Sa slabim si sa combatem nivelul ridicat al colesterolului

Acesta este un regim unic, elaborat pentru cei care doresc sa slabeasca, dar care se adreseaza si celor care au un nivel ridicat al colesterolului.

Daca doriti sa scapati de "substanta daunatoare", trebuie sa eliminati alimentele bogate in colesterol. Daca dimpotriva, nu aveti asemenea probleme si urmariti sa pierdeti in greutate puteti consuma fara moderatie unele alimente bogate in colesterol.


Reguli de baza

Trebuie avute in vedere doua categorii de alimente: grasimile saturate si alimentele bogate in colesterol.

Grasimile saturate sunt inamicul numarul unu. Acestea se refera in special la grasimile animale (sub forma solida la temperature camerei), cu exceptia grasimilor de peste. Alimentele bogate in colesterol (atentie la fructele de mare!) sunt: galbenusul de ou, stridiile, homarul, crabii, crevetii, ficatul, momitele de vital, maruntaiele, creierul, branzeturile, untul si smantana.


Recomandari practice

Grasimile ce vor fi utilizate sunt cele vegetale si servesc la gatit sau la asezonarea alimentelor (ulei de masline, ulei de samburi de struguri, margarina vegetala). Lactatele pe care le puteti consuma fara restrictii sunt cele degresate. Branzeturile cu 15%, 20% sau 25% grasime vor fi reduse la minim in alimentatia dumneavoastra.

Painea, pastele fainoase, orezul, fructele si legumele pot fi utilizate fara restrictii. De asemenea, carnea alba si pestele sunt cei mai buni prieteni in lupta impotriva colesterolului. Un loc important il ocupa si merele – bogate in pectina -, al caror consum regulat contribuie la diminuarea nivelului de colesterol din sange.

La fel se intampla si cu vinul rosu, al carui consum moderat (doua pahare zilnic) ajuta la scaderea colesterolului.


O atenta supraveghere medicala

Cand urmati un regim alimentar, trebuie sa va aflati sub un strict control al medicului curant, indeosebi la inceput. Va sfatuim sa va consultati medicul la cel putin patru saptamani, in primele patru luni de regim.

Vizitele regulate la medic au doua scopuri esentiale:
1.Monitorizarea rezultatelor: pentru aceasta trebuie sa va controlati greutatea, pe acelasi cantar si pe cat posibil, la aceeasi ora; sa va faceti analizele sangvine dupa doua, patru si sase luni.

2.O mai buna informare: astfel ii veti putea cere medicului curant sa va lamureasca in privinta neclaritatilor pe care le aveti, precum si sa-i comunicati unele aspecte particulare in ceea ce va priveste.  In cazul in care nu se obtin rezultate satisfacatoare, medicul va va cere sa notati zilnic pe un carnetel compozitia meselor. Pe baza acestei descrieri a alimentatiei dumneavoastra, medicul va putea corecta erorile pe care le­-ati facut uneori, fara intentie.


10 sfaturi de urmat

1.Mancati trei mese pe zi, dintre care un mic dejun copios;
2.Consumati fara restrictii legume si fructe;
3.Eliminati din alimentatie mezelurile, ouale, branzeturile grase si untul;
4.Mancati peste sau carne alba la pranz si cina;
5.Renuntati la lactate daca nu sunt degresate complet;
6.Mancati un mar intre mese;
7.Alegeti cel mai bun mod de preparare a alimentelor;
8.Utilizati uleiul de masline si margarina vegetala;
9.Consumati paine, paste fainoase si orez;
10.Beti, cu moderatie, vin rosu de calitate, singura bautura alcoolica benefica organismului.


Informatiile au fost preluate din cartea “Cum sa scapam de colesterol si de kilogramele in plus”, de Jaques Dolle si Michel Lebec, trad: Nicolae Constantinescu, Bucuresti,  Pro-Editura, 2003, www.proeditura.ro