Calorii mai putine de sarbatori

Este timpul sa faci un scurt inventar al retetelor la care obisnuiai sa apelezi pana acum.

Cateva modificari, care pot fi aplicate la majoritatea acestor retete iti vor fi cu siguranta de folos, mai ales ca te vor ajuta sa mai elimini din grasimile si, implicit, din caloriile care te "bombardeaza" in acesta perioada. Poti incepe prin a reduce putin cantitatea de nuca si alune folosita in cozonaci/prajituri si sa le inlocuiesti cu stafidele.  

1. Fii atenta la tehnica de gatire! Fie ca alegi sa coci, sa prajesti pe gratar sau sa le prepari sub forma de soteuri, este important sa reduci cantitatea de grasime pe care o adaugai pana acum;

2.

Foloseste o tigaie non-adeziva pentru a nu fi nevoita sa pui mult ulei;

3. Redu cantitatea de grasimi din reteta initiala.
Daca pana acum puneai 1/2 ceasca de ulei vei putea foarte usor sa reduci cantitatea la 1/4, in cazul in care nu sunt preparate mai dificile si care sa necesite exact cantitatea de ingrediente precizata in reteta. Cu toate acestea, poti sa experimentezi si sa vezi ce iese;

4. Evita grasimile saturate
sau, daca nu este posibil, macar incearca sa le reduci. Alege uleiul de masline in locul uleiului rafinat de floarea soarelui.
Iar daca vrei sa pui putin unt la friptura, mai bine stropeste-o cu zeama de portocala sau vin alb;

5. Cumpara lapte, smantana, iaurt si branza degresate
. Vei reduce din numarul caloriilor fara cel mai mic efort;

6.
In loc de 30 de grame de ciocolata pentru prepararea glazurei, amesteca 3 linguri de cacao cu 1 lingura de ulei de canola;

7. 2 albusuri pot tine locul unui ou intreg.
Grasimile, colesterolul si cele mai multe dintre calorii se gasesc in galbenusul de ou;

8. Inlocuieste pesmetul facut din paine alba
, cu cel din paine neagra;

9.
Taie prajiturile in bucati mai mici.
Portiile trebuie reduse pe cat posibil, astfel incat daca ai preparat o mancare pentru 8 persoane, fa in asa fel incat sa ajunga pentru 12 oameni;

10.
Incearca sa prepari friptura, indepartand cat mai mult din grasimea de pe carne;

Asadar incearca sa descoperi si singura cum poti sa reduci din grasimile si asa destul de numeroase in preparatele de sarbatori. Gandeste-te ca orice modificare, oricat de nesemnificativa ti s-ar parea (n-am pus 2 linguri de unt, ci una singura) este binevenita.