4 metode de slabit care dauneaza grav sanatatii

Multi dintre noi suntem constienti de faptul ca o scadere in greutate presupune un angajament luat pentru toata viata, daca ne dorim ca aceste kilograme sa nu se intoarca impotriva noastra. Insa, unii isi pierd rabdarea si trec la masuri drastice, fara a tine cont de faptul ca acestea dauneaza enorm sanatatii. Iata cateva astfel de metode gresite de care trebuie sa stai departe.

Din dorinta de a slabi cat mai repede, unele femei sunt in stare sa-si compromita sanatatea in atingerea acestui obiectiv. Inainte de a urma una dintre aceste 4 metode trebuie sa fii constient/a ca nu rezolvi mare lucru in privinta greutatii. In schimb vei reusi sa-ti distrugi sanatatea. Cantareste aceste doua optiuni si vezi daca merita!


1. Metode de slăbit care dăunează grav sănătăţii: Diureticele

Sunt clasificate ca medicamente care maresc cantitatea de urina produsa si eliminata. Acestea nu te vor ajuta sa scapi de grasime, ci doar de apa retinuta in organism. Insa, sa nu te gandesti ca organismul nu va riposta: dupa ce pierde o cantitate excesiva de apa in urma actiunii diureticelor, organismul va incepe sa retina din nou apa. Astfel, cel care recurge la aceasta metoda va incerca in permanenta sa scape de retentia noua de apa, recurgand periodic la administrarea acestor medicamente.



Reactia adversa cea mai frecvent intalnita este deshidratarea, care in stare avansata poate fi un pericol pentru viata. Astfel, singurele lucruri de care scapa cei care apeleaza la diuretice sunt fluidele esentiale, electrolitii atat de necesari pentru buna functionare a inimii, a ficatului si a rinichilor, precum si alte minerale importante (de exemplu, zincul).


2. Laxativele

Ajuta la curatarea intestinului gros, ceea ce implica un efect minim asupra procesului de slabire. De ce? Pentru ca alimentele si caloriile sunt absorbite de intestinul subtire inainte ca laxativele sa-si faca efectul. La fel ca si in cazul diureticelor, singurul efect este acela de a ajuta la eliminarea apei din organism. Astfel, incepe acelasi proces ciclic: apa este retinuta din nou in organism, vei lua laxative ca sa scapi de ea si tot asa...

Utilizarea repetata a laxativelor poate cauza reactii neplacute. Persoanele care obisnuiesc sa le ia vor constata la un moment dat ca nu mai au miscari intestinale regulate fara sa recurga la aceste medicamente.
Astfel, functionarea intestinelor va fi in permanenta dereglata, iar in cazuri extreme se poate ajunge chiar si la deces.

De asemenea, deshidratarea, dezechilibrul electrolitic, constipatia, diareea hemoragica, durerile abdominale intense, greata si starea de voma sunt alte cateva efecte secundare care pot sa apara in urma folosirii laxativelor.


3. Metode de slăbit care dăunează grav sănătăţii: Siropul de ipecac

Cei care sunt familiarizati cat de cat cu tratamentele pe care ni le ofera medicina, cunosc faptul ca siropul de ipecac este folosit pentru inducerea vomei in cazuri urgente de otravire. Utilizarea acestuia cauzeaza toxicitate sistemica, iar emetina (ingredientul activ din sirop) este depozitata in tesuturi si slabeste inima, determinand dureri pectorale, batai cardiace anormale, dificultati in respiratie, atac de inima, stari de soc si coma.


4. Metode de slăbit care dăunează grav sănătăţii: Pastilele de slabit

Au aparut foarte multe asemenea pastile care promit rezultate nemaipomenite.
Unele pot fi obtinute doar pe baza de prescriptie medicala (cum ar fi Xenical), iar suplimentele dietetice care sunt mai usoare le poti lua de la farmacie fara prescriptie.

Medicamentele din prima categorie sunt prescrise doar persoanelor obeze, deoarece sunt foarte eficiente si stimuleaza pierderea kilogramelor. Pentru ca ingredientele lor sunt foarte puternice, este necesara o supraveghere medicala pe perioada administrarii lor.

Printre pastilele de slabit se numara si cele care suprima pofta de mancare, pastilele cu cafeina si suplimentele din plante. De asemenea, mai sunt pastilele care contin o combinatie intre doua sau mai multe dintre componentele de mai sus.

Efectele adverse care pot sa apara in urma administrarii pastilelor pentru slabit sunt: nervozitate, hipertensiune, insomnie, hiperactivitate, oboseala, ameteala, ritm cardiac anormal si palpitatii, dureri de cap, voma, senzatia de gura uscata, atac de inima, vedere incetosata, febra, infectii de tract urinar, caderea parului, scaderea apetitului sexual, senzatie de "tensiune" in piept si miscari intestinale neregulate. Mai mult, o supradoza sau o utilizare regulata a acestora pot fi fatale pentru organism.


Asadar, gandeste-te de doua ori inainte de a urma una dintre aceste 4 metode de slabire rapida. Si pune-ti intrebarea: "oare se merita sa-mi risc sanatatea sau mai bine slabesc gradual, adoptand un stil de viata sanatos?"

Alte articole utile:
Medicamente de slabit nocive pentru sanatate
Suplimente nutritive pentru scaderea in greutate