7 semne că eşti pe cale să devii anorexică. Opreşte-te!

Anorexia este o tulburare de alimentaţie care te poate afecta grav, dacă nu recunoşti la timp faptul că ai nevoie de ajutor din partea unui specialist.
Multe persoane "certate" cu mâncarea nu îşi dau seama că suferă de anorexie, deşi organismul lor le transmite diverse semnale prin care le atenţionează că sunt în pericol. Iată câteva dintre cele mai comune semne ale începutului de anorexie.

1. Ai fobie de îngrăşare

Cele mai multe femei fug de îngraşare, dar cu toate acestea nu se feresc să mănânce ceea ce le place, ba chiar îşi fac curaj să se răsfeţe cu dulciuri sau gustari sărate. Abia în momentul în care teama se îngraşare se transformă în fobie şi începi să crezi că orice aliment îţi va adauga centimetri în talie se poate spune că devii anorexică.

2. Te înfometezi

Înfometarea este unul dintre cele mai clare semne că eşti pe punctul de a deveni anorexică. Când refuzi cu îndârjire să mănânci normal şi ciuguleşti câte ceva doar atât cât să poţi supravieţui, ar trebui să îţi dai seama că obiceiurile tale îşi vor pune amprenta asupra corpului şi psihicului tău.

3. Te simţi vinovată când mănânci

Se întâmplă des să te simţi vinovată că ai mâncat două boabe de struguri în plus sau că ai gustat dintr-o prăjitură? Nu este normal să ai astfel de mustrări de conştiinţă, însă dacă ele refuză să dispară, este semn că devii anorexică.

4. Refuzi să mănânci de faţă cu alte persoane

Refuzul de a mânca de faţă cu alte persoane, de ruşine, de teamă să nu fii criticată sau chiar din cauza obsesiei legate de mâncare, este un alt semn că devii anorexică. Uneori, acest semn este însoţit de bulimie, adică după ce mănânci, te forţezi să vomiţi, pentru a elimina alimentele ingerate.

5. Ai o părere foarte proastă despre corpul tău

Mai devreme sau mai târziu, fiecare femeie ajunge să fie nemulţumită de fizicul ei, dar nu devine obsedată de felul în care arată. Dacă ai o părere foarte proastă despre corpul tău şi te consideri supraponderală, deşi ai o greutate cu mult sub limita standard, înseamnă că ai o imagine distorsionată a corpului. Această tulburare însoţeşte negreşit anorexia şi ar trebui tratată cu ajutorul unui psiholog.

6. Nu ai avut menstruaţie în ultimele luni

Lipsa menstruaţiei 2-3 luni la rând poate fi un semn al anorexiei. Alimentaţia precară produce mari deficienţe de substanţe minerale şi nutritive în organism. Acestea, la rândul lor afectează sistemul endocrin şi producţia hormonilor responsabili pentru menţinerea ciclului menstrual în limite normale.

Este indicat să te adresezi unui medic sau sa ceri ajutorul unei persoane apropiate în cazul în care te confrunţi cu această problemă, deoarece anorexia este mai uşor de tratat în faza incipientă, decât într-o fază avansată.

7. Aspectul tău fizic lasă de dorit

Lipsa mineralelor şi a vitaminelor se observă cel mai bine la exteriorul corpului, iar anorexia poate fi cu greu ascunsă atunci când:

- îţi poţi număra cu uşurinţă coastele, fără să-ţi tragi burta
- eşti lipsită de energie
- ai o piele foarte uscată
- ai unghii casante
- îţi cade parul
- ai probleme cu dantura
- simţi că îţi este frig tot timpul
- pielea palmelor capătă o nuanţă portocalie
- ai cearcăne