Ciocolata neagra este cea mai sanatoasa

Ciocolata neagra are unele beneficii asupra sanatatii care nu se regasescsi in alte sortimente. Aceasta este una din cele mai bune vesti de ultimaora din domeniul medical. Daca aveti probleme cu presiunea sangelui saudaca vreti sa preveniti bolile de inima, incercati sa mancati ciocolataneagra.

1. Ciocolata neagra scade presiunea sangelui

Ciocolata neagra - nu cea alba si nici cea cu lapte - scade presiunearidicata a sangelui. Acest lucru a fost descoperit de medicul Dirk Taubertsi colegii sai de la Universitatea din Cologne, Germania. Studiul a aparutpe 27 august 2003 in "The Journal of the American Medical Association".Asta nu inseamna ca trebuie sa mancati ciocolata in exces. Specialistiispun ca persoanele care au atins o anumita varsta si care au problemecu presiunea ridicata a sangelui pot recurge la acest suplimentneobisnuit.

Insa va trebui sa echilibrati excesul de calorii continutde ciocolata mancand alte alimente slab calorice.

Antioxidantii din ciocolata neagra

Ciocolata neagra - dar nu cea cu lapte sau ciocolata neagra consumata culapte - este un potential antioxidant, declara medicul Mauro Serafinide la "Italy's National Institute for Food and Nutrition Research" dinRoma. Antioxidantii infuleca radicalii liberi si moleculele distructivecare sunt implicate in aparitia bolilor de sange si a altor afectiuni."Descoperirile noastre indica faptul ca laptele poate anula absorbtia deantioxidanti din ciocolata si, prin urmare, anuleaza benficiile asuprasanatatii care pot deriva din consumul moderat de ciocolata neagra".Cumpara numai ciocolata neagra si evita sa o mananci cu lapte iar dacasanatatea va fi scuza ta pentru consumul de ciocolata, nu uita de cuvantul"moderat".

Studiile

Echipa doctorului Taubert a desemnat sase barbati si sapte femei cu varstecuprinse intre 55 si 64 de ani.
Toti au fost diagnosticati cu presiuneridicata a sangelui, in medie, suflul sistolic la valoarea de 153 sicel diastolic de 84. Timp de doua saptamani, ei au mancat zilnic 100 degrame de bomboane de ciocolata si au fost rugati sa contrabalanseze cele480 de calorii cu alte alimente slab calorice. Jumatate din pacienti aumancat ciocolata neagra si jumatate au mancat ciocolata alba. Cei careau mancat ciocolata neagra au avut o scadere semnificativa a presiuniisangelui (cu o medie de 5 puncte la fluxul sistolic si de 2 puncte lacel diastolic). Cei care au consumat ciocolata alba nu au inregistratnici o imbunatatire.

In cel de-al doilea studiu, echipa lui Serafini a desemnat sapte femeisanatoase si cinci barbati sanatosi cu varste cuprinse intre 25 si 35de ani. In zile diferite ei au mancat 100 de grame de ciocolata neagra,100 de grame de ciocolata neagra cu un pahar de lapte sau 200 de grame deciocolata cu lapte.
O ora mai tarziu, cei care au mancat doar ciocolataneagra au absorbit intreaga cantitate de antioxidanti din organism,plus un ridicat nivel de epicatechina, un compus special continutde ciocolata. La cei care au consumat ciocolata cu lapte, nivelul deepicatechina era foarte scazut.

2. Ciocolata pentru presiunea sangelui: cea neagra este cea mai buna

Ce este cu ciocolata neagra? Este vorba de planta phenol, mai exact,arborele de cacao. Componentele acesteia sunt recunoscute pentru scadereapresiunii sangelui. Ciocolata produsa in Europa este mult mai bogatain phenoli de cacao decat cea produsa in Statele Unite. Daca vrei sa opregatesti in casa, nu uita: cu cat ciocolata este mai neagra, cu atateste mai sanatoasa.

Nu uita sa contrabalansezi consumul de calorii. Doar 100 de grame deciocolata neagra poate contine 531 de calorii.
Daca mananci aceeasicantitate de mere, vei avea doar 52 de calorii, dar nu vei mai beneficiade scaderea presiunii sangelui.

Sfat: nu inlocui alimentele sanatoase cu ciocolata. Dietele multorpersoane contin multe dulciuri. Inlocuieste-le cu ciocolata daca vreisa incerci tratamentul cu trufe.