Nu reusesti sa slabesti?

Din ce in ce mai mult incepem sa fim oarecum "obsedati" de kilograme, fie ele in plus sau in minus. Retete peste retete, diete peste diete te ametesc si nu stii care dintre ele ti s-ar potrivi mai bine sau, mai important, care ar da si rezultatele asteptate? Inainte de a incepe o dieta reflecteaza putin asupra acestor sfaturi.

1. Decizia de a pierde kilogramele in plus trebuie sa fie una care iti apartine intrutotul. Daca nu esti hotarata 100% ca trebuie sa faci schimbari importante in stilul tau de viata si de alimentatie sau daca ai luat aceasta hotarare doar pentru a face pe plac cuiva, iti tai din start din sansele de reusita. Niciodata sa nu te gandesti ca daca prietena ta tine o dieta anume care i-a dat rezultate, trebuie sa functioneze si in cazul tau. Nu! Cand vei fi pregatita sa recurgi la aceste schimbari, concentreaza-te asupra propriilor obiceiuri alimentare si cantareste-le pentru a descoperi o solutie pentru organismul tau.

2. Nu te invinovati, repetandu-ti in sine ca nu esti perfect/a! Daca prima incercare de a slabi s-a soldat cu un esec total, nu te gandi ca nu esti in stare sa urmezi o dieta si ca cel mai bine ar fi sa renunti la idee, sa te resemnezi cu kilogramele.

Accepta faptul ca ai facut o alegere gresita si nu lasa o singura "batalie pierduta" sa iti distruga vointa de a slabi. Aceeasi "reteta" poate fi aplicata si in cazul activitatii fizice: daca ai uitat setul de exercitii programat zilnic sau pur si simplu ti-a fost lene sa-l executi, nu inseamna ca ti-ai iesit din mana. Slabitul nu implica luarea deciziilor perfecte de fiecare data, ci mai degraba incercarea permanenta de a adopta solutiile potrivite si evitarea pe cat posibil a celor neadecvate.

3. Incearca sa eviti locurile in care simti ca tentatia de a ceda obiceiurilor alimentare nesanatoase este mult mai mare.
Fiecare dintre noi avem un moment al zilei in care suntem mult mai "slabi" sau mai putin rezistenti in fata ispitelor alimentare: fie dimineata in timp ce ne savuram cafeaua sau dupa terminarea programului de lucru la o iesire cu prietenii. Ce trebuie sa faci in aceste situatii? Incearca sa schimbi activitatile pe care le-ai rezervat pentru acele momente ale zilei sau gandeste-te la modalitati care iti pot distrage atentia de la mancare si urmeaza-le indeaproape cand simti ca este nevoie.  
 
4. Stai in preajma persoanelor care te sprijina in eforturile tale de a slabi si nu te imping spre alegeri alimentare nepotrivite.
Chiar si cei mai buni prieteni iti pot sabota uneori, in mod intentionat sau neintentionat, incercarile de a slabi.

5. De fiecare data cand iti atingi un scop propus fa-ti singur/a un cadou, dar care nu consta in dulciuri sau alte alimente la care poftesti. De exemplu, la sfarsitul primei saptamani in care ai adoptat o alimentatie echilibrata si sanatoasa sau dupa ce ai dat jos 5 kilograme cumpara-ti un CD sau o carte.

6. Umple camara si frigiderul cu alimente sanatoase. Snacks-urile si dulciurile nu au ce cauta in preajma ta. Insa nu uita sa tii aproape de tine iaurtul degresat, fructele, budinca (fara zahar) si legumele care te pot ajuta sa alegi o gustare sanatoasa.

7.
Fixeaza-ti tinte bine definite si incearca sa te concentrezi asupra lor. Nu mai face socoteli de genul "trebuie sa dau jos 4-5 kilograme ca sa arat rezonabil", ci mai degraba planifica-ti calatoriile sau orice altceva care sa iti distraga atentia.