrezi motivatia, pentru a obtine beneficii in toate aspectele vietii de pe urma metodei Pilates.


Coloana vertebrala

De indata ce-ti intaresti musculatura abdominala, o alta piesa a puzzle-ului isi va gasi locul corect - cavitatea toracica. Trebuie sa-ti dezvolti muschii abdominali nu numai pentru a arata nemaipomenit, dar si pentru a reusi sa mentii coloana vertebrala intr-o pozitie corecta.



Cu cat coloana vertebrala isi gaseste o pozitie corecta care sa nu impuna un exercitiu de concentrare, cu atat va fi mai eficient intregul tau corp. Cu cat va fi mai eficient corpul, se va amplifica si operativitatea sistemului nervos.


Musculatura

Un alt lucru insemnat se refera la exersarea grupelor de muschi mici, asupra carora nu se insista de obicei. De indata ce-i dezvolti si-i intaresti, te vei adapta mult mai bine activitatilor fizice ce implica grupele de muschi importanti, fara sa simti ca depui un efort excesiv.

De exemplu, un grup de musculatura mica ce suporta marea musculatura, si unde cele mai multe persoane au probleme, se refera la glezna. Glezna este una dintre cele mai slabe articulatii ale corpului. Segment al membrului inferior care uneste gamba cu piciorul, glezna este sustinuta de mai multi muschi si de ligamentele care-i ofera posibilitatea sa se miste.
Cand spui "Mi-am scrantit glezna" durerea pe care o resimti poate sa nu provina exact de la glezna, ci de la unul dintre muschii de sustinere. Prin metoda Pilates iti vei intari musculatura, ligamentele si articulatiile.

In curand, prin dezvoltarea acestor muschi vei constientiza ca te poti misca mai repede si poti ridica o greutate mai mare. Intregul "joc" ti se va imbunatati, iar in momentele in care vei fi implicat in activitati sportive vei obtine rezultate spectaculoase, avand sentimentul ca intregul corp lucreaza ca o unitate.


Miscari constante si controlate

Aminteste-ti ca miscarile nu trebuie sa fie intotdeauna "lente", incete, ci constante si controlate. Totul este conectat. Cand incepi sa intelegi cum se continua miscarile, te poti concentra asupra tempo-ului lor ca un tot.
In Pilates nu trebuie sa existe miscari smucite. Imagineaza-ti ca te misti prin ciment ud; acesta previne miscarile rapide. Concentreaza-te asupra miscarilor care-ti conduc corpul din punctul A in punctul B. Astfel poti realiza ca sunt mii de puncte pe care le activezi prin intermediul miscarii, pentru a ajunge de la A la B.  


Incalzirea

Daca faci alte forme de exercitii (nu cele Pilates) iti poti incalzi corpul executand cateva exercitii Pilates. Vei descoperi ca 10 sau 15 exercitii Pilates nu numai ca-ti vor pregati corpul pentru antrenamentul care urmeaza, dar vei avea si cele mai bune rezultate. Participarea la un joc de tenis sau antrenamentul intr-o sala de gimnastica iti impune sa ai corpul incalzit, cu o anumita cantitate de sange care sa-ti irige muschii.


Urmareste atletii profesionisti. Inainte sa intre pe teren pentru a-si incepe antrenamentul propriu-zis, ei transpira deja, pentru ca si-au facut incalzirea. Cand te incalzesti, elimini in masura de 90% riscul accidentarilor. In cadrul metodei Pilates nu ai nevoie de incalzire. Primul set de miscari Pilates sunt concepute astfel incat sa-ti asigure incalzirea necesara corpului pentru ca sa poti efectua intreaga serie de exercitii.