10 sfaturi pentru o silueta de vis!

Ai ajuns in acelasi punct in care nu mai reusesti sa slabesti? Ti se pare ca oricat de putin ai manca continui sa te ingrasi constant. Trebuie sa aduci alimentele de partea ta si nicidecum sa nu le declari razboi. Ce trebuie sa faci ca sa slabesti?
Sfat 1: calculeaza de cate calorii ai nevoie pe zi!

Executa un mic calcul pentru a-ti stabili rata metabolica de baza (BMR): (greutatea ta in pounds/lbs x 15) + (activitatea zilnica in minute x 3,5). Deoarece vrei sa pierzi cateva kilograme, din rata metabolica de baza se vor scadea 500 kcal.

Cum iti transformi greutatea din kilograme in pounds/lbs?

1 kg = 2,2 pound (lb). Daca ai 63 de kg: 63 x 2,2 = 138,6 pounds

De exemplu: daca ai 63 de kilograme (138,6 pounds) si executi zilnic 20 de minute de miscare fizica se calculeaza astfel: (138,6 x 15) + (20 x 3,5) = 2079 + 70 = 2149 kcal.

BMR: 2149 - 500 = 1649 kcal. Asta inseamna ca ai nevoie de 1649 kcal pentru a slabi 1/2 kilogram pe saptamana.


Sfat 2: Consuma zilnic cel putin 5 portii de fructe si legume!

  • au un continut bogat de fibre, vitamine si antioxidanti;
  • vei simti mult mai repede senzatia de satietate;
  • constituie o solutie perfecta pentru cura de slabire, deoarece au foarte putine calorii.


Sfat 3: Fii atenta la portii!

O portie de paste inseamna o ceasca de paste fierte.
Daca mananci la restaurant, fii atent/a la cantitatea pe care o numesc ei "o portie". Nu este nevoie sa termini tot din farfurie, ii poti ruga sa le puna la pachet pentru mai tarziu.


Sfat 4: Incearca sa nu sari peste mese!

Mesele mici si dese vor echilibra aportul zilnic de calorii si vor mentine la un nivel optim zaharul din sange. In loc de 3 mese consistente, incearca sa mananci de 5-6 ori pe zi, insa in cantitati mai reduse.


Sfat 5: Alege alimentele proaspete si evita-le pe cele congelate sau conservate!

Daca este posibil, este de preferat sa optezi pentru alimentele proaspete in locul celor conservate sau fast-food. De ce sa le eviti? Pentru ca au un continut ridicat de sodiu si grasime.



Sfat 6: Nu fii foarte restrictiv/a!

Fiecare avem cate o tentatie culinara la care, pur si simplu nu putem renunta. Este important sa-ti permiti din cand in cand un rasfat, insa fii atent/a la cantitate si periodicitate. Un mic rasfat introdus din cand in cand in dieta ta este mai mult decat indicat pentru cura de slabire, deoarece iti va da forta sa nu abandonezi drumul inceput.


Sfat 7: Citeste cu atentie eticheta produsului!

Un produs care are precizarea "fara grasimi", nu inseamna ca nu ar putea contine altceva care sa te ingrase. Sau un alt produs pe care este inscriptionat "sarac in zaharuri" sau "sarac in carbohidrati", nu este neaparat sarac in grasimi si cu mai putine calorii.
Asadar citeste cu atentie toate informatiile de pe eticheta produsului inainte de a-l cumpara.


Sfat 8: Atentie mare la bauturile cu zahar!

Sucurile, frisca sau zaharul din cafea/ceai toate iti aduc niste calorii in plus. Opteaza mai degraba pentru 8 pahare de apa planta pe zi. Pe langa o hidratare benefica organismului, iti vor asigura si o senzatie de satietate.


Sfat 9: Tine un jurnal al alimentelor consumate!

Acest obicei te poate ajuta sa-ti dai seama de obiceiurile alimentare pe care le ai si cat de sanatoase sunt acestea pentru organismul tau. Daca este posibil, consulta un nutritionist care poate sa verifice jurnalul tau si sa iti dea cateva indicatii pretioase pentru silueta ta.


Sfat 10: Executa periodic miscare fizica!

Cei mai multi specialisti iti recomanda sa aloci zilnic 30-60 de minute pentru sport pentru o sanatate de fier a organismului.
De asemenea, este indicat sa ridici greutati usoare de 2 ori pe saptamana.